Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 29.11.2016.
02:10
B. Đokić - Vesti A

Gospodo generali, sram vas bilo!

Oko 2.000 vojnika u nedelju je ispred Ministarstva odbrane održalo protest u organizaciji Vojnog sindikata Srbije (VSS). Ovo je prvi protest vojske u istoriji Srbije.

A. Čukić
Nema predaje: Protest vojnika u Beogradu

Njima su se pridružili i predstavnici Policijskog sindikata Srbije (PSS) kako bi im pružili podršku, a ova dva najveća i reprezentativna sindikata u bezbednosnim službama odlučila su da izađu na ulice da bi nadležnim ministarstvima i Vladi Srbije ukazali na katastrofalno stanje u kom se sektor nalazi.

Veljko Mijailović, predsednik PSS-a, rekao je da su pred protest posredno stizale i pretnje.

- Generalštab Vojske Srbije pretio je nekim navijačkim grupama. Vi na policiju i vojsku hoćete da šaljete ološ. Mi smo kad je trebalo jurišali na tenkove, a mislite da ćemo se plašiti ološa koji truje našu decu. Pa pošaljite ih - rekao je Mijailović i dodao da će vojnici i policajci zajedno sledećih dana organizovati još protesta i šetnji, sve dok svi zahtevi ne budu ispunjeni.

Zahtevi Tomi na vrata

Nakon protestne šetnje od zgrade Ministarstva odbrane do zgrade Predsedništva Srbije, predsednik VSS-a Novica Antić ostavio je pismo sa zahtevima.

- Pismo je predato kako bi ga pročitao predsednik Tomislav Nikolić jer je on vrhovni komandant. Obavestili smo ga o stanju u vojsci i tražimo od njega da zaštiti naš status - rekao je Antić.

Kako se juče moglo čuti na protestu, Generalštab Vojske Srbije je jedinicama Vojske izneo stav da je protest protiv države, što iz VSS-a oštro demantuju. Takođe, kako "Vesti" saznaju, za juče su iznenada vojnici pozvani da se jave u svoje jedinice, što u VSS-u tumače kao nameru da se spreče da dođu i učestvuju u protestu. Oni su najavili da će narednih dana odlučiti da li će protiv odgovornih za ovakvo sprečavanje dolaska na protest podneti krivične prijave.

Ljubodrag Stojadinović: Oružje iz praistorije

Brojne sindikalne i političke organizacije, kao i pojedinci podržali su protest. Vojno-politički komentator Ljubodrag Stojadinović kaže da je vojska je došla do granice socijalnog opstanka.

- Ona je tehnološki u praistoriji i mislim da su oficiri, vojska u celini, do sada pokazali veliku trpeljivost. Vojska nije zadovoljna i ona veoma opravdano pokazuje svoje nezadovoljstvo. To jeste prvi put, ali je i prvi put da imamo ovakvu vlast - smatra Stojadinović.

Služimo narodu, a ne premijeru

Novica Antić, predsednik VSS, istakao je u govoru da ih podržava još mnogo pripadnika Vojske Srbije, ali su na dužnosti i tako sprečeni da dođu.

- Danas Albanija i Hrvatska imaju veći budžet od Vojske Srbije. Želimo da se hitno povećaju plate u vojsci, koje su daleko ispod zarada ostalih u javnom sektoru. Stanje je katastrofalno. Ove godine 1.000 vojnika je napustilo službu zbog nemaštine. Imali smo veće gubitke nego da smo cele godine ratovali. Generalštab Vojske Srbije je razvlašćen, o svemu odlučuje Ministarstvo odbrane i civili koji njime rukovode. Mi ne radimo za premijera, već za srpski narod. Tokom godine vojnici su i po 250 dana van kuće, a na nas niko ne misli. Naš šalju da budemo ceo dan na zadatku, a za to dobijamo dnevnicu od 150 dinara, a ručak u kantini košta 200 dinara. Tražimo da Generalštab stane uz nas - istakao je Antić.

On je dodao i da se srpska vojska nikada u istoriji nije predala, pa neće ni sada, te da će nastaviti sa protestima ukoliko se ne ispune njihovi zahtevi, od kojih je glavni da se povećaju plate.

- Imamo za 27 odsto niže prosečne zarade od ostalih u javnom sektoru. Prosečna plata u vojsci je 40.000 dinara, kako od toga vojnici da žive - upitao je Antić.

Dezerteri komanduju iz stranaka

A. Čukić
Rame uz rame: Veljko Mijailović

I Veljko Mijailović, predsednik PSS-a, opisao je teško stanje u bezbednosnim snagama Srbije.

- Mi iz policije smo rame uz rame sa kolegama iz vojske. Neki su ovih dana pitali što PSS podržava vojni sindikat? Pa zato što nema bolje i logičnije koalicije. Nećemo da nam policijski komesari određuju plate, nikada svoja obećanja nisu ispunili. Okreću radnike protiv sindikata, to je njihova politika.

Dok smo mi bili po rovovima i blatu, oni su uzimali dnevnice po hotelima. Mi smo se pre 15 godina borili za Srbiju, a oni su se sakrili u političke stranke i odatle davali podršku. Sada smo primorani da na ulicama tražimo svoja prava, a oni sede u svojim foteljama - istakao je Mijailović.

On dodaje i da je premijer Aleksandar Vučić prošle godine obećao jednokratnu pomoć zaposlenima u MUP-u Srbije od 20.000 dinara, ali da je to obećanje ostalo neispunjeno.

POVEZANE VESTI

Utorak 29.11.2016. 08:16
I treba narod na ulicu!Kad ova go-vna kradu za sve Musliju ima para za bacanje,a za sopstveni narod nema?!Ko ga terao da saradjuje sa MMF-om?`Pa posle place nema para jednokratku pomoc 5000dinara jeste go-vna,a drugima ukinuli totalno penziju?!A sta je sa Srebrenicom?Imas neko milionce za lojavog Camila!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online