Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Četvrtak 20.10.2016.
15:45
Tanjug A

Evo kako premijer "čita" upozorenja iz Moskve i Brisela

Srbija u ovom trenutku ne menja i neće promeniti svoju politiku, bez obzira na zahteve ili poruke koji stižu iz Brisela i Moskve, kaže premijer Aleksandar Vučić.

Tanjug
Premijer ne vidi upozorenja, nego poruke: Aleksandar Vučić

- Srbija se nalazi na evropskom putu, to je strateški cilj i zadatak Srbije. Srbija neće uvoditi sankcije Rusiji. Tačka - ponovio je predsednik Vlade Srbije u intervjuu za Tanjug, povodom činjenice da je u istom danu iz Brisela poručeno da Srbija mora sa Unijom da uskladi politiku prema Rusiji, a iz Moskve da Srbija sa članstvom u EU gubi ekonomske privilegije u odnosima sa Rusijom.

Predsednik Vlade, sudeći po tome kako tumači te izazove, smatra da niko ne treba da računa ni na našu slabost, niti na emocije.

Važni i jedni i drugi

Vučić se složio sa značajem činjenice da je "EU nesumnjivo i najveći investitor u Srbiji i najveći trgovinski partner".

- EU i region su nam više od 85 odsto trgovinske razmene. To ljudi treba da znaju. Ali su nam Rusi takođe veoma važni i ko god bi to potcenio ili ne bi razumeo, ne bi učinio dobro za našu zemlju - rekao je.

- Što više budemo popravljali svoju ekonomiju, to ćemo da budemo u boljoj poziciji. Nisam od fatalista koji kažu "to će sutra ili prekosutra da se desi" - rekao je Vučić, dodajući da se kao premijer slaže da je teško, da ima pritisaka sa svih strana, ali i da smo izdržavali do sada i da ćemo i u buduće.

Vučić je ponovio da je na Srbiji da do 2019-2020. godine završi svoj posao posao, a onda je odluka na EU.

- Ja ne mislim da je realno da oni odmah, u ovakvom trenutku donesu odluku o prijemu Srbije. Mi to radimo da bismo sebe unapredili, da bismo bili bolji, ekonomski jači i snažniji, ali, naravno, pitaju se i 28 članica EU - dodao je.

Kad je reč o upozorenjima iz Rusije, koje on naziva porukama, premijer kaže da ni one neće promeniti politiku Srbije.

Objašnjenje iz Moskve da članstvo Srbije u EU povlači kvarenje trgovinskih tokova Srbije i Rusije i gubitak privrednih subjekata dveju zemalja po više trgovinskih pozicija, premijer razume na sledeći način:

- U redu je, Srbi, čuli smo vas da ste na evropskom putu, ali stavite u drugu ruku i ono što vam mi stavljamo u izgled, pa čak i neke loše posledice tog puta. Prosto, računaju na veliku popularnost koju Rusija i Rusi uživaju u Srbiji i ja to razumem kao politički potez, ali to u ovom trenutku ne menja i ne može da promeni i neće promeniti politiku Srbije - zaključuje Vučić.

Ponovio je da će on biti na čelu Vlade sve dok ona bude mogla da vodi takvu politiku, politiku nezavisne zemlje koja je sama odredila svoj put i put strateškog opredeljenja ka EU, ali i put očuvanja dobrih, tradicionalnih, političkih i ekonomskih odnosa sa Rusijom.

- Ukoliko to nekada i negde postane nemoguće i neko to na takav način u potpunosti uslovi, nikakav problem nije, neko drugi će doći - dodao je premjier.

On je rekao da sve to zavisi od srpske snage, ali i da smatra da se, na primer, nikada neće dogoditi da se nađemo u situaciji da rešimo: sankcije Rusiji ili formalno članstvo u EU. Veruje da ćemo istrajati i izdržati na svom putu i biti uspešni.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 20.10.2016. 16:00
Prosto, računaju na veliku popularnost koju Rusija i Rusi uživaju u Srbiji i ja to razumem kao politički potez, ali to u ovom trenutku ne menja i ne može da promeni i neće promeniti politiku Srbije - zaključuje Vučić.......................................Ne treba velika pamet da se shvati ono sto on i ne sakriva vec je problem sto narod ne zeli da povjeruje u ono sto slusa. ...Vucije stene je odlucilo, jer mu je to zadatak od zapada i vatikana, da zaduzi, rasparca i uvede Srbiju u ralje zvijeri i to usput uvodeci sankcije Rusiji i ostavljajuci nas bez jedinog iskrenog saveznika.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online