Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 22.10.2016.
19:44
Vestionline A

"Neko moćan iz EU nameće Srbiji merila u pregovorima sa Prištinom"

"Čini se da su pravila igre oko Poglavlja 35 Srbiji potpuno nepoznata i da Evropska komisija pred nas stavlja nove uslove bez bilo kakvih konsultacija".

M. Karović
Kamen spoticanja su nova rešenja koja nameće Brisel: Milovan Drecun

To kaže predsednik skupštinskog odbora za KiM Milovan Drecun i dodaje da je trenutno najveći kamen spoticanja to što, iako su pregovori počeli, Brisel konstantno nameće nova rešenja.

Drecun smatra da je apsolutno neophodno resetovanje procesa normalizacije odnosa između Beograda i Prištine. Resetovanje je potrebno pre svega zato što Priština stagnaciju pregovora koristi da bi radila u svoju korist, kaže Drecun za Sputnjik.

- Priština očigledno ne želi napredak u procesu normalizacije odnosa. Čak taj proces vraća unazad. S druge strane, zabrinjava to što vidimo da Evropska unija polako napušta nepristrasan stav i počinje da se svrstava na jednu stranu, tako što Poglavlje 35 i prelazna merila počinje da koristi kao instrumente kojima vrši pritisak na Beograd, za davanje ustupaka Prištini - kaže Drecun.

Upitan da li to znači da je Srbiji potrebna potpuno nova strategija, jer ne samo da pregovori stoje u mestu, već deluje da smo na samom početku, Drecun kaže da je strategija Srbije ipak prihvatljiva i da moramo da budemo uporni.

- Naša strategija je konstruktivna, sa jasno definisanim ciljevima. Mi smo dokazali da smo posvećeni normalizaciji odnosa, ali i da smo spremni na kompromis. Nažalost, s druge strane nemamo takvo ponašanje, nemamo spremnost na kompromis. Čak i tamo gde je kompromis postignut, u fazi realizacije pokušavaju da to izvrdaju. Resetovanje procesa je neophodno, ali za to najveću odgovornost treba da ponesu Priština i Brisel - smatra Drecun.

Sagovornik Sputnjika smatra da je trenutno najveći kamen spoticanja to što, iako su pregovori počeli, Brisel konstantno nameće nova rešenja.

- Očigledno neko, verovatno iz moćne članice Evropske unije ili birokratije u Briselu, nameće nekakva prelazna merila o kojima se ranije uopšte nije razgovaralo - kaže predsednik skupštinskog odbora za Kosovo i Metohiju. On kaže da se nameću pravila za koja se zna da ih srpska strana neće prihvatiti, u kojima čak Edita Tahiri piše šta treba da budu prelazna merila i na osnovu stavova albanske strane će se sada ocenjivati da li mi napredujemo u Poglavlju 35.

- Dakle, ako nema napretka, mora jasno i glasno da se kaže ko je kriv za to. Očigledno je kompletna krivica na Prištini. Ne može Beograd da se kažnjava zato što Priština neće da napreduje u procesu već ga vraća unazad. Loptica se očigledno ponovo prebacuje na ovu stranu - kaže Drecun.

On rešenje problema vidi u predlogu da Beograd ubuduće radi na dva koloseka. S jedne strane, da ne prihvata rešenja bez obzira koliko ona budu kruto definisana u Poglavlju 35, čak i po ceni da ne bude ocenjen napredak u pregovaračkom procesu.

- Nećemo prihvatati rešenja koja se direktno suprotstavljaju našim vitalnim državnim interesima, interesima našeg naroda na Kosovu i Metohiji. S druge strane, kod zvaničnika Evropske unije treba stalno insistirati da se objektivno razgovara o Poglavlju 35 i da se ocene koje se iznose zasnivaju na činjenicama, a ne na izmišljenim informacijama koje dostavlja prištinska strana - predlaže sagovornik Sputnjika.

POVEZANE VESTI

Subota 22.10.2016. 20:09
Naša strategija je konstruktivna, sa jasno definisanim ciljevima. Mi smo dokazali da smo posvećeni normalizaciji odnosa, ali i da smo spremni na kompromis.......................Samo ova recenica ovog komunjarskog dripca je dovoljna da ga se oznaci i sudi kao onog ko je surovao sa teroristima i pravio im ustupke na stetu naroda Srbskog,. Necemo ga moci suditi za izdaju naroda vec samo za izdaju drzave koju prestavlja.
Subota 22.10.2016. 21:37
Vrnite mi komentar o ovome brozovom jugo pioniru . More Turci ne gaste oranja.....................
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online