Petak 19. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Utorak 12.07.2016.
04:00
Đ. Barović - Vesti A

Heroja je bilo i van Košara

Osnivači i članovi humanitarne organizacije Branioci otadžbine, koju su 2003. osnovali nekadašnji pripadnici Vojske Jugoslavije sa Košara, nezadovoljni načinom na koji se poslednjih meseci svojataju učesnici i porodice poginulih ratnika sa Košara 1999. godine, uputili su otvoreno pismo srpskoj javnosti u kojoj upozoravaju političare, ali i nekadašnje visoke oficire Vojske, da ne dele učesnike odbrane od NATO agresije, ali i ne kite se tuđim perjem. Povod za ovo pismo je inicijativa nekadašnjeg kosovskog ministra i šefa Srpske liste Aleksandra Jablanovića da se na mestu nekadašnje karaule Košare izgradi memorijalni centar.

Reuters
Memorijalni centar treba da bude posvećen svima koji su branili zemlju od NATO agresora

- Mada stiže kasno, ta inicijativa bi imala smisla da razni mešetari, kako iz struktura Vojske Jugoslavije u to vreme s jedne, tako i sada aktuelnih predstavnika vlasti sa druge strane, ne prave neoprostive i ogromne greške koje se kose sa etikom, a deluje se i sa pozicije sile - piše na početku pisma.

Potpisnici se pitaju zbog čega su se političari stavili u "poziciju iznad Boga i dele žrtve na one koje su vredne svake pažnje i počasti naspram onih koje su bezvredne".

- Da li je normalno da se u pozitivnom smislu ističu žrtve sa karaule Košare, a da njihovi drugovi s linije odbrane na susednim karaulama duž granice sa Albanijom ili Makedonijom, koji su dali svoje živote, nisu vredni pomena? Granica se, pored linijskog obezbeđenja, čuvala i dubinski, pa je u obezbeđenju granice na karauli Košare učestvovalo više od deset jedinica plus pridodate specijalne snage shodno nastaloj situaciji. Kako sada iz tog jedinstvenog sistema izdvajate pojedince i favorizujete jedne nauštrb znatno većeg broja drugih - pitaju se potpisnici.

U pismu se poziva na podizanje memorijalnog obeležja, ali ne samo vojnicima s Košara, već svim žrtvama, jer će u suprotnom doći do novih podela u srpskom narodu.

- Namera da se iz zajedničkog fronta odbrane izvuče samo njen jedan deo je zlonamerna, smišljena i ima za cilj da omalovaži sve ono viteško što nije dotad zabeleženo u istoriji našeg naroda. Da se baci kost oko koje će se poklati oni koji su najviše dali ovoj zemlji i da bi neko od autora tog projekta likovao na novoj nesreći i nejedinstvu. To što vi radite je dušmanska aktivnost - poručuju osnivači humanitarne organizacije Branioci otadžbine.

Poruka medijima

Članovi organizacije pozvali su medije da se, pre nego što veličaju neke sagovornike, prethodno o njima raspitaju.
- Šta ako je onaj, koga prikazujete kao heroja, običan dezerter, kukavica ili kriminalac ili su iz njegovog sastava dezertirale čitave jedinice ili nije nikad pomolio nos na strašnom mestu koje prisvaja kao svoje legendarno bojno polje ili je svoj dom napustio bogatiji nego što je bio - navodi se u pismu.

POVEZANE VESTI

Utorak 12.07.2016. 09:35
xxx.youtube.com/watch?v=aaTXWn-NqnU
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online