Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
15
Sreda 31.08.2016.
05:14
D. Dekić - Vesti A

GMO već u Srbiji!

Genetski modifikovana hrana se ponovo našla u žiži javnosti, pošto je nedavno Aleksandar Vučić tokom izlaganja ekspozea u parlamentu izjavio da se u Srbiji svakog dana jede GMO.

Tanjug
Znamo li šta jedemo: U Srbiji (ni)je sve pod kontrolom

Da je to istina, potvrdio je ministar trgovine Rasim Ljajić objasnivši da iz uvoza stiže meso životinja tovljenih genetski modifikovanom stočnom hranom i da je važno obeležiti te proizvode da građani znaju šta kupuju.

Ljajić je upozorio da Srbija mora da dozvoli promet GMO ako želi prijem u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO), koji je uslov za članstvo u EU, pa se to može rešiti rigoroznim uslovima za trgovce.

Poslanik i poljoprivredni stručnjak Miladin Ševarlić smatra da Ljajić "govori u korist GMO".

- Očito se obećanja moćnicima koji sufinansiraju GM kompanije moraju ispuniti. Ili su nedavni izbori i raspisani zbog procene da se u dve godine neutrošenog mandata nije mogla narodu nametnuti nova etapa porobljavanja od strane GM kompanija i uništenja srpske poljoprivrede - kaže stručnjak koji se zalaže za smenu premijera i ministra zbog javnog priznanja i podrške nezakonitom uvozu i prometu GMO proizvoda.

- Srbija ne pregovara sa Svetskom trgovinskom organizacijom, već bilateralno sa zemljama članicama - tvrdi poslanik i lider Zelenih Srbije Ivan Karić. On ističe da su SAD jedine koje uslovljavaju promet GMO.

- Zvuči neubedljivo da će biti donet rigorozan zakon koji će zaustaviti GMO hranu. Ne poštuje se ni ovaj zakon koji imamo, a kako će tek biti kada ga, kako se najavljuje, liberalizujemo. Pokazuje se i da kod nas nema ni prevencije, ni dovoljno dokaza da upotreba GMO nije opasna. Taj ko bi da ima ovakvu ishranu mora da nas uveri da ne šteti zdravlju, ali ne na osnovu istraživanja američke kompanije Monsanto koja je angažovala sopstvene stručnjake da utvrde da je bezopasna - kaže Karić. On dodaje da ima ozbiljnih indicija o štetnosti GMO za autoimuni sistem i da takva hrana dovodi do sistemskih bolesti i kancera.

Da GMO stiže iz uvoza za "Vesti" ističe predsednica vojvođanske Asocijacije proizvođača mleka Sanja Bugarski.

Sumnjivo seme i neažurna država

- Zelenima se javljaju građani i zemljoradnici da kažu za parcele na kojima se sadi GMO seme, najčešće u Mačvi, delovima Srema, Banata i Posavine. Bilo je podataka da je nekoliko hiljada hektara GM zasada. Rađeno je na njihovom uništenju, ali je u tom poslu država nedovoljno ažurna. Srbija bi morala da stane iza proizvodnje organskih proizvoda, jer je mnogo kvalitetnija i daleko skuplja, pa je tako soja proizvedena kod nas na velikoj ceni jer nije GMO - ukazuje Ivan Karić.

- Zakonom je zabranjen uzgoj GM soje i drugih biljaka. Srbija je bez GM u domaćoj proizvodnji, a dokaz je i što je naše mleko skuplje - kaže ona.

Dodaje i da bi se uvoz ovakve hrane na srpskoj granici zaustavio, ali i proizvodnja, treba zakonom ograničiti šta može, a šta ne da se radi i uvozi.

- Nisam stručnjak za GMO, ali vidim da su genetičari protivnici te ishrane, pa smo i mi u Asocijaciji protiv. Već smo dovoljno jadni sa nekontrolisanom hranom koju imamo u zemlji, a ne znamo ni čime su nas bombardovali, ni šta je u zemlji i oranicama - kaže Bugarski.

POVEZANE VESTI

Sreda 31.08.2016. 06:09
Слободан Милошевић није дозвољавао ГМО храну у Србији . Слоба није желео Србију у ЕУ и НАТО . Слоба није дозвољавао Параду поноса у Србији . Слоба није дозволио градњу ХАРП у Србији .Слоба није дозвољавао да ММФ буде газда српских плата и пензија .Слоба није продавао предузећа .Али народ Србије је тражио промене и та жеља србима се испунила и све се променило .Дивљи запад је ушо 5 октобра.
Petak 02.09.2016. 21:57
О генетски модификованој храни Вучићева нова влада чини се спремнија је да говори него она претходна и све пре ње. Премијер је чак директно, током излагања експозеа, рекао да већ једемо генетски модификовану храну „сваки дан”. Министар трговине Расим Љајић је то потврдио у изјави за „Политку”: – То је истина. Једемо месо животиња које су храњене ГМ сточном храном. То месо долази из увоза. Зато је битно да се инсистира на обележавању оваквих производа како би грађани у сваком тренутку знали шта купују.
Petak 02.09.2016. 21:57
Питање ГМО-а је, објашњава Љајић, врло осетљиво и пре доношења било какве одлуке консултоваће се стручна јавност. – Оно што је сигурно јесте да неће бити гајења ових усева на територији Србије, али реч забрана мора да се брише пре приступања Светској трговинској организацији. Становништво не треба да се плаши, јер ћемо по узору на рецимо Швајцарску или Аустрију учинити законским решењем да промет ГМО-а буде условљен и практично онемогућен. Учинићемо све да постанемо члан СТО, а да не угрозимо сопствене интересе – рекао је Љајић. Ово је за многе изненађујуће сазнање, с обзиром на то да нас инспекција никада није обавестила да на тржишту постоје овакви производи који су законом забрањени. У покушају да на путу европских интеграција заштити своје интересе, Србија је једна од последњих земаља у Европи која законом забрањује чак и промет ГМ производа.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online