Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Ponedeljak 17.10.2016.
04:00
D. Dekić - Vesti A

Spas je u Rusiji: Rodoljubi, sprečite propast Srbije

Lider Pokreta Dveri Boško Obradović kaže da je posle najnovijih ucena iz Brisela i otimanja srpske imovine na Kosovu i Metohiji, jedina logična reakcija prekid pogubnog puta Srbije u Evropsku uniju i poništavanje antiustavnih briselskih sporazuma.

A. Čukić
Sve patriote da se ujedine u jak opozicioni front: Boško Obradović

- U Briselu se ne može videti neutralni posrednik, jer je EU na strani Šiptara i jedan od glavnih sponzora pokušaja stvaranja druge šiptarske države na Balkanu. Temu Kosova i Metohije treba vratiti u Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, gde imamo saveznike Rusiju i Kinu, i ne može da prođe ništa na štetu srpskih nacionalnih i državnih interesa u južnoj pokrajini - ocenio je Obradović u intervjuu za "Vesti".

Pošto su i Dveri i radikali za prekid pregovora sa EU, može li se to tumačiti kao vaše približavanje?
- Oko ovog stava trebalo bi da se ujedine svi srpski rodoljubi i da se napravi jak opozicioni front protiv vlasti koja nastavlja da zarad puta u EU pristaje na sve ucene iz Brisela. Problem sa SRS-om je što je već postalo toliko providno da su Šešelj i Vučić napravili politički dogovor o nenapadanju i da je SRS više satelit vlasti nego prava opozicija. Izuzetno cenim borbu lidera SRS-a i pobedu u Haškom tribunalu, ali toliku servilnost prema Vučiću po povratku iz Haga ne razumem.

Šta će, prema Vašem mišljenju, premijer Aleksandar Vučić uraditi po pitanju Kosova?
- Šta je do sada uradio? Ukinuo je brojne državne institucije Srbije na KiM i predao ih separatističkom režimu u Prištini. Napravio je granicu i naterao Srbe da izađu na izbore lažne države. Šta će dalje uraditi, zavisi od toga šta je obećao onima koji su ga sa Zapada doveli na vlast pre pet godina. Očito je obećao da će ispunjavati njihove naloge bolje i više nego Boris Tadić i zbog toga je dobio njihovu podršku. Da li će Vučić ostati upamćen u srpskoj istoriji kao veći sluga Zapada čak i od Tadića, pravo je pitanje za njega.

Da li premijer pravi izlaznu strategiju u odnosima sa Moskvom?
- Jedino dobro što priznajem ovoj vlasti je to što nisu uveli sankcije Rusiji. To je poslednja grana pred provalijom za koju su se uhvatili. Međutim, mi nikakve druge ozbiljne oblike državne saradnje sa Ruskom Federacijom nemamo zato što se vlast boji reakcije Brisela i samo glumi dobru saradnju sa Rusijom zbog patriotskog i rusofilskog dela biračkog tela. Uskoro će i toga morati da se odreknu ako žele dalje u EU. Tamo za Srbiju nema sreće, treba da se okrenemo Rusiji kao strateškom partneru broj jedan u političkom, ekonomskom i vojno-bezbednosnom smislu.

Dijaspora je naša snaga

- Država ima katastrofalan odnos prema Srbima van Srbije. Ukinuto je Ministarstvo za dijasporu, potom i Kancelarija za dijasporu, a sadašnja Uprava pri Ministarstvu spoljnih poslova već dve godine nema direktora. Vlast je zanemarila činjenicu da je dijaspora poslednja velika snaga našeg naroda. Moramo joj izaći u susret olakšavanjem dobijanja državljanstva, biračkog prava, povlasticama za povratnike i investitore iz rasejanja, podrškom dopunskim školama u borbi za očuvanje nacionalnog identiteta u tuđim državama... To su samo neki od naših prioriteta i spremni smo da odmah preuzmemo brigu o ovoj temi u nekoj budućoj patriotskoj Vladi Srbije koja mora doći, jer je patriotizam ponovo u modi u čitavoj Evropi. Naš slogan je, što bi rekla Alternativa za Nemačku - "Više dece, manje migranata", ili prevedeno na srpski "Manje iseljavanja iz domovine, više povrataka iz dijaspore".

Je l iza previranja u SPS-u i DSS-u stoji spoljašnji ili unutrašnji politički faktor?
- Ne želimo da se mešamo u unutrašnja pitanja drugih, jer ne bismo voleli ni da se oni mešaju Dverima. Napravili smo uspešnu predizbornu koaliciju sa DSS-om, na čijem je čelu bila Sanda Rašković Ivić, i sa poslaničkim klubom DSS-a koji ona vodi imamo dobru saradnju u Narodnoj skupštini. Građani su za to glasali i treba da ostanemo dostojni njihovog poverenja koje su nam dali na izborima. Moramo da budemo prava opozicija ovoj vlasti, ili nas neće biti. SNS već ima dovoljno satelita i Dveri to svakako nikada neće biti.

Kako komentarišete političke glasine da ste "američki Trojanski konj"?
- Dobro ste primetili da su to najobičnije glasine, tj. podmetanja vlasti kako bi se dovelo u pitanje poverenje građana koje Dveri imaju kao jedina nova opcija na političkoj sceni. Iza sebe nemamo nikakve afere, jedini nikada nismo bili na vlasti, ponudili smo svima prihvatljiv program porodične politike i domaćeg ekonomskog interesa, pa onda aktuelni režim ima problem kako da zaustavi rast naše popularnosti u narodu. Pošto za 18 godina našeg postojanja i rada nisu mogli da nam nađu mrlju, preostale su im klevete i prazne priče za zbunjivanje birača. Zamislite kada vas optužuju da ste "američki ljudi", oni kojima su savetnici ratni zločinci poput Tonija Blera, ili oni koji gostuju na događajima u organizaciji Fondacije osvedočenih srbomrzaca poput porodice Klinton. To je zaista bruka i sramota.

Predsednički kandidat

* Rođen je 1976. u Vraniću kod Čačka. Završio je Filološki fakultet u Beogradu, odsek srbistika. Autor je studije "Miloš Crnjanski i novi nacionalizam", za koju je kao najbolju knjigu eseja na srpskom od 2003. do 2005. dobio nagradu "Miloš Crnjanski". Jedan je od trojice osnivača časopisa "Dveri srpske" 1999, iz čijeg kruga saradnika je 2003. formiran Srpski sabor Dveri.
* O Vidovdanu 2015. postaje prvi lider Dveri, koje prvi put uvodi u Skupštinu Srbije, gde je i šef poslaničkog kluba sa sedam članova. Bavi se publicistikom, autor je više stotina tekstova, a imao je više stotina nastupa na tribinama i medijima širom Srbije, Balkana i sveta. Objavio je knjige "Srpski zavet - srpsko nacionalno pitanje danas", "Srpska unija" i "Srpska desnica" u izdanju Catena mundi, u kojoj je radio kao glavni urednik do ulaska u Skupštinu. Kandidat je za predsednika Srbije na izborima 2017.
* Oženjen je i otac je četvoro dece.

POVEZANE VESTI

Ponedeljak 17.10.2016. 14:03
Krajnje je vreme da se vucije stene , pacic i ostali nakazni likovi maknu sa politicke scene.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online