Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 22.07.2016.
01:00
J. L. Petković - Vesti A

Tačijeva so na žive rane

Uoči 17. godišnjice masakra u Starom Grackom kada je 23. jula 1999. godine ubijeno 14 srpskih žetelaca, kraj spomen-ploče u tom selu nadomak Lipljana predsednik Kosova Hašim Tači položio je venac. Taj čin izazvao je gnev porodica ubijenih koje smatraju da se Tači takvim gestom smeje u lice njima i svim ljudima koji se bave istragama zločina počinjenih nad Srbima.

Srna
Najveći zločin nakon dolaska međunarodnih snaga: Spomen-ploča u selu Staro Gracko

Sonja Živić, supruga jednog od ubijenih žetelaca izjavila je za Srnu da je Tačijev dolazak u Staro Gracko "sipanje soli na žive rane". Predsednik sela Zoran Ćirković dodaje da je Tačijev savetnik dan uoči njegovog dolaska više od dva sata pokušavao da ubedi porodice stradalih žetelaca da prime njegovog šefa.

- Porodice su, zajedno sa mnom, odbile da prime Tačija i njegove saradnike. Rekli smo mu da nije trenutak i da sve dok se ne pronađu naredbodavci i odgovorni za najveći zločin počinjen nad Srbima na Kosmetu, Tači nije dobrodošao u Staro Gracko - kazao je Ćirković.

Ističe da je Tačijev pokušaj da polaganjem cveća spere savest dodatno uneo nemir i razočarenje među 200 Srba koliko ih je ostalo u tom selu.

- Dobili smo i informaciju da je Tači u noći kada se dogodio zločin u kom je ubijeno 14 žetelaca, boravio u našem selu u pratnji tadašnjeg šefa Unmika Bernara Kušnera - istakao je Ćirković.

Kfor odbio da ih štiti

Sedam dana pre zločina žeteoci su tražili zaštitu od Kfora dok rade na njivama, ali je njihova molba odbijena. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janićijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

Srna
Neprežaljeni: Boli kao da je bilo juče

Ubistvo 14 žetelaca je najveći zločin nad Srbima na Kosovu koji se desio nakon dolaska snaga Kfora, a Tači ga je u saopštenju objavljenom na njegovom zvaničnom sajtu nazvao "kriminalnim aktom". Poseta koja je očigledno imala debeli politički motiv i želju da se pošalje dobra slika stranim ambasadorima, protekla je bez medija i bez Tačijevog uobičajenog hvaljenja na društvenim mrežama.

Niko odgovoran

Za ubistvo žetelaca još niko nije odgovarao. Policija Unmika je u 2007. uhapsila Mazljuma Bitićija iz obližnjeg sela Veliki Alas zbog sumnje da je učestvovao u tom ubistvu, ali je dva meseca kasnije on pušten iz pritvora. Porodicama nastradalih je prošle godine šamar lupio premijer Kosova Isa Mustafa kada je za svečani početak žetve izabrao baš Veliki Alas.

On je poručio da bi trebalo jednom za svagda rasvetliti sudbinu svih nestalih bez obzira na nacionalnost.

- Danas se sa bolom molim i još jednom izražavam žaljenje za sve žrtve tokom i nakon rata iz svih zajednica. Svaki zločin treba rasvetliti i kazniti. Zločin je zločin, bilo protiv koga da je počinjen i bilo ko da ga je počinio. Svi imamo odgovornost da radimo u tom pravcu. Imamo odgovornost prema njihovim porodicama i prema budućnosti naše dece. Mi treba da pomažemo jedni drugima. Bol svake majke je isti - istakao je Tači.

Zločin u Starom Gackom dogodilo se u večernjim satima, a britanski vojnici Kfora su oko 21.00 čuli pucnjavu u ataru. Vojnici su pronašli tela trinaestorice Srba na njivi pored kombajna, a četrnaesto telo je pronađeno pored traktora. Objavili su da su žrtve bile opkoljene i ubijene iz zasede.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online