Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 03.12.2016.
03:03
J. L. Petković - Vesti A

Ostajemo uz Srbiju na putu prema EU

Odnosi Austrije i Srbije su na najboljem mogućem nivou, bilo da je to privredna i politička saradnja ili kulturna razmena. Tokom boravka u Beogradu, a to je sada već četiri godine, video sam koliko su tesne, intezivne, ali i srdačne veze moje i vaše zemlje i ljudi, kaže u razgovoru za "Vesti" Johanse Ajgner, ambasador Republike Austrije u Srbiji koji je nedavno posetio dopisništvo našeg lista u Beogradu.

M. Todorović
Ambasador Austrije u Beogradu: Johanes Ajgner

Vaš ministar spoljnih poslova često govori o evropskom putu Srbije. Koliko je naša zemlja danas daleko od EU?

Gost "Vesti"

Tokom posete ambasadora Ajgnera "Vestima" upoznali smo ga sa radom našeg lista i željom da pokrenemo posebno izdanje našeg lista u Austriji. On se više puta osvrnuo na srdačne odnose Austrijanca i Srba, a za kraj je uputio poseban pozdrav:
- Želeo bih da pozdravim moje sunarodnike srpskog porekla u Austriji!

- Zapadni Balkan, naročito Srbija jesu prioritet spoljne politike Austrije. Mi smatramo da evropski projekat, projekat proširenja, ne može da bude završen bez pune integracije čitavnog regiona. Srbija vrlo dobro i uspešno napreduje na tom putu. Mi smo pokušali da tu pomognemo gde možemo, recimo, sazvali smo skup prijatelja Srbije u Briselu, pre formalnog otvaranja četiri pregovaračka poglavlja. Nadam se da ćemo do Nove godine otvoriti još tri poglavlja. Srbija je na dobrom putu, mada postoje poznati izazovi. Ne samo u vezi sa dijalogom Beograda i Prištine, već i sa poglavljima 23 i 24, koja su veoma bitna, ali i vrlo zahtevna.

Nama se čini kao da smo zaglavljeni u tom procesu. Ta "zaglavljenost" ima za posledicu da mnogo mladih odlazi iz zemlje, pre svega u EU.

- Ne bih rekao da je Srbija zaglavljena. Zbog različitih okolnosti vi ste počeli kasno, a nalazite se, manje više, tek na početku. To ne znači da ste zaglavljeni. Vi napredujete. A koliko će to još trajati ne bih se odvažio da prognoziram. Ali, ako uzmemo primer recimo Hrvatske, proces od otvaranja poglavlja do pristupa je trajao osam godina.

Šta je konačni cilj brislelskih pregovora Beograda i Prištine i šta tu EU gleda?
- Niko nije tražio formalno priznanje Kosova od strane Srbije. Ono što jeste uslov, a nalazi se u pregovaračkom okviru, jeste sveobuhvatajuća normalizacija u formi pravno obezbeđujućeg sporazuma. Šta će to na kraju značiti, to danas niko ne bi bio u stanju da vam kaže. I to još nije formalno prizanje.

POVEZANE VESTI

Subota 03.12.2016. 10:22
Vase zelje su kao sapunice!
Subota 03.12.2016. 10:50
Opravdani strah od strane njegovih zapadnih nalogodavaca, Vučić ima još od onog dana kad se stavio na raspolaganje američkim obaveštajcima sa kojima je imao susret u Hagu, dok je dolazio u svojstvu pravnog savetnika Vojislava Šešelja. To je bio tek uvod u njegovo političko "preobraćanje" koje će se desiti formalno u vreme stvaranja Srpske napredne stranke. O tome je više znao bivši šef CIA-e za Balkan, Stiven Majer, ali i njegov kolega, takođe bivši šef te obaveštajno-ubilačke službe, Dejvid Petreus (čovek koji je već dugo na čelu fonda pod imenom KKR, koji je kupio i neke elektronske medije u Srbiji uz pomoć Vučića).Javnost o Vučićevom obaveštajno-političkom "preobraćanju" nije skoro ništa znala sve do 2013. godine, kada je, još uvek u svojstvu vice-premijera, odnosno prvog potpredsednika Vlade Srbije, na velika vrata ušao kod tadašnjih direktora obaveštajnih službi MI6 i Mi5, Džona Sojersa i Endrjua Parkera u Londonu, gde je, kako se kasnije sam pohvalio, "imao korisne razgovore" i sa šefom diplomatije Vilijamom Hejgom i ministrom odbrane Filipom Hamondom. Nikada se nije desilo da je neki mali diktator uspešno prekršio dogovoreno sa ovim službama, a da to nije platio brutalnim rušenjem njegove vlasti, dugogodišnjom robijom, međunarodnim progonom, a u nekim slučajevima i fizičkim uklanjanjem.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online