Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Četvrtak 03.11.2016.
09:15
blic.rs A

EU ili Rusija: Lažna ili stvarna dilema za Srbiju?

Izjavom da će Srbija uvek izabrati Rusiju, ako bude morala da bira između nje i Evropske unije, ministar spoljnih poslova Ivica Dačić podigao je tenzije na srpskoj političkoj sceni. Šta mu je bio cilj i da li se pred novim pritiscima u evrointegracijama menja državna politika?

Tanjug
Srbija ide ka Evropskoj uniji, ali se kune u "majčicu Rusiju"

Još od petooktobarskih promena 2000. godine sve partije na vlasti dobijale su izbore na politici pristupanja EU, a tako je bilo i na prethodnim aprilskim izborima. Ipak, pojedini državni zvaničnici ovih dana, pre bilo kakvog uslovljavanja iz Brisela, sami postavljaju dilemu kome će Srbija prići - EU ili Rusiji, iako je ona odavno razrešena.

Nju je pre dva dana ponovo u centar pažnje stavio ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, navodeći da Srbija ne treba da radi ništa što nije u njenom interesu.

- Ne daj bože da Srbija bira između Rusije i EU. Pa vi znate da će Srbija uvek da izabere Rusiju. Ne treba da dođemo u situaciju da biramo - istakao je Dačić.

Ovakva izjava usledila je posle zastoja u pregovorima sa EU i poteškoćama u dijalogu Beograda i Prištine, u kojem se od Srbije traže ustupci na koje srpske vlasti za sada ne pristaju. Takođe, približava se i trenutak u kojem će Srbija pred otvaranje poglavlja 31 o spoljnoj politici biti pritisnuta da se politički i vojno distancira od zvanične Moskve.

Iako se povremeno spekulisalo da će se od vlasti u Beogradu zatražiti da uvedu sankcije Rusiji, taj uslov još nije došao na dnevni red i verovatno ni neće do trenutka učlanjenja u EU.

Zbog EU dobili mandat od građana

A šta o Dačićevoj izjavi misle visoki državni zvaničnici? Da li se slažu sa njegovom tvrdnjom da Srbija bira Rusiju pre EU?

Jadranka Joksimović, ministarka za evrointegracije, u izjavi za "Blic" kaže da ne vidi potrebu za takvim dihotomijama i "izborima".

- Evropski standardi života i rada i sveobuhvatne reforme, koji će nas dovesti do članstva u EU, strateški su ciljevi Vlade Srbije i za to smo od građana dobili jasan mandat na nedavnim izborima. Vlada želi i dobre odnose sa Rusijom - navodi Joksimovićeva.

Da je ulazak u EU strateški cilj za Srbiju, više puta je rekao i Aleksandar Vučić. Poslednji put, pre šest dana, on je u telefonskom razgovoru sa visokom predstavnicom EU Federikom Mogerini naglasio da je "nastavak evropskog puta Srbije od suštinskog značaja, ne samo za političku, već i za ekonomsku budućnost Srbije".

Drugi državni funkcioneri iz Nemanjine 11 juče nisu želeli da komentarišu izjavu ministra spoljnih poslova, uz objašnjenje da je verovatno "bila namenjena njegovim biračima".

Bolja pozicija u pregovaračkom postupku

Aleksandra Joksimović, predsednica Centra za spoljnu politiku, smatra da je Dačićeva poruka pre svega upućena zapadnim partnerima u pokušaju da obezbedi bolju poziciju u pregovaračkom postupku.

- Delom je namenjena i domaćoj javnosti i trebalo bi da pokaže da Srbija nije spremna da reaguje na spoljne pritiske. Ipak, ona nije utemeljena na realnoj politici. Svi izbori su u poslednjih 16 godina dobijeni na politici evrointegracija. Bez obzira što podrška EU u srpskom javnom mnjenju u nekim trenucima slabi, čim se ostvare pozitivni koraci ona ojača - navodi za "Blic" Joksimovićeva.

Da Dačićeva izjava o dilemi EU i Rusija nije stav Vlade, smatra i Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida. On kaže za "Blic" da se Srbija već opredelila, ali da kako vreme bude prolazilo, njena spoljna politika moraće da se usaglašava sa evropskom.

- Dilema EU ili Rusija ne postoji, jer se Srbija već opredelila za evrointegracije, ali uz istovremeno održavanje dobrih odnosa sa Rusijom. Mislim da je ona bila namenjena potencijalnim biračima SPS-a i malo je emocionalno obojena u kontekstu poslednjih događanja - navodi Klačar i dodaje da bi političari, a naročito visoki državni funkcioneri, trebalo da se suzdrže od teških reči u trenucima kada postoje određene tenzije, a naročito ocena kome se prikloniti.

POVEZANE VESTI

Subota 05.11.2016. 20:21
Kako biramo i kome se priklanjamo - tako i živimo. Niko nama nije kriv do nas samih.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online