Sreda 17. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
5
Utorak 04.10.2016.
22:29
informer.rs A

Zapad sprema novi udar na Srbiju: Besni zbog Srpske, tražiće i priznavanje Kosova

Evropska unija i Sjedinjene Američke Države pripremaju novi, najjači udar na Srbe i Srbiju, pišu domaći mediji. Razlog za najnoviju zapadnu antisrpsku ofanzivu jesu referendum u Republici Srpskoj i ubedljiva pobeda SNSD Milorada Dodika na nedeljnim lokalnim izborima u BiH.

Tanjug
Na udaru i Srbija i Srpska: Milorad Dodik i Aleksandar Vučić

- Zapadni moćnici su više nego besni zbog čitavog niza strateški važnih događaja u poslednje vreme koji su završeni srpskim pobedama. Oni nipošto neće mirno posmatrati kako im slabi uticaj na Balkanu i kako Srbija postaje sve ozbiljnija i suverenija država - kaže jedan od izvora lista "Informer".

Naime, kako saznaje ovaj list, EU i SAD spremaju sankcije i izolaciju Republike Srpske, Milorada Dodika i njenih drugih lidera.

- Brisel i Vašington će zahtevati i od Beograda da "zarati" sa Banjalukom i bukvalno se odrekne bliskih veza sa Srpskom! Održavanje referenduma uprkos zabrani ustavnog suda BiH, kao i pobeda srpskog kandidata na izborima u Srebrenici, u EU i SAD se tretiraju kao velika, drska i neoprostiva provokacija koja ne može ostati bez odgovora - ističe sagovornik.

Prema njegovim rečima, može se očekivati i da u narednim nedeljama i mesecima krene i sve oštrija "kosovska retorika"!

- U cilju slabljenja Srbije, koja je postala glavni igrač u regionu, krenuće se i u konačne, žestoke pritiske na nas da priznamo Kosovo. Ulazimo u nekoliko izuzetno burnih meseci i biće potrebna velika trezvenost i mudrost da nađemo pravo rešenje i sačuvamo stabilnost - zaključuje sagovornik "Informera".

I dok zvaničnici Srbije nisu želeli ništa zvanično da komentarišu, stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević kaže da je Srbija zaista trn u oku Zapadu, koji želi sukobe na Balkanu.

- Svi smo ugroženi. Republika Srpska za Zapad nema toliki značaj kao Srbija, ali je svakako neodvojiva meta. Ako je, recimo, indeks političke moći Srbije tri, a RS jedan, oni zajedno ne daju indeks moći četiri, nego deset, i to je veliki problem Zapadu. Zato žele da uspostavimo što jaču granicu na Drini i prekinemo komunikaciju kako bi nas i u RS i u Srbiji oslabili... - poručuje Galijašević.

Bivši šef diplomatije Živadin Jovanović, pak, smatra da reakcija Zapada nije presudna.

- Je l' to znači da ako se ovakav razvoj događaja ne sviđa Amerikancima, Britancima i drugima, mi treba da odustanemo?! Ne treba uopšte toliko da se plašimo! Rukovodstva u Banjaluci i Beogradu vode računa o svemu, ali se najviše i pre svega rukovode srpskim interesima, što je i jedino ispravno - naglašava Jovanović.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov ocenjuje da će izbori u BiH imati određene posledice, ali da još nije izvesno u kolikoj meri.

- Teško je zaključiti kako će sve teći, ali je rizik u BiH sigurno dignut na viši nivo. Jednom kad održite referendum, isto je kao kada počnete da parate džemper i na kraju ne ostane ništa - zaključuje Popov.

POVEZANE VESTI

Utorak 04.10.2016. 22:49
Krajnje je reme da ignorišemo EU i aMeriku i da se okrenemo Rusiji.Mi od tog zapada imamo samo štetu i uzimaju nam deo po deo zemlje,pa prema tome to su naši neprijetelji u svakom pogledu.Da im i dušu damo neće nas primiti u EU.Ne znam dokle ćemo se zamajavati i zatvarati oči pred istinom.Ako je Rusija voljna da nam bude saveznik ne razumem zašto mi to nećemo.Šta nam je taj zapad sem z,la i poniženja doneo.aboravimo ih.
Sreda 05.10.2016. 07:18
Ovaj svet je pun ludaka koji su na čelu država. Kim Džong Un je među najluđim, opasniji je po građane Severne Koreje od kolere. Nemilice ub/ija ministre, generale, novinare, građane...Filipinski predsednik general Rodrigo Duarte pozvao je 5. juna građane da slobodno na ulici ubi/jaju narko dilere, i u smrt odveo, bez suđenja, više od 150 hiljada Filipinaca. Redžep Taip Erdogan, sledbenik Prorokov, kandidat za naslednika sultana Hamida I, koga je oborio paša general Kemal Ataturk, uhapsio je 150 generala, oko 3.000 sudija, više od 70 akademika, preko 3.000 profesora, učitelja, zatvorio je nekoliko stotina novinara i zabranio rad više od 150 medija...utamničio preko 10.000 Turaka, ne oborivši rekord Čedomira Jovanovića i Bebe Popovića, koji su za vreme zloglasne ''Sablje'' 2003. godine zatvorili više od 13.000 ''po državu opasnih sugrađana''.. Ludaka, na čelu države ima i u nekim afričkim državama (sve manje), ali takvog zlotvora, kakav je srpski premijer Aleksandar Vučić, koji radi na uništenju najmanje tri miliona građana, nema na kugli zemaljskoj.
Sreda 05.10.2016. 07:18
Da podsetimo čitaoce, gospodin Devenport je, od kada je šef misije Evropske unije u Beogradu, stupajući u vanbračnu zajednicu sa Markom Blagojevićem, direktorom Kancelarije za pomoć postradalim od katastrofalnih poplava u maju 2014. godine i direktorom Kancelarije za javna ulaganja, uspeo da zajedno sa Vučićem i svojim ljubavnikom, pokrade više od 270 miliona evra od te pomoći, koja je, u tranšama od po nekoliko desetina miliona, pristizala i iz fondova Evropske unije. On je 16. septembra ove godine izjavio da je "...Srbija najveći primalac pomoći iz fondova Evropske unije na Balkanu, a možda i svetu"! Pa gde su te pare, gospodine Devenport?!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
  • 2024 © - vesti online