Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Subota 10.09.2016.
02:00
D. Dekić - Vesti A

Zurof ne pušta zločine zaboravu

Poseta direktora centra "Simon Vizental" Efraima Zurofa imaće pozitivan odjek u ponovnom bacanju svetla na stradanja Srba od drugih naroda, od nacističke i ustaške ruke, kaže za "Vesti" predsednik Instituta za istraživanje srpskih stradanja u 20. veku Milivoje Ivanišević.

Tanjug
Spori radovi na spomen centru: Zurof u razgovoru sa Nikolićem

Bez Zurofa koji dolazi zahvaljujući vladiki pakračko-slavonskom Jovanu, kako ističe Ivanišević, teško da bi država Srbija i pored napora mogla mnogo da uradi na otkrivanju istine o tim zločinima.

Pretvaranje Starog sajmišta, gde je bio nacistički logor, u Memorijalni centar Holokausta i rad mešovite pravoslavno-katoličke komisije za utvrđivanje istine o ulozi Alojzija Stepinca u Drugom svetskom ratu, bile su glavne teme predsednika Srbije Tomislava Nikolića i Zurofa.

Hrvatska izbrisala Srbe

- U vreme NDH i Stepinca je, ne računajući bosanske delove, samo na teritoriji koju danas čini Hrvatska istrebljeno 53 odsto srpskog stanovništva, a 240.000 je pokršteno. Znači, 80 odsto je likvidirano, a ostatak je Hrvatska dokusurila 1995, vojnom akcijom "Oluja" - naveo je Milivoje Ivanišević.

Dok Zurof nije krio nezadovoljstvo sporošću radova, Nikolić je u razgovoru kojem su prisustvovali vladika Jovan i Rut Vaganaite, litvanska književnica, istakao značaj upoznavanja sveta sa stradanjem Srba, i predstojeće posete vaseljenskog patrijarha Vartolomeja Jasenovcu, kao velikom mestu stradanja Srba, Jevreja i Roma.

Posetu Vartolomeja Jasenovcu Ivanišević vidi kao događaj od velikog značaja.

- To je jedno od najvećih stratišta koje ni na šta ne liči ni vizuelno, niti dokumentaciono, jer Hrvatska je htela da pritaji bruku svog naroda. Ne mogu da ne istaknem njihovo sramno ponašanje koje se čita u zahtevima da se popišu imena žrtava, kao da su ubice zapisivale koga su ubijale. Da je to traženo za logor Aušvic, Jevreji njihov najveći pomor nikada ne bi dokazali - kaže naš sagovornik.

Vicepremijer Ivica Dačić i Vizental su osudili pokušaje revizije istorije, u Hrvatskoj i Evropi, a posle susreta sa gostom, ministar za rad Aleksandar Vulin je poručio da Srbija neće dozvoliti da se zaboravi istina o Drugom svetskom ratu, ni rehabilitaciju Milana Nedića.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online