Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 11.11.2016.
10:24
blic.rs A

Kosovo oplakalo Hilari i lobira u Trampovom timu

Izbor Donalda Trampa za predsednika SAD najverovatnije ništa neće promeniti kada je u pitanju odnos Srbije i Kosova, iako očekivanja građana Srbije ovih dana idu baš u tom pravcu.

S druge strane, albanski političari nisu se previše trudili da sakriju razočarenje upravo zbog ovakvog ishoda američkih izbora. Ipak, nadaju se da će Amerika ostati na istom kursu kao i do sada, s obzirom na to da sve što su na Kosovu radili od 1999. godine do danas u prvom redu mogu da zahvale upravo SAD.

Iskrene reči žaljenja mogle su se juče čuti od albanskog premijera Edija Rame, koji je kazao da "velika prijateljica Albanije, Kosova i svih Albanaca Hilari Klinton nije pobedila na izborima".

Kosovski predsednik Hašim Tači je takođe čestitao Donaldu Trampu, uz nadu da su "konstantno prijateljstvo SAD i Kosova osnov za produbljivanje odnosa", a čestitke su uputili i drugi kosovki političari uz naglasak da zauvek ostaju privrženi voljenoj porodici Klinton.

Šeholi: Amerika ne menja lako spoljnu politiku

Fatmir Šeholi, politički analitičar iz Prištine, kaže za "Blic" da su lideri albanskih političkih institucija i stranaka čestitali novom predsedniku SAD Donald Trampu.

- Nije istina da su tužno reagovali, ali je istina da albanski narod na Kosovu mnogo više emocionalno povezan sa porodicom Klinton. Volja američkog naroda se mora postovati sviđalo se to nekome ili ne - kaže Šeholi.

Kada je reč o spoljnoj politici SAD, on smatra da dosadašnja praksa govori da SAD spoljnu politiku ne menjaju lako u odnosu na svoje saveznike. Kaže i da je važno i značajno da se dialog između Beograda i Prištine nastavi u Briselu, i da svi građani imaju bolji život, što je "zadatak vlade i u Prištini i u Beogradu".

- Ne treba ni Albanci sa Kosova da tuguju što je Hilari Klinton izgubila, niti Srbi u Srbiji da likuju što je Donald Tramp novi predsednik. Najvažnije je da zajedničkim projektima poput onih premijera Vučića i Rame, pobedi razvoj Balkana a time i svih nas koji u tom regionu živimo - kaže on.

Imaju Albanci dovoljno lobista

Sličnog stava je i Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose koji kaže da razume reakcije ljudi sa Kosova koji su svoje sudbine vezali za američke demokrate. To se, recimo, ogledalo u brojnim postupcima kosovskih političara i građana, koji su na sve moguće načine, i primerene i komične, zahvaljivali naročito porodici Klinton na podršci, najpre nekadašnjem predsedniku SAD Bilu, a kasnije i Hilari Klinton.

U znak te zahvalnosti na Kosovu je nekoliko ulica ponelo njihova imena, Bil Klinton je dobio i spomenik, a po Hilari su nazivani i butici.

- Ne znam da li će podizati spomenike i kome, ali ne treba zaboraviti da Albanci imaju lobističke grupe i u redovima republikanaca, pa im ne manjka ni njih, ali ni spomenika ni ulica - kaže Janjić.

Janjić: Podela Kosova je iluzija

Međutim, on navodi da odlazeća administracija u SAD ostaje još neko vreme da pozavršava poslove koje je započela, i ističe da mu se čini da na dugi rok suštinskih promena neće biti ni prema politici na Balkanu, a tako ni prema Srbiji i Kosovu.

- Ta iluzija da će sada neko u Americi dozvoliti podelu Kosova, ista je kao i devedesetih godina, zbog koje su i izbijali sukobi. Mislim da je ne treba gajiti - priča Janjić.

Što se tiče SAD, kaže on, proces u Srbiji je nezaustavljiv, ali ne bi isključio ni mogućnost da se u narednom periodu pojačaju pritisci kada su u pitanju BiH i Republika Srpska.

- Srbija bi morala brzo da odluči gde je u priči oko EU. Sa druge strane, ako želi bezrezervnu pomoć Amerike, moraće da ubrza put ka NATO - zaključuje on.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online