Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 29.10.2016.
16:07
Danas A

Tahiri: Ne uslovljavamo Beograd, samo predlažemo

Kosovska ministarka zadužena za dijalog sa Beogradom potvrdila je za subotnji "Danas" da je dokument o kojem se govori u Beogradu i koji je predstavila pred skupštinskim Odborom za spoljne poslove predat Briselu još 2014. godine, ali nije objasnila zašto ga je "aktuelizovala".

Reuters
Edita Tahiri: Kosovo je svoje obaveze ispunilo

Ona kaže da je uslove za Srbiju u poglavlju 35 postavila Evropska unija i da u njemu EU apeluje na Srbiju da primeni nerealizovane sporazume i normalizuje odnose sa Kosovom.

Reč je poglavlju, tvrdi Tahiri, sa dugom listom uslova i dodaje da je taj dokument javan i da su u njemu, izmedu ostalog: sporazum o pozivnom broju za Kosovu, sporazum o energetici, odnosno o nezavisnom funkcionisanju kosovskog operatera za transmisiju energetike, uklanjanje preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu…

Prema njenim rečima, to znači da Priština nije postavila nove uslove, već da Beograd "plasira" dezinformacije i "predloge" pretvara u "uslove" kako bi se, "moguće, pokušli da prikriju neuspesi u primeni sporazuma postignutih u Briselu".

Tahiri je to rekla odgovarajući na pitanje Danasa da li su istinite tvrdnje da Kosovo ima nove zahteve u vezi sa nastavkom briselskog dijaloga, dodavši da je Kosovo "posvećeno briselskom dijalogu jer smatra da on pomaže dobrosusedskim odnosima i napretku Kosova u evropskoj integraciji".

Tahiri dalje tvrdi da je Kosovo blagovremeno i precizno sprovelo sve sporazume koje su dve države postigle u Briselu.

- Mi smatramo da je primena sporazuma najbolji dokaz koji govori o posvećenostima pregovaračkih strana ovom dijalogu. Ono što je potpisano mora da bude konstantno sprovođeno - navela je Tahiri uverena da bi, kako kaže, za Srbiju, umesto da pokazuje fobiju prema fiktivnim ultimatumima, bilo bolje da primeni sporazume potpisane u Briselu.

Priština je, prema njenim rečima, potvrdila učešće na novembarskim sastancima u Briselu.

Četvrta faza razgovora

Sporni dokument Tahiri, za koji je u Briselu potvrđeno da je zapravo dve godine "star" dokument kosovskog parlamenta, sadrži četiri uslova Kosova za "četvrtu fazu" razgovora sa Srbijom.

To su:

- uspostavljanje granice između dve države, Kosova i Srbije;

- poštovanje susedstva, nemešanje i prestanak intervenisanja Srbije na Kosovu;

- saradnja na poljima od interesa za obe države;

- ratne reparacije.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online