Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 15.11.2016.
18:01
J. L. Petković - Vesti A

Kosovo dobilo pozivni broj

Kao geografska oblast ili kao država, u Briselu je pao dogovor da Kosovo od 15. decembra dobije novi pozivni broj. To znači, da ni za fiksnu neće biti korišćen prefiks Srbije 381, već 383, dok će se iz mobilne telefonije isključiti pozivni brojevi Monaka i Slovenije. "Vesti" otkrivaju da je MTS d.o.o. već registrovan u kosovskoj Agenciji za privredne registre pre oko godinu dana, a sedište te firme je u Bošnjačkoj mahali u Kosovskoj Mitrovici. U registru stoji da je osnivač Telekom Srbija AD Beograd, a kapital firme je 25.000 evra. MTS na Kosovu je registrovan za rad u oblasti telekomunikacija kao društvo sa ograničenom odgovornošću.

Printscreen arbk.org
MTS već registrovan kod kosovskih vlasti

Šef Kancelarija za KiM Marko Đurić je sporazum predstavio kao uspeh, istakavši da će zatražen dodatni pozivni broj za Kosovo kao geografsku oblast, a ne državu. S druge strane, Edita Tahiri, ministarka za dijalog u kosovskoj vladi, ponovila je ono što govori više od godinu i po:

- Sporazumom će naša država imati svoj telefonski kod kao i sve zemlje. Imaće pun suverenitet nad svojim telefonskim kodom.

Zamrznuti članovi kosovskog parlamenta i vlade ispred Srpske liste juče su jednoglasno dali podršku premijeru Aleksandru Vučiću. Oni smatraju da je ovaj sporazum značajan za izgradnju poverenja i normalizaciju odnosa između Srba i Albanaca i formiranjem Zajednice srpskih opština.

- Predsedniku Vlade Aleksandru Vučiću i direktoru Kancelarije za KiM Đuriću, čestitamo na čvrstini i rešenosti da ne popuste onda kad su bili izloženi pritisku da prihvate daleko lošiji dogovor od onoga koji imamo danas - saopšteno je iz Srpske liste.

Privremene dozvole

Tahiri tvrdi da sporazum predviđa gašenje "sva tri ilegalna mobilna operatera" (reč je MTS, Telenoru i VIP), te da će Kosovo dati "privremenu i ograničenu dozvolu operateru mobilne telefonije MTS, koji će biti registrovan prema zakonima Kosova".
- Operater će imati ograničen broj korisnika. Ista kompanija će imati dozvolu i za fiksnu telefoniju, u skladu s kosovskim zakonima - tvrdi ona.

Dok politički predstavnici Srba čestitaju premijeru, intelektualna elita na KiM i opozicija nisu zadovoljni ishodom dogovora. Demokratska stranka Srbije optužila je Vladu da je "saučesnik u razbijanju države".

- Vlada kukavički nastavlja sa bezočnim laganjem građana o sadržini sporazuma s Prištinom. Dogovor se prikazuje netačno i nepotpuno, njegova suština se skriva, iako je potpuno jasno da se radi o još jednom koraku u procesu priznavanja nezavisnosti samoproglašenog Kosova - ističu u DSS-u. Oni pojašnjavaju da će "privremeno, do raspisivanja tendera od strane prištinske vlasti, na KiM da radi Telekomova ćerka - firma MTS doo, koja će se osnovati i registrovati po kosovskim zakonima".

- Sve materijalne resurse, privatne, društvene i državne smo dali. Ostaju samo još intelektualni i duhovni resursi da se daju. Crkva je odavno poklekla, i sada će težište napada biti Univerzitet. Možda ne danas, ali za mesec dana svakako - kaže za "Vesti" Aleksandar Đikić iz Srpskog nacionalnog foruma. On dodaje da se o ovakvom epilogu govori već tri godine.

- Ali, se sada realizuje jer je trebalo zabašuriti mnoge antigolove, poput podrške Klintonovima. Veću katastrofu da bi se manja zaboravila - zaključuje on.

Telekomu ostaje imovina

POVEZANE VESTI

Utorak 15.11.2016. 18:10
Debilčina kaže da je to "geografski broj". "Blago" onima koji veruju u takve priče .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online