Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
3
Subota 12.11.2016.
09:32
rs.sputniknews.com A

"Rusija poklanja Srbiji 80 miliona dolara u oružju!"

U situaciji u kakvoj je srpska vojska, nama znači da nam neko pokloni i pola topa i dve puške, a dobićemo šest MiG-ova i tridesetak tenkova, smatra vojni analitičar Miroslav Lazanski.

A. Čukić
Dogovor sa Rusijom isplativ za nas: Miroslav Lazanski

Posle informacije da je predsednik Rusije Vladimir Putin odobrio Srbiji isporuku šest MiG-ova 29 i kontingent oklopnih vozila, oglasio se i predsednik Srbije Tomislav Nikolić koji je rekao da je taj gest znak iskrene saradnje, poverenja i prijateljstva dve države.

Ipak, "neverne Tome" već su postavile pitanje da li je prepreka za realizaciju cena remonta postojećih letelica.

Obnova ratne avijacije

Stručnjaci navode da bi posao sa Rusijom bio epilog višegodišnjih napora države da, posle tri decenije, temeljno obnovi ratnu avijaciju. Zastarelo vazduhoplovstvo i sve bliži datum isteka roka srpskim MiG-ovima najveći su problem naših oružanih snaga. Vojni analitičar Miroslav Lazanski nema dilemu da li bi za Srbiju taj dogovor bio isplativ.

- U situaciji u kakvoj je srpska vojska, nama znači da nam neko pokloni i pola topa i dve puške! Jako je dobro da dobijemo te MiG-ove zato što na taj način piloti nastavljaju da treniraju na avionima iste generacije. Ne bismo izgubili pilotski sastav, a realno ga je teško nadoknaditi pošto se zna koliko traje obuka za nadzvučni avion, a i piloti bi toliko-koliko držali korak sa modernim tehnologijama. Svestan sam da taj broj aviona ne obezbeđuje adekvatnu snagu za rat, ali jeste dovoljan za kontrolu vazdušnog prostora i da koliko/toliko držimo paritet sa susednim državama - izjavio je Lazanski za Sputnjik..

Lazanski kaže da sa šest ruskih MiG-ova i četiri već postojeća, Srbija neće imati ni jednu celu eskadrilu, ali je i to bolje nego ono što sada imamo. Ti avioni su već leteli, mogu da lete još određeni broj godina, a ako ih Rusi još malo remontuju to bi bilo kao da ih kupujemo po punoj ceni za polovne avione, dakle, više od 100 miliona dolara.

- Ovako ćemo ih dobiti, uz remontnu cenu koju su oni odobrili, za 20 miliona dolara. Prema tome, Ruska Federacija planira da Vojsci Srbije pokloni najmanje 80 miliona dolara, a možda i više - kaže Lazanski.

Srbija nema para za Buk

Na sastanku mešovite komisije bilo je reči i o nabavci PVO sistema Buk, ali je procenjeno da naša država trenutno nije u stanju da izdvoji novac za tu vrstu tehnike. Buk je jedan od najpopularnijih raketnih sistema za odbranu neba na svetu. Njegova cena, nezvanično, iznosi oko 60 miliona dolara po jednom divizionu.

- Buk nije jeftin, ali ipak manje košta od S-300. On bi bio veoma kompatibilan sa našim već postojećim sistemima Kub i Neva. Odlično bi se uklopio i Srbija bi imala jako dobro zaokružen sistem PVO-a, ali nisam siguran da imamo te pare, a ni da Rusi to žele da poklone. Ja sam dosta skeptičan, saga oko nabavke ruskog oružja traje već tri godine. Jedno vreme nismo znali šta hoćemo, jedno vreme se nismo usuđivali da od Rusa tražimo da kupimo ili dobijemo, a kada smo nadvladali strah, onda je MMF imao neke svoje zabrane. Zbog svih tih priča, ako bismo dobili bar pola od onoga što piše u novinama, ja bih bio jako sretan. Za sada je izvesna kupovina šest MiG-ova i tridesetak tenkova T72 b3 modernizovane verzije T72, koji je bolji od našeg postojećeg T84 - kaže Lazanski.

Vek upotrebe lovačke avijacije Vojske Srbije ističe 2018. i 2019 godine, što znači da je poslednji čas da počne remont postojećih letelica. Postoje i najave da će se u budžetu za 2017. godinu prvi put posle više godina naći i novac namenjen ratnom vazduhoplovstvu.


 

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 14.11.2016. 19:22
Ako se ne promeni američka politika prema Srbima, odnosno Srbiji nakon 20. januara (ostaje da se vidi koji će biti potezi američke vrhuške) - budućnost Srbije će biti i dalje ka Ruskoj Federaciji, jer ne vidim sada drugog načina što bi sačuvalo Srbiju. Tzv. EU je i dalje običan američki vazal sa jakom Nemačkom koja zagorčava život Srbima jedno preko 26 godina i njeni antisrpski stavovi vrlo su jasni u smislu vrlo aktivnog podržavanja okupacije Kosmeta i naoružavanja Ši-ptara novim modernim oružjem. Samo ujedinjeni sa RF možemo očekivati nova i vrlo moderna oružja i time sprečiti ponavljanje ratova na našim prostorima, jer iza nas će biti Rusija kao garant opstanka Srbije.
Nedelja 13.11.2016. 11:24
Sto mi brisete komentare?Je-bem vam oca i ma-jku!!
Ponedeljak 14.11.2016. 19:25
ht_tps://youtu.be/4PT-CJLQKlc ........... Rusija nam poklanja 80 miliona dolara u oružju!?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online