Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 08.11.2016.
03:11
Đ. Barović - Vesti A

Gde je nestalo borsko zlato (5): Kralj bakra i protekcije

Sumorni zapis o mukama rudara u Boru, koji ostaju invalidi bez nade da će dobiti odgovarajuću odštetu i prehraniti porodice i njihove potresne ispovesti. Da li u Rudarsko-topioničarskom basenu, nekadašnjem gigantu, "specijalni tretman" ima Milan Popović, bivši partner estradne zvezde Severine, a zbog čega se zataškava da je netragom nestalo pola tone zlata za samo dve godine?

V. Sekulić
Muke u Boru...

Dragan Živković je jedan od onih privatnika koji je u posao uložio oko 10 miliona evra. Očekivao je da će prerađujući bakar u žicu, kablove i profile imati profit, budući da mu je fabrika smeštena na svega 500 metara od Topionice RTB Bor - nekadašnjeg metalurškog giganta Titove Jugoslavije, a i da se, uz fabriku u Sevojnu, jedini bavi ovim poslom.
Ali, umesto da bakar kupuje u komšiluku, on ga nabavlja u Bugarskoj!

- Aktuelno rukovodstvo RTB Bor namerno ne želi da mi proda svoj bakar iako sam ga plaćao po ceni koju su sami odredili. Jednostavno, čine sve da bi me zatvorili samo zato što javno govorim o njihovim mahinacijama kojima zapravo ne prave štetu meni, već državi - kaže Živković.

Plaćao dvaput više

Ovaj privatnik je "zaratio" ne samo sa rukovodstvom RTB Bor, već i sa srpskim kraljem bakra Milanom Popovićem, koga takođe optužuje za nelojalnu konkurenciju i štetne ugovore.
Nakon poslednjeg imejla koji je uputio Popovićevoj saradnici u kojoj je zapretio da će se obratiti Vladi Srbije, pravosudnim organima i zaštitniku građana, Popović je "uzvratio" pretnjom će ceo slučaj prijaviti policiji.

- Već su me zvali iz policije jer Popović tvrdi da sam mu pretio. A napisao sam mu ono što država veoma lako može da proveri: da ima povlašćen status u RTB Bor kod kupovine katoda bakra i to van tržišnih uslova, a zatim dobija i nisku cenu prerade bakarnog koncentrata u pogonima Topionice koji uvozi, pitaj Boga odakle. Predočiću vam dokumenta, pa vidite da li govorim istinu ili ne - priča Živković.

Iz dokumentacije u koju su "Vesti" imale uvid nedvosmisleno se može zaključiti da je Živković preradu bakarnog koncentrata plaćao dva puta više nego što sada plaća Popović, a katodu kupuje po pet put višoj premiji - ekološkoj taksi od "kralja bakra".

Mutni poslovi države

- Tržišna cena topljenja koncentrata bakra je 100 do 120 dolara, ali Popović ga u RTB Bor prerađuje za 48. Samo po toj osnovi i prodajnoj ceni katode bakra od 400 dolara on je "ispod berze", dakle, može da diktira uslove i da radi šta hoće. Istovremeno, ja sam kupovao njihove katode bakra po tržišnoj ceni, s PDV-om i uz maksimalnu premiju od 92 dolara po toni. Isti taj bakar Popović je kupovao uz premiju koja je u njegovom slučajnu iznosila maksimalno 19 dolara. Neka mi neko objasni je li to tržišna ekonomija i jesu li isti uslovi poslovanja za sve kada RTB Bor svoj bakar jednom kupcu prodaje po jednoj ceni, a drugom za 60-70 dolara višoj ceni - pita se Živković i objašnjava da je čak i po tim uslovima pristajao da kupuje bakarne katode od RTB Bor.

- Sve sam uredno plaćao avansno, da bi mi pre četiri ili pet meseci, na zahtev da kupim oko 300 tona bakra, odgovorili da nemaju ni grama i da će mi se javiti krajem meseca. Drugi, treći mesec isto. Imam podatke koliko je Popović samo prošlog meseca preuzeo bakra, a ja opet ni grama nisam mogao da kupim. Ako to nije diskriminacija, onda zaista ne znam šta jeste. I svakome je to jasno. Meni jedino nije jasno kako državi više odgovara privatnik koji uzima pare od ove države i ništa ne daje, a ne onaj koji je uložio u svoju zemlju, u proizvodnju, zapošljava ne baš mali broj radnika i uredno i njima i državi plaća sve doprinose - tvrdi ovaj privatnik.

