Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 14.09.2016.
01:00
D. Dekić - Vesti A

Namet i po džepu dijaspore

Ozbiljna priprema Evropske unije da naplatom ulaska u Šengen zonu profitira i do dve milijarde evra godišnje, mogla bi da bude novi udar na džep srpske dijaspore koja većinom finansira posete najbližih rođaka.

Reuters
"Dobrodošlica" za 50 evra: U zonu Šengena ubuduće samo uz plaćanje

Potencijalna mera je već izazvala negodovanje građana Srbije, od kojih mnogi ne samo da putuju kod familije u EU, već i turistički obilaze članice te zone i tradicionalno letuju na Egeju.

Prema rečima izvršnog direktora Centra za slobodne izbore i demokratiju Bojana Klačara, briselski korak bi bio i nova u nizu degradacija Srbije koja bi mogla da pojača srpski evroskepticizam.

Srbi sve dalje od EU

- U Srbiji na porast evroskepticizma najviše utiču politički uslovi koje Brisel postavlja Beogradu, a ključan je onaj oko pitanja Kosova - kaže Cvetićanin i dodaje da je primetan porast evroskepticizma i u nekim zemljama EU.
Poslednje ankete pokazuju pad raspoloženja u Srbiji prema EU.

Tako je istraživanje TNS Medium Galup za potrebe Delegacije EU u Srbiji početkom oktobra 2015. pokazalo da 59 odsto podržava članstvo Srbije u evropskoj porodici.

Prema istraživanju Instituta za evropske poslove posle Bregzita, u julu ove godine, samo 53 odsto bilo je za nastavak puta ka EU. Pokazalo se i da je za prekid pregovora s Briselom 51 odsto stanovništva uzrasta od 18 do 29 godina, dok stariji dvotrećinski podržavaju evro-integracije.

I jedan evro dovoljan za ogorčenje

- Ako donesu ovakvu odluku, ona će svakako ići na našu štetu, jer će četvoročlana porodica morati da izdvoji gotovo 60 evra više za odlazak u Grčku na more. Naša dijaspora je uglavnom finansijer puta svojih najbližih, pa će i njima to uvećati troškove - kaže Bojan Klačar za "Vesti".

On je upozorio da opada broj građana Srbije koji su za pristupanje EU, pa bi plaćanje ulaska moglo da dovede do rasta broja evroskeptika u Srbiji.

- Za ulazak u EU 2012. godine bilo je 62 odsto građana Srbije, a 2013. čak 66 odsto. Međutim, u aprilu ove godine je istraživanje CeSID-a pokazalo da je za EU 53 procenta. Mada je najavljena mera još hipotetička, znamo da je srpsko javno mnjenje podložno reakcijama iz spoljnog sveta i medijima, pa bi čak i simbolična naplata od jednog evra mogla da ima negativne reakcije - ocenio je naš sagovornik.

Reuters

Milijarde od turista

Mehanizam obaveznog registrovanja, inspirisan je sistemom ESTA u SAD. Odnosio bi se na državljane zemalja koje nisu članice EU, ali im nisu potrebne vize za ulazak u šengen prostor. Ako bi ulazak poput američkog koštao oko 13 evra, EU bi zaradila oko pola milijarde evra.
Americi je takva naplata donela 193,2 miliona evra prošle godine, kada je u tu zemlju ušlo 13,8 miliona ljudi. EU bi zaradila više, jer je prošle godine zabeleženo ukupno 609 miliona ulazaka u Šengensku zonu.

Zagovornici projekta su Francuska i Nemačka, koje navode da je jačanje bezbednosti granica EU motiv za uvođenje mehanizma registrovanja stranih posetilaca (ETIAS), sličnog američkom. Međutim, naplata bi zavisno od cene ulaska donela zajedničkoj kasi EU između 500 miliona i dve milijarde evra godišnje.

Portal EurActiv navodi da je revizija za period od 2014. do 2020. godine pokazala da je evropski budžet u opadanju, pa bi novi potez bio unosan. Procene govore da je 2014. u Šengensku zonu ušlo 30 miliona građana država koje nisu članice EU, ali su u bezviznom režimu. Do 2020. taj broj bi trebalo da dostigne 39 miliona putnika. Još se ne zna da li će Brisel cenu ulaska naplaćivati 13 evra kao u SAD, jer ima nagoveštaja da bi suma mogla da bude veća.

Odlučuje Berlin

Da je reč o finansijskom potezu EU smatra Neven Cvetićanin iz Instituta društvenih nauka. On ukazuje da bi umesto viza koje su ukinute bile nametnute druge vrste plaćanja. Ističe da je srpska dijaspora opravdano zabrinuta mogućim izdatkom, jer pomaže rodbinu i dobro zna da je ekonomska situacija u Srbiji vrlo teška.

- Neprijatna najava EU pokazuje i da su i oni u krizi i traže nove izvore novca. Tu je, ipak, mnogo važnija simbolička poruka da kao kandidat za članstvo ne očekujemo benefite od njih, već izdatke. Za sada male i samo za pojedince, ali sve deluje kao neka vrsta plaćanja članarine za elitni klub - ocenio je naš sagovornik.

On je izrazio bojazan da bi naplata EU mogla da bude prvi korak u stepenovanju Šengena, kako bi se taj prostor učinio što manje dostupnim.

- Ovakvo ponašanje EU prema Srbiji svakako neće doprineti izgradnji međusobnog poverenja - zaključio je Cvetićanin, koji smatra da je eventualno uvođenje ili odbacivanje ovakve mere u rukama Berlina.

Balkan krava muzara

Neimenovani francuski izvori navode da je zarada najvažniji aspekt uvođenja naplate ulaska u EU. Posle godina politički korektnih priča o ukidanju viza zbog ljudskih prava i sličnog, Brisel sada mora da se bavi prozaičnim problemima tankog novčanika, pošto zemlje članice očigledno nemaju nameru da učestvuju u nameri Evropske komisije da isplati tri milijarde evra Turskoj za zadržavanje sirijskih i iračkih izbeglica, kao i velike sume koje su obećane Jordanu i Libanu za istu svrhu.
Osim finansijskih u izgledu su i političke posledice po Srbiju i slične zemlje koje su u redu za članstvo. Naime, Briselu bi se isplatilo da zemlje kao što je Srbija što duže drži u statusu kandidata, kako bi svi putnici sa Balkana i iz drugih delova sveta plaćali zahteve za registracijom.

                                                                                                              N. J. - Vesti

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online