Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 22.10.2016.
16:27
Vestionline, Sputniknews.com A

Seminar NATO u Prištini, bez Srbije

U Prištini se održava 93. seminar "Rouz Rot" u organizaciji Parlamentarne Skupštine NATO-a, na kojoj učestvuju i poslanici iz 21 zemlje-članice NATO-a i zemalja-partnera, ali bez Srbije jer je otkazala učešće.

A. Čukić
Glavna tema seminara je, evroatlantska perspektiva Kosova

Potpredsednik PS NATO-a Paolo Ali je izrazio žaljenje što su delegacija Srbije u Parlamentarnoj Skupštini NATO-a i šef srpskog pregovaračkog tima Marko Đurić otkazali svoje učešće na ovom seminaru u Prištini, ali je istakao da će i u budućnosti biti prilika za nove susrete s njima, prenosi portal "E-Vijesti". 

U Kancelariji za KiM naveli su u petak da je preko MSP-a otkazano Đurićevo učešće na tom skupu zbog važnih obaveza koje ima tokom vikenda. Kako su naveli, razlog što direktor Kancelarije za KiM ne može da bude u Prištini je taj što će biti u Novom Sadu na zajedničkoj sednici republičke i pokrajinske vlade. Ali je ocenio da je seminar "Rouz Rot", "istorijski", jer se po prvi put održava u Prištini i poručio da je budućnost Kosova u evroatlanskim integracijama, navela je agencija "Anadolija“.

On je rekao da je ohrabren "pozitivnim razvojem u Prištini", kao i dijalogom sa Beogradom, ocenjujući i da je na Kosovu stanje sa aspekta bezbednosti "uopšteno gledano stabilno, iako ima određenih izazova“.

Takođe je rekao i da NATO nastavlja da igra važnu ulogu u regionu i da sve strane priznaju da je prisustvo Kfora na Kosovu od "životnog doprinosa za mirno i bezbedno okruženje“.

Na seminaru "Rouz Rot", koji će trajati tri dana, učestvuje oko sto učesnika, uključujući i gotovo 70 poslanika iz 21 zemlje-članice NATO-a i zemalja-partnera. Glavna tema seminara je, kako se navodi, evroatlantska perspektiva Kosova, a poslanici PS NATO-a razmotriće političku, socioekonomsku i bezbedonosnu situaciju na Kosovu, perspektivu ekonomske saradnje u regionu, kao i reakcije zemalja Zapadnog Balkana na pretnju međunarodnog terorizma i na migrantsku krizu.

Šefica Kancelarije Evropske unije na Kosovu Natalija Apostolova je, govoreći o evropskoj perspektivi Kosova, istakla da je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju i da će od njega biti mnogo koristi. Ona je podsetila da su Kosovu ostala još dva kriterijuma za dobijanje liberalizacije viznog režima, a to su ratifikacija sporazuma o demarkaciji granice sa Crnom Gorom i borba protiv korupcije.

Kadri Veselji, predsednik Skupštine Kosova, izneo je tvrdnju da građani Kosova podržavaju evroatlantske integracije i naglasio da Kosovo želi da bude deo NATO-a. 

Veselji je naveo da je Kosovo multietnička država i da su "sve zajednice politički predstavljene", te da je Kosovo opredeljeno da se bori protiv političke korupcije i organizovanog kriminala, kao i protiv terorizma.

Prema njegovim rečima, Kosovo nije, niti će biti izvor terorista, a "postojeće religije na Kosovu su osnov saradnje, a ne širenja mržnje“. On je poručio da će demarkacija svakako biti završena, a za transformaciju Bezbedonosnih snaga Kosova u Oružane snage rekao da je Kosovo spremno, ali da je potreban, kako kaže, konsenzus unutar Kosova i sa partnerima.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online