Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Ponedeljak 07.11.2016.
18:01
N. S. Preradović - Vesti A

Kinezi grade srpske puteve

"Srbija je u Rigi potpisala ugovore o finansiranju više projekata u vrednosti od 734 miliona evra", izjavila je Zorana Mihajlović, ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Rigi, na samitu "Kina plus 16 zemalja istočne i centralne Evrope".

Tanjug
Prvo železnica: Mihajlovićeva i Lijang potpisuju sporazum

Zaključivanjem ugovora sa Eksim bankom o finansiranju izgradnje auto-puta Surčin-Obrenovac, konačno se omogućava da krenu radovi na poslednjoj deonici auto-puta od Beograda do Čačka. Projekat koji će izvoditi kineska kompanija Sinohidro je vredan 208 miliona evra.

Prema njenim rečima, Srbija je potpisala i komercijalne ugovore za prvu deonicu modernizacije pruge Beograd-Budimpešta, odnosno deonicu Beograd - Stara Pazova i komercijalni ugovor za obilaznicu oko Beograda.

- To je projekat koji Srbija čeka 30 godina i očekujem sredinom naredne godine da počnemo sa radovima - rekla je Mihajlovićeva.

Nastavak radova oko obilaznice koštaće 207 miliona evra.

Ovim ugovorom obuhvaćeni su radovi na deonici od Ostružničkog mosta do Bubanj Potoka. Ugovor predviđa i da domaće kompanije učestvuju u radovima sa 49 odsto.

Mihajlovićeva je potpisala i Memorandum sa kineskom kompanijom Huavej o saradnji na razvoju sistema upravljanja i telekomunikacija u saobraćaju i infrastrukturi.

Komercijalni ugovori i memorandum potpisani su na Samitu u Rigi u prisustvu cele srpske delegacije na čijem je čelu premijer Aleksandar Vučić.

Predsednik Saveta guvernera Narodne banke Srbije Nebojša Savić ocenio je da je za Srbiju veoma značajno što je na Samitu šefova vlada Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope u Rigi potpisala nekoliko komercijalnih ugovora za finansiranje više projekata, naglašavajući da je razvoj infrastrukture u ovom delu važan za ceo region.

Ode Ibarska u istoriju

Deonica Koridora 11, od Ljiga do Preljine, u dužini do 40 kilometara otvara se danas, posle brojnih peripetija i kašnjenja. Postavlja se pitanje da li će otvaranjem modernog auto-puta, čuvena Ibarska magistrala otići u istoriju. Vozači vole da kažu da svakome ko je učio vožnju na Ibarskoj magistrali nijedan auto-put neće teško pasti. Žitelji oko ove magistrale kažu da Ibarska ipak neće otići u istoriju, ali svakako gubi na značaju.

Reč je o ujedno i jednoj najopasnijih deonica u Srbiji, zbog čega je često zovu "crna magistrala". Samo od Beograda do Ljiga ima sedam crnih tačaka. Ova magistrala živi 24 sata dnevno. Pored nje su nikle pijace, pumpe, stovarišta, servisi i prodavnice. Proizvođači očekuju da otvaranje auto-puta neće zatvoriti njihove poslove. Ono što je takođe proslavilo ovu magistralu jesu čuvene pečenjare. Izgleda da niko nije prošao Ibarskom a da nije u neku svratio. Sagrađena je šezdesetih godina prošlog veka.

Spasite Bor kao Železaru

Srpski premijer Aleksandar Vučić zamolio je premijera Kine Li Kećijanga za pomoć u rešavanju problema vezanih za Rudarsko-topioničarski basen Bor.
- Bez vaše podrške ne bismo uspeli da prebrodimo teškoće. Vaša uloga u preuzimanju Železare Smederevo ekonomski je spasla Srbiju - rekao je Vučić.

Ukinute vize

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić i kineski šef diplomatije Vang Ji potpisali su sporazum o uzajamnom ukidanju viza. Predviđa se da se nosioci običnih pasoša Srbije i NR Kine oslobađaju obaveze pribavljanja viza za boravak do 30 dana.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online