Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Sreda 22.06.2016.
01:00
J. Arsenović - Vesti A

Pajtićeva nada NATO i gejevi

Predsednik Demokratske stranke Bojan Pajtić napravio je neočekivani zaokret predloživši u otvorenom pismu članovima stranke da se ubuduće zalažu za članstvo Srbije u NATO i za povratak u stranku proevropskih opozicionih partija koje su nastale iz DS!

Tanjug/AP
Strah od cenzusa: Bojan Pajtić

Pajtić je u pismu najavio i da će 24. septembra, na dan izbora organa stranke, članstvu biti postavljeno i pitanje da li su za legalizaciju istopolnih brakova i da li prihvataju da sindikati učestvuju u radu kroz stranačke organe. Da je Pajtić ovo javno obraćanje uradio na svoju ruku govori i to što je i predsednik Političkog saveta DS Dragoljub Mićunović bio zatečen.

Drugim rečima, vojna neutralnost za koju je svojevremeno glasala i DS, za Pajtića više ne pije vodu, a sadašnji stranački lider rado bi u redovima DS ponovo video nekadašnje partijske saborce Borisa Tadića, Čedu Jovanovića, Dušana Petrovića ili Zorana Živkovića.

Napisao, pa obrisao

Pre dve godine Bojan Pajtić je u autorskom tekstu "Deset teza o Srbiji" napisao da "neće biti evropske ni evroazijske Srbije ako prvo ne izgradimo srpsku Srbiju". Tada je naveo da DS treba da "ujedini naciju i demokratiju", što je inače postulat na kojem je nastala DSS Vojislava Koštunice. Takođe je zagovarao i nužnost "srpskog nacionalnog dostojanstva", a ne da samo bukvalno kopiranje evropskih zakona.
Samo pre šest meseci on je izjavljivao da bi članstvom Srbije u NATO "naša deca išla na neki drugi kontinent da ratuju i rizikuju život".

- DS mora napraviti iskorak koji nije popularan, ali da je Srbija to učinila pre 20 godina ne bi bilo ratova i bombardovanja, proces evropskih integracija bio bi ubrzan, a građani zaštićeni od spoljnopolitičkog avanturizma vlasti čije posledice osećamo do danas. Zato DS treba da se založi za ulazak Srbije u NATO. Mi nismo istok zapadu i zapad istoku, mi smo država sa sedam miliona stanovnika, iscrpljena od konstantnih, jednih te istih poraza - objašnjava u pismu zašto se zalaže za NATO, uz konstataciju da Srbija nema vremena da čeka dok "srpska vlast okreće svoj brod ka Rusiji, a ruski predsednik Vladimir Putin diktira sastav nove vlade".

Analitičar Vladimir Goati smatra da će pitanja koje je Pajtić otvorio logikom stvari doći na dnevni red, a da političari ako hoće da budu ozbiljni, treba da predviđaju i predvode. Međutim, drugi deo javnosti u Pajtićevom zaokretu vidi očaj koji je zavladao u DS i pokušaj da se po nečemu razlikuje od naprednjaka koje demokrate optužuju da su im ukrali politiku.

- Očito Pajtić traži podršku Zapada da bi ostao na mestu predsednika DS. Mora da bude protiv Rusije, a za NATO i gej brakove - smatra lider Dveri Boško Obradović.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online