Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 30.11.2016.
20:01
Vestionline, Tanjug A

Beograd i Priština postigli dogovor o pravosuđu

Evropska služba za spoljne poslove saopštila je da su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor oko finalnih koraka u cilju primene dogovora o pravosuđu.

Reuters
Primena sporazuma o pravosuđu počinje 10. januara 2017.

Edita Tahiri i Marko Đurić, kao glavni pregovarači u okviru dijaloga kome posreduje EU, dogovorili o finalizaciji primene sporazuma o pravosuđu, koji je postignut 9. februara 2015. godine, navedeno je u saopštenju. 

- Evropska služba za spoljne poslove će 9. decembra dobiti potvrde od obe strane da su ispunile uslove u cilju integracije sudija, tužilaca i osoblja suda u okvire kosovskopg pravosudnog sistema. Njihova integracija će biti u punoj primeni od 10. januara 2017. godine - navodi se u saopštenju EEAS. 

EU je pohvalila obe strane zbog ovog dostignuća i pozvala ih da ubrzaju napredak u primeni svih presotalih dogovora, pogotovo dogovora o Zajednici srpskih opšitina i energetici. 

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je da su delegacije Beograda i Prištine postigle dogovor o sprovođenju Sporazuma o pravosuđu iz 2015. godine, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini. 

- Nakon višemesečnih diplomatskih napora, naša delegacija je ovim dogovorom uspela da osigura priznanje i izvršenje presuda i odluka sudova Republike Srbije donetih nakon 1999. godine na Kosovu i Metohiji, čime je obezbeđena adekvatna pravna zastita za srpska fizička i pravna lica u pokrajini - izjavio je Đurić Tanjugu. 

Đurić dodaje da je dogovor garantovan kako od privremenih institucija samouprave u Prištini, tako i od strane EU. 

On naglašava da je u pitanju značajan dogovor, imajući u vidu pravnu nesigurnost kojoj su Srbi u prethodnom periodu bili izloženi od strane prištinskih privremenih institucija, ali i dosadašnje osporavanje rada srpskih institucija na KiM. 

- Dogovoren je i način funkcionisanja i uređenja svih pravosudnih institucija u sredinama sa većinskim srpskim stanovništvom. Strane su dogovorile kako će biti rešen proces integracije sudija, tužilaca i administrativnog osoblja, a kao datum integracije dogovoren je 10. januar 2017. godine - objasnio je Đurić u izjavi Tanjugu. 

Očekuje se da obe strane sada preduzmu niz koraka kojima bi se omogućilo da se integracija u oblasti pravosuđa dogodi do dogovorenog termina.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2016. 22:58
- Evropska služba za spoljne poslove će 9. decembra dobiti potvrde od obe strane da su ispunile uslove u cilju integracije sudija, tužilaca i osoblja suda u okvire kosovskopg pravosudnog sistema............................A marko djuric kaze da je ovo uspjeh. Kako onda izgleda neuspjeh???.....Neuspjeh bi po njemu bio kad bi vuckiceva vrhuska zamolila tahiri da ih isamara a ona to odbila. Tako nekako...
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online