Ko to ruši domaću proizvodnju?

V. Sekulić
Dragan Živković

U imejlu Živkovića, naslovljenom na Popovićevu saradnicu između ostalog stoji i sledeće:
"Dobro bi bilo da malo porazgovaramo, a vezano za vaše ponašanje na tržištu, a zbog povlašćenog statusa, koji uživate kod RTB-Bor, koristeći povlašćen status kod kupovine katode, van tržišnih uslova, kao i nisku cenu prerade bakarnog koncentrata u pogonima RTB-a, gde ostvarujete visoke profite, odnosno nisku cenu katode, LME-400 USD, i na taj način rušite sva tržišna pravila, u nelojalnoj konkurenciji. Istovremeno favorizujete proizvodnju u hrvatskim fabrikama, a domaće fabrike kablova gube utakmicu, opet u nelojalnoj konkurenciji u odnosu na hrvatske i bosanske fabrike, kojima obezbeđujete niske cene bakra, rušeći domaću proizvodnju."

Popović je odgovorio sledeće:

"Osim što će ova poruka biti prosleđena policiji s obzirom na to da se radi o pretnji, ovim putem želimo da vas obavestimo da ćemo rigorozno da se borimo protiv ovakvih lažnih optužbi i kleveta sa vaše strane svim mogućim zakonskim metodama. Sve što pišete u vašoj poruci je laž i neistina i namenjena isključivo da nas zastraši, pri tom pretnju šaljete ženi. Zar ste do toga spali da ženi pretite? Smisao slobodne konkurencije i jeste u tome da svako ima pravo da određuje tržišne uslove shodno svojim mogućnostima. Vama je saradnja takođe bila ponuđena umesto toga vi ste izabrali da nas pljujete i klevetate u NIN-u, 'Blicu', 'Alou' i drugim novinama i to potpuno bez svakog osnova."

MILAN POPOVIĆ ODGOVARA NA PROZIVKE

Lažu da mi naude

V. Sekulić
Milan Popović

U intervju za "Novu ekonomiju" iz aprila ove godine, vlasnik Red metala Milan Popović je oštro demantovao sve navode o tome da krši zakon, i ima povlašćen status u saradnji sa RTB Bor.

- Sve su to laži. Naš ugovor je sklopljen u skladu sa svim zakonskim odredbama za javne nabavke. Sproveden je tender, našu ponudu je prihvatila komisija sastavljena od 23 predstavnika tenderske komisije, a potom i Upravni odbor RTB-a - naglasio je Popović.

On je odbacio tvrdnje da je problematičan koncentrat bakra koji uvozi, ali i da se prerada obavlja ispod cene koštanja.

- Ovo je isto laž kao i sve ostale laži u vezi s našim ugovorom o uslužnoj preradi, i dolazi od ljudi koji ne vladaju informacijom već se rukovode željom da nekom naude. RTB Boru je pokazana cela detaljna kalkulacija troškova, pokazana je zarada trejdera, troškovi transporta, finansiranja i svih drugih pratećih troškova uslužne prerade. Sve ove informacije su nekoliko puta proverili ekonomisti RTB Bor. Što se prodaje metala tiče, RTB Bor ima dva standarda u politici određivanja premija na bakar, kao uostalom i bilo koji drugi proizvođač bakra u svetu: na domaćem tržištu, premija je viša od one za međunarodno tržište s obzirom na to da je i cena transporta niža.

Pitanja bez odgovora
Kako bismo čuli i drugu stranu, "Vesti" su se zvanično obratile Ministarstvu rudarstva i energetike Vlade Srbije, rukovodstvu RTB Bor Grupe i opštini Bor. Svima je poslato desetak, istovetnih pitanja kako bi se izbegla mogućnost pristrasnosti. Do danas nismo dobili odgovor ni s jedne od navedenih adresa.

SUTRA: Gde je nestalo borsko zlato (6): Najveće jalovište na Balkanu

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online