Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 30.06.2016.
01:00
J. L. Petković - Vesti A

U nama ubijaju i nadu!

Orahovac, jedini grad na Kosovu u kome živi više stotina Srba, ovaj Vidovdan je dočekao sa 25 građana manje. Samo za poslednjih 10 dana odselilo se 12 članova, dve mlade porodice sa decom. Broj se sveo na 350 Srba, ali još nekoliko razmišlja da spakuje kofere pre nego vrućine zamaknu za septembar. Ko je sledeći i gde mu je kuća, to su glavne teme o kojima se razgovara.

A. Čukić
Pakuju kofere: U Orahovcu sve više srpskih kuća na prodaju

Centar srpskog dela Orahovca svija se oko crkve Preveste Bogorodice, a tamo je znatan broj kuća na prodaju. I putem medija, i dopisima, predstavnici opština, građani godinama unazad mole državu Srbiji da im pomogne, da zaustavi odlazak i prodaju, da im se da malo nade. Ali, u Pandorinoj kutiji rajske bašte izgleda ni to nije ostalo. Jedan po jedan cvet sam čupa svoje korene i ide.

A. Čukić
Tragedija je kad odlaze deca: Blagoje Radić

- To mogu da uporedim s nekom tragedijom. Star čovek kada umre, pa teško osećamo taj gubitak, a tek kada odu mladi... Odlaze zbog egzistencije, nemaju nikakvu pomoć, od čega da žive? Da nije humanitarnih organizacija kao što su Delije, Srbi za Srbe i još nekih, i ranije bi otišli. Kao da mi za državu Srbiju ne postojimo. Ništa ne biva slučajno, čini nam se kao da traže modus kako da nas sklone odavde - priča Blagoje Radić, koji u Orahovcu živi sa suprugom Oliverom i četvoro dece.

Na ognjištima kroz istoriju

Radići su ponosni na činjenicu da se kroz istoriju Orahovac i Velika Hoča nikada nisu selili.
- Dok je sveta i veka, ovde bi trebalo da žive Srbi - kažu Olivera i Blagoje.

Mladi odlaze jer za njih nema posla. Privatnog biznisa u Orahovcu praktično nema, jedini stalni izvor prihoda je iz budžeta Republike Srbije, ali Vlada je donela uredbu da nema novih radnih mesta. Za Orahovčane je veći problem to što na platnim spiskovima ima i onih koji odavno ne žive u svom gradu.

- Primaju platu, a prodali su kuću i otišli. Ako hoće država da ih drži na plati, onda bar da to mi ovde ne vidimo. U opštini ima samo dva-tri radnika, a na spiskovima ih je na desetine. S druge strane, u gradu je šestoro mladih bračnih parova sa 15-oro dece, a nemaju nikakva primanja. Od zvaničnika smo sve molili da bar jednom iz svake porodice nađu posao, ali oni samo obećaju i odu. Poslednji nam je obećao Branimir Stojanović (zamenik premijera Kosova), pa sada čekamo i to. Molili smo da se otkupe i kuće u blizini crkve, da ostanu srpske, ali i tu se malo radi - pojašnjava Olivera.

A. Čukić
Ne možemo da živimo od obećanja: Olivera Radić

Nismo živi, ali 'odimo!

I pored svih ovih muka, u Orahovcu se svake godine rodi najmanje 10-oro dece.
- Ako ta deca odu, mi smo faktički mrtvi. Sećam se jedne bake iz Drsnika koja mi je kada sam je srela ispričala "Mi ovde ne živimo. Mi samo odimo po vr' zemlje, a nismo živi." Takav je osećaj kada nema dece - kaže Olivera Radić.

Ona ističe da Orahovčani o svojim problemima govore već 10 godina, podsećajući da je u gradu bilo 3.000 Srba, a potom se dugo držao na 650. Osim svih tih muka, Srbi u Orahovcu su stalna meta pljačkaša. Kosovska policija na mnogobrojne prijave samo odgovara: "Pa, toga ima i u Beogradu."

- Kradu nam živinu, buše gume, bacaju kamenice na kuće, na crkvu... Provociraju nas 365 dana u godini. Jedino je mirno kada su snegovi i nevreme, pa ne mogu do nas uzbrdo. Ili motorima jure nenormalnim brzinama kroz ulice, ili kolima voze pet kilometara na sat, odvrnu muziku, okače albansku zastavu i voze se ovuda. Dolaze ovde u grupama, po njih 15-oro, viču, vrište... Kad odemo u policiju, umesto njih, nas ispituju, pa nam još i kažu toga ima i u Beogradu. Kako da čovek ne bude pod tenzijom i opterećen?! - pita Blagoje.

Hoće da nas sele

- Sećam se kada je 1999. došao Kfor, jedan novinar nam je rekao: "Vi ćete da budete ovde neko vreme, a onda će da vas prebace u Lešak ili Leposavić." Mi smo se na to smejali, ali sada kada vidim taj projekat Sunčane doline, plašim se da je to možda i istina - dodaje Olivera Radić.

A kada krene nova školska godina, neće biti nijednog đaka u prvom razredu Gimnazije, koja od 1999. sa osnovnom školom deli učionice, improvozovane škole na mestu nekadašnje samoposluge i Doma kulture.

- Razumem da deca neće da budu sama, ali pored toga nas i sabotiraju. Deca koja odluče da idu za Mitrovicu u Gimnaziju, dobijaju od jedne nevladine organizacije po 100 evra mesečno. Deca koja ostaju ne dobijaju ništa. A znate li šta je 100 evra za nekoga iz Orahovca - pojašnjava Olivera Radić, nastavnica u srednjoj školi.

Orahovčani ističu da su razočarani i odnosom vlasti, ali i crkve prema njima. Blagoje podseća da je Orahovac jedini grad u Metohiji koji je 1998. godine bio napadnut, gde je bilo žrtava, ali jedini koji je opstao od 2000. na ovamo.

Nema mesta ni za pokojnike

Sagovornici "Vesti" kažu da u Orahovcu nema više mesta ni za pokojnike. Ni za groblje više nema mesta. U crkvenoj porti nema mesta gde da se sahrane ljudi, pa je Golub Kujundžić, predsednik privremenog organa, sahranjen u mestu Rudare, kod Zvečana, jer porodica nije htela da ga sahrani na starom groblju koje se skrnavi i ruši, i na koje se baca smeće.

- Nikuda nismo odlazili. Ostali smo s nadom da će ipak država da nam pomogne. Na početku i jeste, ali smo najverovatnije smetali političarima da ostvare svoje ciljeve koje su izgleda ugovorili. Mi smo kao neke crne ovce i sada gledaju na svaki način da nas maknu. Poslednji put kada nam je došao Marko Đurić (šef Kancelarije za KiM) ispričao nam je isto što i tokom prethodne posete. Ja mu kažem, gospodine direktore, to ste nam i prošli put obećali. A on mi odgovara: Ovo su teške uvrede, kojoj partiji pripadaš? Kažem mu da pripadam partiji opstanka, da želim da ostanem ovde. Ogorčeni smo! I crkveni velikodostojnici se malo trude da urade nešto za Orahovac. Toliko smo razočarani - kaže Blagoje i dodaje da nije ni čudo što među njima ima toliko bolesnih.

POVEZANE VESTI

HUMANITARNI MOST Nove radosti za đake
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online