Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 02.12.2016.
18:58
Vestionline A

"Srbi, jačajte vojsku, bahata Rusija će trampiti Kosovo za Krim"!

Tokom boravka ukrajinskih zvaničnika u Beogradu, zamenik predsednika krimske skupštine Refat Čubarov upozorio je na "bahatost" Rusije i mogućnost da Rusija, u pregovorima sa SAD prizna nezavisnost Kosova kako bi zadržala svoje snage na Krimu.

Reuters
Krim je Rusija, a Kosovo...

Srbi, jačajte vojsku!

- Velike sile se trenutno "cenjkaju - tvrdi Čubarov, i niko ne zna "kako će se taj mozaik sklopiti".

- Govorim i o primeru Kosova. Već postoje planovi da se Kosovo razmeni za Krim, to su progonoze ljudi u Trampovom okruženju. Zbog katastrofalnih posledica snakcija koje su im uvedene, Rusija sad aktivno traži mogućnosti da promeni i približi svoju poziciju saradnji sa SAD a da pri tome sačuva svoje interese - smatra Čubarov i dodaje da će Rusija biti spremna na kompromisna rešenja i ustupke kako bi dobio vlast nad Krimom.

On predviđa da će u tim pregovorima Rusija zastupati stav: "Ako vi priznate Krim kao deo Rusije, mi ćemo priznati nezavisnost Kosova".

Čubarov navodi da Ukrajina i Srbija imaju slične probleme sa delom teritorije koji pokušava da se odvoji, s tim što je, kako on ukazuje, pozicija Srbije povoljnija jer uspevamo da održimo dijalog sa Kosovom, dok na Krimu nema ni mogućnosti za to.

Zbog toga je, objašnjava on, jako važno da se skoncentrišemo na najteže pitanje za međunarodnu zajednicu - pitanje odnosa prema državama koje krše međunarodno pravo.

- U našem slučaju to je Rusija, to je država koja nije samo velika i ima jaku vojnu snagu, ona je stalni član Saveta bezbednosti UN. Ako je država koja je članica saveta UN ujedno i agresor onda međunarodna zajednica defakto nema nijedan instrument da to zaustavi - zabrinut je Čubarov.

On je objasnio da je takva situacija navela narod Ukrajine da se ujedini oko istih ciljeva, da pokaže veće interesovanje i učešće u političkom životu a državu da ulaže u svoju vojsku.

- To su mehanizmi koje treba jačati - navodi Čubarov kao savet Srbiji ukoliko se prognoze o priznavanju nezavisnosti Kosova ostvare.

Čubarov je govorio na pres konferenciji u ukrajinskoj ambasadi. Delegacija Ukrajine učestvovala je u zasedanju Parlamentarne skupštine Crnomorske ekonomske saradnje, a tokom boravka u Srbiji, posetila i Narodnu skupštinu i razmenila iskustva sa srpskim zvaničnicima o procesu evrointegracija.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online