Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 01.11.2016.
21:45
Vestionline, Informer.rs A

"Kosovo je Srbija, EU to mora da prihvati!"

Predsednik najuticajnije desničarske stranke u Austriji - Slobodarske partije (FPO) Hajnc Kristijan Štrahe, za razliku od drugih političara u njegovoj zemlji, tvrdi da je Kosovo neodvojivi deo Srbije!

wikipedia/Dieter Zirnig
Hajnc Kristijan Štrahe: Srbiju bih odmah primio u EU

Lider stranke iz koje potiče Norbert Hofer, favorit na predstojećim predsedničkim izborima u Austriji, u intervjuu za Informer kaže da je Srbija prešla dug put i da treba da bude deo Evropske unije.

- Srbiju bih odmah primio u EU. U Austriji živi veliki broj Srba. Oko 500 njih su članovi moje partije, a neki su čak i deo rukovodstva. Moja iskustva govore da su Srbi vredan narod, a u Austriji su najbolji radnici. Ipak, ne bih Srbiji odmah dao da koristi evro kao zvaničnu valutu. Da sam se pitao, ne bih ni mnogo jačim ekonomijama to dao, čak ni Italiji.

Kosovo bi u Srbiji trebalo da ima autonomiju, nešto kao Tirol u Austriji

Nisam neonacista, već sam patriota

Zašto vas u Evropi nazivaju neonacistom?

- To je glupost. Levica na taj način pokušava da me diskredituje. Nisam neonacista, već sam patriota. Volim svoju kulturu i naciju, ali istovremeno poštujem i druge.

Da li biste Srbiju primili u EU sa Kosovom ili bez njega?

- Kosovo je deo Srbije. Naravno da bih je primio zajedno sa Kosovom.

Kakav bi status onda imalo Kosovo u Srbiji?

- Kosovo bi trebalo da ima jednu vrstu autonomije.

Kosovo je ranije i bilo autonomna srpska pokrajina.

- Trebalo bi da bude nešto kao Tirol, koji ima široku autonomiju u Austriji.

Znači li to da ste spremni da se borite za povlačenje priznanja Kosova kao države?

- Da. Bio sam i ostao protivnik otcepljenja Kosova od Srbije.

Osim toga što se sa većinom lidera EU ne slažete oko statusa Kosova, nezadovoljni ste i samim uređenjem EU.- Jesam. Mislim da Evropa mora da se vrati svojim korenima, ideji njenih tvoraca. Ovako ona postaje jedna centralizovana superdržava.

Kakva to Evropa treba da bude?

- Evropa treba da bude hrišćanska. Razlike između naroda se moraju poštovati, ali mi ovde svi imamo slične korene, sličnu kulturu i zajedničku istoriju. Svi smo hrišćani.

A šta ćemo sa ostalima, šta sa muslimanima? Da ih izbacimo iz Evrope?

- Ne treba da izbacimo muslimane. Međutim, treba da zaustavimo ovaj masovni priliv izbeglica koji sad imamo, rekao je Hajnc Kristijan Štrahe za "Informer".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online