Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 29.11.2016.
19:21
Vestionline A

"Da se vratimo bar unazad, a o Dejtonu da ne pričamo"

"Potrebno je da predstavnici zemalja iz regiona sednu za sto, bez pritiska i u prijatnoj atmosferi, a da Dejton ne bude tema", smatra Mladen Ivanić.

wikipedia.org/Mr.Miša
Eh... kada bi se obnovili dobri odnosi država koje su prirpadale Jugoslaviji

Komentarišući hladne odnose Beograda, Sarajeva i Zagreba predsedavajući Predsedništva BiH je u Kažiprstu rekao da u regionu ipak nema hrabrosti za taj prvi korak.

- Ovakvi odnosi nisu dobri ni za koga od nas. Svi u dubini duše osećaju da bi bilo dobro da prestane i da se ide u neku drugu fazu, ali niko nema hrabrosti da u to krene - kaže Ivanić.

Kako je kazao, postoji tenzija i to uglavnom zbog poteza bošnjačke strane, ali dodao je da se i to može prevazići. 

- Moguće je napraviti pozitivan ambijent za razgovor, jer je jedno kada se razgovara u relativno smirenoj atmosferi, a drugo kada postoji medijski pritisak. Dobro bi bilo imati sastanak od koga se ne očekuje nekakvo čudo. Drugu alternativu ne vidim. Štetu od ovakvih tenzija, slikanja uz one ili ove zastave, preimenovanja škola imamo svi - kaže on. 

Gost Kažiprsta je rekao da se politički za svaki potez može naći argument i da se mnogo toga dešava zbog izbora. 

- Pokazalo se na izborima u BiH i Hrvatskoj da se napadima na drugoga lako stiže do glasova, a imaćemo prilike da vidimo kako će biti u Srbiji. Politički život ovde jeste takav da ljudi biraju one koji deluju snažno kada brane svoje, ali to važi samo od ciklusa do ciklusa, a prave koristi nema - poručuje. 

Za njega bi dobri odnosi bili slični onima od pre desetak godina. 

- Za prvi mah da se vratimo odnosima pre jedne decenije. Danas nije to zamislivo, ali smo se tada na sastancima sa predstavnicima EU dogovarali da jedan od nas kaže stav čitave regije, pa onda da izlazimo pojedinačno - kaže Ivanić. 

On kaže da bi za stolom trebalo razgovarati o temama važnim za građane, kao što su trgovina, putevi, mostovi i granični prelazi. 

- Nije realno da se Dejton stavi na sto. To je nešto što ne treba otvarati, jer će odmah uslediti tri različita odgovora - iz Sarajeva će se zalagati za jedinstvenu BiH, iz Banjaluke za nezavinsnost Republike Srpske, a iz Mostara za treći entitet - kzaključio je.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online