Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Četvrtak 16.06.2016.
13:26
Tanjug, Vestionline A

Priština pisala Briselu: Prvo da se Srbima odere koža s leđa, pa onda ZSO

Neumerenost takozvanih vlasti samoproglašenog Kosova nema granice, a bezobrazluk koji im "demokratska" EU dozvoljava - da ne preduzimaju ništa u vezi sa sprovođenjem Briselskog sporazuma - kosovskim Albancima omogućava da ucenjuju Srbiju i stalno ispostavljaju nove uslove u pregovaračkom procesu. Naime, nekadašnji članovi terorističke OVK i njihovi simpatizeri, a sada političari u samoproklamovanoj kosovskoj vlasti, kažu da neće biti "ni koraka" ka formiranju ZSO dok se ne reše pitanja pozivnog broja, energetike, mosta na Ibru i srpskih struktura na KiM, zaboravljajući, izgleda, da nam zatraže i kožu s leđa... Kosovska vlada tako je uputila EU izveštaj u kojem navodi da nema napretka u sprovođenju dogovorenog Briselskim sporazumom, kao i da Srbija blokira proces.

pixabay.com
Priština nastavlja sa uslovljavanjem

Kako se navodi, "Kosovo je bilo efikasno u sprovođenju svojih obaveza, ali je Srbija praktično blokirala proces sprovođenja, ne preduzimajući nijedan korak za sprovođenje svojih obaveza".

- To se posebno odnosi na telefonski broj za Kosovo i na Sporazum o funkcionalizaciji nezavisnost sistema za energetiku (KOSTT). Oba ova sporazuma blokirala je Srbija - kaže se u izveštaju i dodaje da se o ovim pitanjima u Briselu pregovaralo više od pet godina.

Navodi se i da neće biti ni koraka ka ostvarivanju sporzama o ZSO dok se "sa Srbijom ne ostvare sporazumi o međunarodnom pozivnom telefonskom broju za Kosovo, energetici, otvaranja mosta na reci Ibar i ukidanju paralelnih struktura Srbije na Kosovu".

- Vlada Kosova izjavljuje da će, pošto se uklone pomenute blokade, ostvariti svoje obaveze u vezi sa ostvarivanjem Sporazuma o asocijaciji - navodi se u izveštaju koji je dostavljen medijima.

U izveštaju se ističe da ZSO neće imati izvršna ovlašćenja i neće biti treći nivo vlasti na Kosovu, jer tako nešto nije predviđeno Ustavom i zakonima Kosova.

- Stoga će Statut Asocijacije biti u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova kao i odlukom Ustavnog suda Kosova od 26. decembra 2015 godine. Usklađenost Sporazuma o Asocijaciji sa Ustavom Kosova je predviđena u tački 2 Sporazuma - navodi se u izveštaju.

Istiće se i da Vlada Kosova ZSO vidi kao zakonsku strukturu koja će opštinama pomoći da bolje koordinišu komunalna pitanja i omogućiti reintegraciju srpske zajednice u kosovski sistem.

- Vlada Kosova je jasno istakla da je osnivanje Asocijacije uslovljeno potpunim i potvrđenim rasformiranjem preostalih paralelnih struktura Srbije na Kosovu. Asocijacija se ne može formirati u situaciji koja nastavlja da bude paradoksalna, kada u isto vreme deluju legalne i ilegalne strukture, posebno na severu Kosova - dodaje se u izveštaju.

Kosovska vlada je navela i da Srbija nastavlja da podržava svoje paralelne strukture u opštinama Kosova kršeći tako Sporazum o normalizaciji odnosa iz 2013. godine.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
  • 2024 © - vesti online