Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Subota 03.09.2016.
01:00
D. Dekić - Vesti A

Ceo region na gotovs

Region jugoistočne Evrope podigao se na noge zbog moguće opasnosti od pojačanog priliva sirijskih izbeglica i migranata iz Azije koji i dalje pokušavaju da balkanskom rutom stignu do zemalja zapadne Evrope.

Tanjug
Pod uzbunom: Specijalci srpske policije

Pojačane aktivnosti vojske i policije, osim u Srbiji, primetne su i u Hrvatskoj, Sloveniji i Mađarskoj, a i Nemačka se ozbiljno priprema, ne samo za novi talas izbeglih, već i za borbu protiv terorizma.

Ovakve pripreme su zbog zatezanja odnosa između Zagreba i Beograda unele među narod obe zemlje strah od novih oružanih sukoba.

Kao i u Hrvatskoj, i u Srbiji su, prema tvrdnji naših čitalaca, učestali pozivi vojnim obveznicima na vežbe, a priča se i da su u toku i policijske pripreme. Međutim, portparol Ministarstva odbrane Jovan Krivokapić za "Vesti" kaže da je reč o neosnovanim spekulacijama, jer nema ni govora o podizanju borbene gotovosti, već je reč o redovnim aktivnostima.

Ni veliki neće rat

Vojni analitičar Ljubodarg Stojadinović pojašnjava za "Vesti" da Ministarstvo odbrane obavlja poslove u skladu sa svojim nadležnostima.
- Ne postoji nikakva opasnost od neposrednog sukoba, jer iako ima varnica Hrvatske sa Srbijom, rukovodstva sigurno nisu spremna da ratuju, a ni oni koji krize kontrolišu. Uveren sam da velike sile ne bi dozvolile da se bilo kakav incident rešava nasiljem - kaže Stojadinović.

- Nećemo ni u kakav rat. Radi se o zakonskoj vojnoj proceduri važećoj za sve građane Srbije, bez obzira na to da li su služili vojsku ili ne, a to je da kada napune 30 godina dobijaju poziv iz vojnog odseka da bi primili raspored za rezervni sastav. Tih poziva će biti i ubuduće, a inače, mi smo prezadovoljni dosadašnjim odzivom građana - naveo je Krivokapić.

Pojasnio je da je reč o radnoj, vojnoj i materijalnoj obavezi, proistekloj iz činjenice da je 2011. u Srbiji obustavljeno služenje vojnog roka.

- Zbog toga su mnogi verovatno pomislili da je tada prestala svaka obaveza prema vojsci i odbrani države, a u stvari nije - kaže naš sagovornik uz napomenu da su oni koji su služili vojni rok u obavezi da budu u rezervnom sastavu vojnih jedinica, dok oni koji nisu, idu u civilnu zaštitu, ili ukoliko sami žele, u vojne jedinice.

Pripremaju se i Nemci

Bundesver i nemačka policija od sledeće godine izvodiće zajedničke vežbe kao pripremu za slučaj terorističkih napada. Vojska i policija će zajedno scenario velikog terorističkog napada realizovati najkasnije u februaru 2017. O tim vežbama dogovorili su se ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mezijer i ministarka odbrane Ursula fon der Lajen.

Patrole zajedničkih snaga vojske i policije su, prema rečima Krivokapića, pojačane od 19. jula u cilju suzbijanja ilegalnih migracija na granicama prema Bugarskoj i Makedoniji.

- To je dalo zapažene rezultate, jer je uhvaćeno više od 5.200 migranata i 35 krijumčara - naveo je portparol Ministarstva odbrane.

Strah od novih sukoba pojavio se i u Hrvatskoj gde su, takođe, vojni obveznici sa područja Slavonije dobili pozive za novi ratni raspored, ali kako tvrde u Zagrebu, to nisu pripreme za rat, već da se vidi sa čim raspolažu ako dođe do velikih poplava, ili policiji zatreba pomoć u kontrolisanju izbegličkog talasa. Da nema razloga za brigu tvrdi i odlazeći hrvatski ministar policije Vlaho Orepić, ali je, ipak, policajce iz Slavonije ranije vratio s mora, gde su bili na ispomoći.

Slovenija će, ako se ponovi masovni izbeglički talas, biti prisiljena na stroge "krajnje mere", poručila je ministarka policije Vesna Gjekeš Žnidar, dodajući i da žičana ograda na granici ostaje do daljeg.

Mađarska najavljuje i podizanje drugog bedema, a podigla je na granici policijske i vojne helikoptere, dronove, borbena vozila, termovizijske kamere, konjičke jedinice i obučene pse.

Rezervisti zadužili borbene rance

Već nekoliko dana Vojska Srbije i MUP Srbije pojačali su aktivnosti i pripreme za eventualne sukobe ili probleme sa ilegalnim migrantima. Kako "Vesti" saznaju, učestali su pozivi vojnim obveznicima na vežbe, a policija je dobila bojevu municiju da vežba gađanje iz automatskog oružja.

Naši sagovornici nisu znali da kažu da li je sve to zbog stanja uzrokovanog zatvaranjem granica prema Makedoniji i Bugarskoj i najave novog talasa izbeglica koje su stacionirane u Turskoj.

- Pozvan je jedan broj vojnih rezervista na vežbe. Zadužili su novu opremu, uniformu, borbene rance. Ovo ne bi bilo toliko neobično, iako se već godinama vojne vežbe gotovo ne održavaju, da i oficiri Vojske Srbije nisu u nekoliko firmi počeli da popisuju tešku mehanizaciju i bagere, te obaveštavaju vlasnike firmi da ne smeju da ih prodaju bez odobrenja - kaže izvor "Vesti" iz Vojske Srbije.

I u MUP-u Srbije je situacija "neobična".

- Policajci su zadužili duge cevi. Stigle su nam "marice" sa municijom i dužni smo da obavimo bojeva gađanja do Nove godine. Veliki broj mlađih policajaca nikada nije pucao iz kalašnjikova, pa sada moraju da vežbaju - kaže izvor "Vesti" iz MUP-a Srbije.                                                                                            B. Đokić

POVEZANE VESTI

Subota 03.09.2016. 09:28
Loša krv između Srbije i Hrvatske će se popraviti kad te dve zemlje prestanu da se graniče, a rešenje se nameće samo. Imate na karti ono zeleno između njih, e to vam je Vojvodina, pa ovaj put umesto Plavih šlemova iskoristite ono što su priroda i istorija dale.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online