Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 05.10.2016.
22:51
Lj. Ivanović - Vesti A

Akrobacije čuvara srpskog neba

Manifestacija Otvoreni dan na vojnom aerodromu u Batajnici kraj Beograda i ove godine je privukla veliki broj entuzijasta, istinskih zaljubljenika u avijaciju. Domaćin dana bila je 204. vazduhoplovna brigada Vojske Srbije.

Tanjug
Obožavaju avione: Svi želeli da vide izbliza letelice

Piloti i drugi pripadnici vojske prikazali su, koliko je moguće bilo, svoju obučenost i određene sposobnosti vazduhoplova srpske armije. Da bi se upotpunio utisak posetiocima, gosti na aerodromu bili su i pripadnici 98. vazduhoplovne brigade, 250. raketne brigade i 210. bataljona veze.

Skokovi padobranaca

Procene domaćina su da je manifestaciju pratilo oko 5.000 ljudi, uglavnom mladih koji su mogli da uživaju u posetama helikopterima, lovcima, transportnim avionima i drugoj tehnici, te da razgovaraju sa oficirima. Zbog velikog interesovanja razmišlja se da Otvoreni dan od sada bude organizovan i više puta godišnje.

Svi se dive Anji i Irini

Posebno interesovanje vladalo je za nedavno nabavljene velike ruske transportne helikoptere Mi-17V-5, koji pored oznaka Vojske Srbije imaju i "lična imena", a zovu se anja i irina.

Istina, program letenja je bio dosta skromniji, ali su posetioci svejedno mogli da vide skokove padobranaca iz helikoptera, i to sa zastavama vojske i države. Kako bi se prikazalo delovanje protivvazduhoplovne odbrane, u simulaciji borbe proleteo je MiG-29B 101. lovačke avijacijske eskadrile Vitezovi, koji je bio naoružan sa dve rakete vazduh-vazduh R-60MK. Let se odvijao relativno visoko, nije bio posebno dinamičan i pilot je pokazao samo manji deo manevarskih mogućnosti ovog aviona.

Tanjug
Mladi piloti srpske armije

- Došli smo iz Novog Sada - govori Blažo, koji je nagovorio svoju devojku Draganu i prijatelje Nemanju i Ljubomira da sa njim pođu. Zaista smo uživali. Svi obožavamo avione i želeli smo izbliza da vidimo kako ove letelice izgledaju.

- Idemo u supergaleb, moramo i njega da isprobamo - kazali su blizanci Nemanja i Nikola Tomić.
Simulaciju borbe aviona u vazduhu su izvele i posade tri školsko-borbena aviona G-4 supergaleb iz eskadrile Kurjaci sa Ušća. Oni su prethodno publici demonstrirali letenje u formaciji, u jednom trenutku i sasvim nisko.

Utva najbliža publici

Prvu put na Otvorenom danu, odnosno aeromitingu uopšte, gosti su imali prilike da vide i blisku manevarsku borbu na avionima G-4. Nastup školskog aviona utva-75 bio je najbliži publici, na veoma maloj visini, pri čemu je pilot pravio veoma oštre zaokrete, što se takođe ne viđa često kada je u pitanju avion koji ove godine obeležava svoj jubilej.

Potom su demonstrirane operacije traganja i spasavanja sa dva helikoptera i to je takođe bila premijera ovakve demonstracije u Srbiji, jer je prvi put prikazan ruski transportni helikopter Mi-17V-5. Iz njega su kroz bočna vrata iskrcani pripadnici Specijalne brigade koji su uspostavili bezbednosni prsten oko helikoptera, dok je iznad njih letela gazela čija je posada imala zadatak pružanja vatrene podrške vojnicima na zemlji.

Tanjug


Ispred MiG-a 29 bio je izložen deo naoružanja, među kojima je bio top ovog aviona, jednocevni 9-A-4071K sa školskim granatama, lanseri nevođenih raketnih zrna i druga oprema. Jedan MiG-21 bis imao je vrlo zanimljivu kombinaciju naoružanja koja, međutim, nikada nije korišćena u operativnoj upotrebi RV i PVO. Od ostale tehnike vredne pomena mogao je da se vidi jurišni avion orao u dvosednoj varijanti Nj-22 iz 241. lovačko-bombarderske avijacijske eskadrila Tigrovi.

Arsenal na stajanci

Sve jedinice koje se nalaze u sastavu 204. brigade su na statici prikazale sa čime raspolažu, pa je tako publika mogla da vidi lovac MiG-29B, dva lovca-presretača MiG-21 bis, školsko-borbeni avion G-4 u verziji tegljača meta N-62T, školske avione utva-75 i lasta V-54, avion za aero-foto snimanje seneka, transportni avion An-26, laki višenamenski helikopter gazela i srednji transportni helikopter Mi-17V-5.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online