Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 05.07.2016.
00:10
Đ. Barović - Vesti A

Jeftina (zlo)upotreba Košara

Aleksandar Jablanović, nekadašnji šef Srpske liste u kosovskom parlamentu, a sada državni sekretar u Ministarstvu za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije pokrenuo je inicijativu da se na mestu nekadašnje karaule Košare kod Đakovice, na samoj granici sa Albanijom izgradi mauzolej-spomenik, u čast svih pripadnika Vojske Jugoslavije koji su tamo branili zemlju od agresije.

A. Čukić
Skupljanje poena: Aleksandar Jablanović

U razgovoru za rusku agenciju Sputnjik Jablanović je objasnio da taj spomenik treba da bude "svedok jedne herojske borbe".

- Naš sledeći korak biće da tamo sagradimo jedan mauzolej-spomenik za sve borce koji su se borili za Srbiju, a koji su tamo pali. Taj spomenik neka bude svedok jedne herojske borbe i jednog strašnog vremena stradanja najhrabrijih sinova našeg naroda - kazao je Jablanović koji je na Vidovdan otišao na ovu karaulu sam gde je položio venac i zapalio sveće za poginule.

Do samih Košara se, kaže, probio kao i svi Srbi pre njega - rešenošću i hrabrošću.

- Parkirao sam se četiri kilometra od same karaule i taj deo puta prepešačio kroz šumu. Položio sam venac i zapalio sveću našim herojima - objasnio je Jablanović, a video-snimak o tom putu objavljen je sa logom Ministarstva za rad.

Vratite barem spomen-tablu

Kecović kaže da bi država, da hoće, već sutra mogla da vrati spomen tablu 125. motorizovane brigade Prištinskog korpusa koji je bio postavljen uz spomenik Braniocima otadžbine u Kruševcu.
- Cela tabla je skinuta posle dve ili tri godine i to na zahtev NATO. Verovatno im je smetalo što smo prikazali kompletni ratni put jedinice. Ta tabla je sada u Spomen-domu brigade u Kruševcu - kaže Kecović.

Međutim, Božo Kecović, generalni sekretar NVO Branioci otadžbine koju su osnovali nekadašnji vojnici sa Košara koji su bili na redovnom odsluženju vojnog roka JNA, kaže da je reč o Jablanovićevom samoreklamerstvu.

- Nije otišao na Košare sam, već su ga vodili Albanci, a sveće je zapalio u nekadašnjoj "čizmetari", mestu gde su vojnici odlagali čizme. To je sva istina u odnosu na ovaj "hrabar čin" nekoga kome je jedini interes da preko nas prikupi za sebe jeftine političke poene - kaže za "Vesti" Kecović i ne krije ogorčenje.

Osnovana nedugo po okončanju NATO agresije, organizacija Branioci otadžbine za sada je jedina koja i dalje aktivno pomaže nekadašnje pripadnike Vojske, a pritom je aktivna i kada je reč o preostalom srpskom življu na Kosovu.

Kecović kaže da se ovo udruženje još od 2001. godine zalaže za izgradnju spomenika herojima sa Košara, ali da nikada u Beogradu nije bilo političke volje za to.

- Jablanovićeva priča o izgradnji spomenika na Košarama je priča za decu. To je politička priča koja isključivo ima veze sa predstojećim predsedničkim izborima i idejom da se napravi novo odlikovanje - lenta junaka sa Košara koja će se deliti dogodine - tokom kampanje. Ali, kako oni prođu tako će i ta priča biti zaboravljena, kao mnogo puta do sada. Najžalije mi je što se u tu svrhu koriste roditelji nekih od palih boraca - ističe Kecović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online