Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 30.08.2016.
00:10
J. L. Petković - Vesti A

U Mušutištu oteli svu srpsku imovinu

Događaje u Mušutištu osudila je međunarodna zajednica na Kosovu, pojedini kosovski političari, Srpska lista ističe da su planski organizovani. Niko ne postavlja pitanje zašto kosovska policija nije predupredila nasilne proteste, koji su danima najavljivani putem društvenih mreža i portala.

Tanjug
Kamenjem na policiju: Protest Albanaca

Oko 400 Albanaca blokiralo je put u selu kako autobusi sa Srbima ne bi prošli do hrama u kome je trebalo da se služi liturgija povodom verskog praznika. Policija je pokušala da ih pomeri suzavcem, ali su odgovorili salvom uvreda i pretnji Srbima, a policiju zasuli kamenjem i flašama.

Povod za protest su navodni ratni zločini koji su navodno počinile srpske snage u Suvoj Reci, dok raseljeni Srbi insistiraju da se te tvrdnje dokažu na sudu.

- Mi dolazimo jer znamo da nikome ništa nažao nismo učinili. Iz medija smo čuli da kažu da smo napravili zlodela. Pa za to su valjda zadužene nadležne institucije i, evo, pozivam ih sada da reaguju. Mi ćemo biti uporni, a svi koji nas optužuju, moraće da dokažu sudu. Ne sporimo čak da imaju pravo na proteste, ali ne na nasilne - kazao je za "Vesti" Milan Mihajlović, koji je organizovao dolazak Srba u Mušutište.

Srbi, pak, veruju da je jedan od motiva čitavog protesta činjenica da je sva imovina Srba u tom selu uzurpirana, jer je od 20.000 hektara tog sela, 11.000 u vlasništvu srpskih porodica. Navode i da su tokom protesta okačena imena srpskih porodica kojima je dozvoljen povratak u rodno mesto. Dozvola se, inače, dobija uz saglasnost rukovodstva opštine i lokalnih Albanaca.

Balansirajući između tih motiva, kosovski predsednik Hašim Tači kazao je da će se "pravosuđe baviti svima koji su počinili zločine u prošlosti". On i predsednik Skupštine Kosova Kadri Veseli ocenili su da su scene iz Mušutišta potpuno nepotrebne i neprihvatljive.

- Ti događaji nisu u interesu Kosova i njegovih građana. Pravo je svakog da se vrati na svoju imovinu i svoje mesto porekla. To važi za svakog građanina Kosova, bez obzira na etničku pripadnost - kazao je Tači i pozvao sve da to pravo poštuju.

Veseli je dodao da događaj u Mušutištu mogu da zloupotrebe oni koji žele da spreče konsolidaciju države Kosovo i da ga prikažu u negativnom svetlu svetu.

Osude bez akcije

Ambasador SAD na Kosovu Greg Delavi osudio je "upotrebu nasilja protiv policije" i dodao da "Kosovo treba da bude bezbedno za sve koji poštuju svoje verske običaje".
Kancelarija EU na Kosovu odala je priznanje policiji "što je sprečila povrede i materijalnu štetu". Tri autobusa sa oko 150 raseljenih Srba iz Mušutišta kod Suve Reke, nakon više od četiri sata čekanja, vratila su se nazad pošto zbog protesta Albanaca nisu uspeli da obiđu razrušenu crkvu Bogorodice Odigitrije i svoja imanja.






 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online