Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Sreda 30.11.2016.
11:00
Tanjug A

"Srbija može u EU i bez priznavanja Kosova"

Potpredsednik Socijalističke partije Srbije Branko Ružić izjavio je za austrijski Prese da Srbija ne mora da prizna nezavinost Kosova, ali da će postati punopravna članica EU "uz isključenje teritorije Kosova".

youtube.com/Lični stav
Srbija ne odustaje od evropskog puta: Branko Ružić

Upitan sa kojom državnom teritorijom će Srbija pristupiti EU - uključujući teritoriju Kosova ili ne - Ružić je, u intervjuu bečkom listu, rekao:

- Ako članice EU, kao što su Slovačka ili Španija ne priznaju nezavisnost Kosova, ne moramo ni mi kada pristupamo. Srbija će postati članica EU uz isključenje terotorije Kosova - rekao je Ružić.

Pronaći funkcionalno rešenje

Međutim, to se, kaže, neće dogoditi za pet godina, već pre za šest, sedam ili osam godina.

- Imamo dosta vremena do tada da pronađemo funkcionalno rešenje za problem. Mi, političari iz Srbije i sa Kosova treba da imamo pragmatičan pristup i ne smemo više razmišljati u mitovima - objasnio je on.

Ružić, kojeg Prese predstavlja i kao nekadšnjeg ministra bez portfelja zaduženog za evropske integracije, smatra da pristupni pregovori napreduju dobro.

- Nalazimo se, naravno, u specijalnoj situaciji, jer je proces povezan sa saradnjom Beograda i Prištine. Uz to, imamo dobre odnose sa Rusijom i Kinom i istovremeno moramo da usaglasimo spoljnu politiku sa EU - naglasio je on.

Ružić je istakao da Srbija ne može da uvede sankcije protiv Rusije, podsećajući da su Rusija i Kina uvek podržavale našu zemlju u Savetu bezbednosti UN i bile protiv nezavisnosti Kosova.

Istovremeno, kako je dodao, 74 odsto trgovine Srbije se odvija sa EU, a podvukao je da je glavna strategija Srbije članstvo u EU.

Srbi i dalje za EU

Na pitanje kako se Srbija nosi s tim, Ružić je rekao da je potrebna politička mudrost, ali da će doći trenutak, i to još pre pristupanja EU, kada će države Unije i Rusija morati da pronađu izlaznu strategiju.

- Treba samo pogledati zavisnost nemačke industrije od isporuka gasa iz Rusije, a postoje i političke partije u EU koje su protiv sankcija protiv Rusije - podsetio je on.

Upitan koliko je za Srbiju, usled Bregzita i internih problema Unije, pristupanje EU još uvek atraktivno Ružić je kazao da sva istraživanja pokazuju da je u Srbiji podrška članstvu i dalje velika.

- Verujem da će, posle svih internih problema, EU u budućnosti izgledati kao Uefa, postojaće Liga šampiona i Evropska liga. U Ligi šampiona biće Nemačka i par drugih zemalja, a u Evropskoj ligi države poput Bugarske, Rumunije ili Hrvatske - objasnio je svoj stav.

Važna podrška Hofera

Ružić se osvrnuo i na kandidata Slobodarske partije Austrije (FPO) na predsedničkim izborima Norberta Hofera, pozdravljajući njegove izjave u vezi Kosova.

- One su za Srbe kao terapija koja leči. Međutim ako sagledamo motive iza toga onda mislim da, čak i ako Hofer pobedi na izborima 4.decembra, on neće biti u poziciji da bilo šta promeni po pitanju priznanja nezavisnosti Kosova od strane Austrije - uveren je.

- Hofer, međutim, zna koliki je potencijal birača srpskog porekla. To bi mogao biti jedan od njegovih motiva, pre svega ako uzmemo u obzir koliko je mala bila razlika između njega i protivkandidata Aleksandra van der Belena. Uveren sam da će odnosi Srbije i Austrije biti dobri, nezavisno od toga ko pobedi na predsedničkim izborima - zaključio je Ružić.

POVEZANE VESTI

Sreda 30.11.2016. 11:30
Бранко Ружићу ти желиш у фашиистичку ЕУ а да ли народ Србије жели у ЕУ ? Па зашто не распишете референдум и како народ Србије каже тако да буде а не само како је воља теби Дачићу и вучићу .Па пиичка вам матеерина фашиистичка .Да идете у три пиичке маттерине.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online