Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 28.11.2016.
01:00
Đ. Barović - Vesti A

Sloba posvađao Ruse i Amere

Pominjanje Slobodana Miloševića u UN, u kontekstu događaja u Siriji, izazvalo je oštru polemiku na relaciji Vašington-Moskva.

Reuters
Samanti kriv i bez presude: Slobodan Milošević

Nakon što je ambasadorka SAD u UN Samanta Pauer upozorila da "sirijski generali ne očekuju da prođu nekažnjeno kao Milošević", oštro joj je odgovorila portparol ministarstva spoljnih poslova RF Marija Zaharov.

- Hoćete da kažete da će sve ljude koji ne odgovaraju Vašingtonu dostići takva sudbina i da će takođe umirati ne dočekavši odluku suda - rekla je Zaharova, ali tu nije bio kraj "kanonade" na račun američke ambasadorke:

- Mislim da nijedan čovek na ovom svetu nikada neće reći da je predsednik Srbije Milošević bio jednoznačna figura, niko nije rekao. Ali, oprostite, Samanta Pauer, da li makar imate predstavu o procesu nad Miloševićem?

Šta Tramp može?

Bivši savezni sekretar za informisanje sumnja da će se američka spoljna politika, posebno kad je reč o Balkanu, drastičnije promeniti sa dolaskom Trampa na čelo SAD.
-Tako se pričalo i za Obamu koji je "odlikovan" Nobelovom nagradom, a da i nije ni postao predsednik. U američkoj politici postoje prioriteti koji se vode utabanim stazama i pitanje je koliko to jedna ličnost može radikalno da izmeni - ocenjuje Matić.

- Posle takvih izjava o Slobodanu Miloševiću i privođenja primera suda nad njim, vama se, Samanta Pauer, već smeje ceo svet - poentirala je Zaharova.

Nekadašnji bliski Miloševićevi saradnici reaguju na sličan način, uz zajedničku ocenu da ovakvi gafovi zvaničnika SAD proizlaze iz činjenice da njihova administracija i dalje misli da se nalazi u devedesetima.

Twitter/varyagi
Marija Zaharova

- Amerika je i dalje u propagandnoj mantri u kojoj je Milošević jedna od nezaobilaznih reči. Njihova politika je takva poslednjih 25 godina i bez sumnje se neće menjati sve dok joj budu isti interesi, a njihova politika prema Balkanu se nije menjala poslednjih 25 godina, a sumnjam da će i u budućnosti - ocenjuje Goran Matić, nekadašnji savezni sekretar za informisanje SRJ.

Matić kaže da ga ne čudi "presuda" kojom je ambasador SAD u UN "etiketirao" mrtvog Miloševića.

- Američka logika je takva da njima sud i presude nisu potrebni. Njih ne zanima da li je nešto pravno zasnovano ili ne - zaključuje Matić.

I bivši šef jugoslovenske diplomatije, Živadin Jovanović razmišlja na sličan način.

- Izjava Samante Pauer podseća na devedesete kad su SAD mogle da se ponašaju bez ikakvih principa i rade šta god zažele. Nije se Milošević udruživao s terorističkim organizacijama kako bi sprovodio svoje ciljeve, već to decenijama unazad čine upravo SAD. Čineći zločin agresijom na SRJ, oni su se udružili sa terorističkom OVK, a danas u Siriji koriste ogranke Al Kaide i Hron Al Nusri kao "umerenu opoziciju", a zapravo nedvosmislene terorističke organizacije, u pokušaju da svrgnu legalno izabrani režim - zaključuje Jovanović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online