Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170

Sudovi štite lekare ubice?

Smrt osmogodišnjeg dečaka Radenka Nikodinovića iz sela Kozjak kod Loznice usled otvorenog preloma ruke potresla je čitavu Srbiju.

Đ. Janković
Očaj porodice: Nikodinovići neutešni

Da li će smrt ovog dečaka biti još jedan u nizu slučajeva zbog kojeg niko neće odgovarati? Dečaku je nakon pada sa tobogana u Loznici stavljen gips zbog dvostrukog preloma ruke, nakon čega je počela višednevna agonija deteta i njegovih roditelja.

Roditelji su Radenka nekoliko puta nakon stavljanja gipsa vodili kod lekara, zbog oticanja ruke i visoke temperature. Ruka je oticala, a počeo je i da halucinira. Tek nakon tri dana od povrede, kaže dečakov otac, isti lekar predlaže da se dete odveze u Beograd na Institut za majku i dete, gde je usledilo nekoliko operacija. Roditelji tvrde da je preminuo zbog sepse koja se proširila na pluća i mozak, do koje je došlo usled nesavesnog lečenja koje je vodio dr Dobrivoje Bojanića iz Loznice.

Na Institutu za majku i dete je izvedeno nekoliko operacija. Ali, lekari su na kraju imali samo loše vesti.

- Rekao mi je: "Imam lošu vest, izgubili smo bitku, vaše dete je preminulo u 09.45" - kaže Milan Nikodinović, Radenkov otac.

Nikodinovići kažu da će protiv lekara Opšte bolnice koji je primio Radenka podneti krivičnu prijavu, ali i da će žalbu uputiti Lekarskoj komori, a Ministarstvo zdravlja uputilo zdravstvenu inspekciju u lozničku bolnicu, u kojoj je u toku interna kontrola.

Doktor je odgovoran

Dr Dobrivoje Bojanić, ortoped iz bolnici u Loznici, načinio je greške i neuredno je upisivao koje je sve procedure koristio u lečenju osmogodišnjeg dečaka Radenka Nikodinovića, koji je nakon preloma ruke preminuo zbog posledica sepse, kažu preliminarni podaci zdravstvene inspekcije Ministarstva zdravlja.

"Najiskusniji specijalisti bolnice proći će kroz svu dokumentaciju i uzeti izjave od svih zaposlenih koji su učestvovali u zbrinjavanju tog pacijenta. Zdravstveni inspektor iz Šapca obavio je u toku dana svoj deo posla", navode u lozničkoj bolnici i dodaju da ortoped dr Dobrivoje Bojanić "trenutno ne radi i uzeo je odsustvo u narednih nedelju dana". Loznica ne pamti ovakvu tragediju, javnost je ogorčena i traži da se utvrdi šta se tačno dogodilo i ko je odgovoran što je jedan mlad život ugašen.

Inače, u Srbiji je bilo više slučajeva lekarskog nemara koji nisu dobili sudski epilog, pa tako, u slučaju smrti Jelice Radović (19), još traje proces protiv optuženih lekara iz klinike Decedra.

- Na žalost, u Srbiji su inicijatori krivičnih prijava protiv lekara mediji, pa tek onda Ministarstvo zdravlja. Ogroman broj slučajeva biva zataškan, pa nikada i ne dođu pred sud. Ja zastupam porodicu pokojnog Zorana Novakovića, koji je umro sa 25 godina od zuba, a danas još uvek ne znamo ko je kriv. To je samo jedan u nizu nerešenih slučajeva - kaže advokat Dejan Ćasić.

Sporo pravosuđe

Bivša direktorka Lekarske komore Srbije Vesna Jovanović smatra da je glavni problem zbog kojeg lekari godinama ostaju nekažnjeni, sporo pravosuđe.
- Nisu samo procesi vezani za lekare spori, već generalno sudski postupci u Srbiji traju godinama. Ali, lekarske greške su svakako u žiži javnosti, pa se zato stiče utisak da su lekari zaštićeniji od ostalih - kaže za ona za "Vesti".

U Udruženju pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo kažu je problem lekarskih grešaka vrlo traljavo rešen u srpskom pravosuđu.

- Loši zakoni, nedovoljno obrazovani pravnici, ali i sudije u oblasti medicinskog prava, daju prostora da lekari prolaze nekažnjeno. Potrebno je utvrditi protokole po kojima svaki lekar mora postupati, jer bez njih, veoma je teško dokazati nesavesno lečenje - objašnjavaju u Udruženju pravnika za medicinsko i zdravstveno pravo.

Premijer ljut


Povodom ovog slučaja javio se i premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je naveo da neko mora da snosi odgovornost.
- Nije normalno da vam dete polomii ruku i da posle toga strada. Poslednja opomena ministru zdravlja i svim drugima - istakao je premijer.

POVEZANE VESTI

Sreda 12.10.2016. 19:43
Bolnica u Loznici je ustanova u koju nikada nikome nebi pozeleo da udje, a kamo da zatrazi pomoc u njoj. Imao sa priliku da idem u posetu bratu. Unutra je strasno, nezna se dali je prljavije u zgradi ili oko nje. Zamislite kada u jednoj sobi ima sedam (7) pacijenata. To nisam video nigde. Jos fali samo, da stave krevete na sprat, pa da lici na manju spavaonu u kasarni. Da ne pricam o sanitarijama i opremi. Mislim da gore ne postoji.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online