Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 08.07.2016.
14:57
D. Marković - Vestionline A

NATO zločinci, decu vam neću oprostiti

Godina je 1999. Sedim u kući, gledam neku seriju na televiziji. Mama sprema kolače za rođendan koji treba da proslavim za par dana. Poslednji rođendan kao osnovac. Ulazi tata unezveren i kaže da je počelo. Počelo je bombardovanje Srbije od strane NATO zločinaca. Počela je krvava tragedija u kojoj je na hiljade nevinih žrtava izgubilo živote. Period u kome umesto igranja fudbala sa drugarima slušam huk sirena za vazdušnu opasnost.

commons.wikimedia.org/Darko Dozet
NATO bombe ubijale nedužne civile

Danas, 17 godina kasnije, ministar Vojske države Srbije, one Srbije koje su ubijali i uništavali, ide na samit NATO pakta. Ide na samit zločinačke organizacije koja je ubijala žene, decu, starce, novinare. Jer, kao da nije bilo dovoljno to što su nam uradili te mračne 1999. godine, već treba i da im hrlimo u naručje.

Svi potezi koje vlast vuče u poslednje vreme govore nam u prilog da plovimo ka ulasku u NATO. Premijer decidirano odbacuje ideje o referendumima za ulazak u raspalu Evropu i zapadnu vojnu Alijansu, bojeći se očigledno šta će narod reći. Iako ulazak u NATO zvanično nije tema i premijer optužuje prethodne vlasti da su potpisale pristup Partnerstvu za mir, ministar iz njegove Vlade ide na jedan od najznačajnijih samita NATO alijanse u poslednje vreme. Njegova Vlada je ratifikovala sporazum po kome je NATO dobio slobodu kretanja  i imunitet na teritoriji Srbije.

Uprkos činjenici da je spoljna politika Srbije smenom Miloševića promenila pravac i sve više počela da se okreće Zapadu, postoje granice koje ne bi smele da se pređu. Politika sukoba sa najvećim silama mnogo puta nas je koštala kroz istoriju, ali to ne znači da treba da kleknemo i molimo za oproštaj one koji su nas bez razloga ubijali. Pragmatizam koji nam je verovatno falio mračnih devedsesetih kada je inat bio jedina srpska strategija, ne bi smeo da bude izgovor za bilo kakvu saradnju sa onima koji su ubijali našu decu.

Jer ako smo počeli da zaboravljamo šta su nam uradili zapadni "milosrdni anđeli", treba samo da pogledamo strahotne ruševine srušenih zgrada koje nas podsećaju na smrt i stradanje. Treba samo u sebi ponoviti ime Milice Rakić, devojčice koja nije ni stigla da upozna život jer su je ubili NATO avioni. Treba se setiti novinara koji su platili životom to što su došli na svoje radno mesto. Treba se setiti zvuka bombi koje su padale pokraj nas, ostavljajući nas uplašene i bespomoćne.

Život ide dalje i mnogo smo stvari preturili od tog krvavog proleća, ali neka sećanja ne mogu da izblede. Neke stvari jednostavno se ne mogu zaboraviti. Kako kažu stihovi pesme "Riblje Čorbe" - "možda sam primitivan i prost, al' decu ti nisam oprostio".

POVEZANE VESTI

Petak 08.07.2016. 17:27
Takozvani Ministar ide na samit NATO-a,a blesavi narod pre 16 godina vec sve oprostio,sta je NATO ucinio...
Nedelja 10.07.2016. 22:36
"....... Danas, 17 godina kasnije, ministar Vojske države Srbije, one Srbije koje su ubijali i uništavali, ide na samit NATO pakta. Ide na samit zločinačke organizacije koja je ubijala žene, decu, starce, novinare. Jer, kao da nije bilo dovoljno to što su nam uradili te mračne 1999. godine, već treba i da im hrlimo u naručje........"
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online