Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Subota 11.06.2016.
03:00
J. Arsenović - Vesti A

Vučićev inat na Spasovdan

Od kada je mandatar Aleksandar Vučić saopštio da je za noćno rušenje objekata u Savamali odgovoran sam vrh prestoničke vlasti, gradonačelnik Beograda Siniša Mali je proteklih dana medijski nesumnjivo najtraženiji čovek u Srbiji.

Tanjug
Savamala i na prijemu: Aleksandar Vučić, Siniša Mali i Ivica Dačić

Mali se, međutim, nije mogao videti na gradskoj litiji, ali ni na prijemu u Svečanoj sali Skupštine grada koji su zvaničnici Beograda upriličili povodom gradske slave Spasovdan. Umesto u svečanim gradskim odajama, gradonačelnik je osvanuo u ruskoj ambasadi u Beogradu, gde je ambasador Aleksandar Čepurin organizovao prijem povodom Dana Rusije.

Ono što je medijske izveštače posebno iznenadilo bio je dolazak Siniše Malog u društvu premijera Aleksandra Vučića. To je za neke predstavljalo svojevrsni znak da bi Vučić zbog afere Savamala mogao da žrtvuje nekog drugog, a ne prvog čoveka prestonice. Tim pre što je stari medijski vuk Vučić, kao uzgred, dobacio Malom da sve vreme bude s njim u društvu.

Tanjug
U centru pažnje: Vojislav Šešelj sa Zdenkom Tomanovićem

Kumovi bežali jedan od drugog

Na prijemu kod Čepurina vešto su se izbegavali kumovi lider radikala Vojislav Šešelj i njegov doskorašnji najbliži saradnik, a sada predsednik Srbije Tomislav Nikolić, najčešća Šešeljeva tema verbalnih napada od kada je pre godinu i po dana pušten iz Haškog pritvora.

Da Šešelj, na drugoj strani, uopšte nema problem sa predsednikom SNS-a, iako je i on odbegli radikal, potvrdilo se i na prijemu kod ruskog ambasadora, kada je Vučić srdačno pozdravio nekadašnjeg partijskog šefa, a njegovog sina Aleksandra i zaštitnički pomazio.

Upitan kako komentariše tu upadljivu razliku u odnosu prema njima dvojici, Nikolić je rekao da osam godina ne komentariše izjave Šešelja, a da on nikada neće ništa loše izgovoriti o njemu. - Samo da ne pomisli da iza moje tišine ne stoji slabost - rekao je Nikolić.

- Siniša, dođi do mene, u inat onima koji bi da te streljaju - rekao je samouvereni Vučić.
Da li treba reći da je snimak i citat Vučićevih reči osvanuo u svim TV dnevnicima i novinama. Još kad je premijer, odmah nakon retoričke podrške gradonačelniku ispustio čašu, uz sujeverni komentar nekih zvanica: " Istina je", beogradska čaršija dobila je za predstojeći vikend novu "kosku" - da li će gradonačelnik podneti ostavku ili će na to biti primoran možda tek gradski menadžer Goran Vesić i još po neki niže rangirani gradski čelnik? Predsednik Demokratske stranke Srbije Sanda Rašković-Ivić, koja je prisustvovala prijemu u ruskoj ambasadi, kaže da joj je Mali izgledao kao neko ko zna da su mu dani odbrojani.

Na prijemu svetovna i duhovna vlast

Mnogo stvari sa prijema u ruskoj ambasadi u četvrtak uveče moglo je da posluži kao simboličan pokazatelj. Recimo, da je odlazeća vlada dominantno proruska s obzirom na to da su ministri u velikom broju došli, počev od šefa diplomatije, pa sve do ministra vojnog i prvog čoveka ministarstva unutrašnjih poslova. Skup su uveličali i predsednik Srbije Tomislav Nikolić i patrijarh Irinej, pa kada se tome doda Vučić, može se reći da je i srpska svetovna i duhovna elita u punom sastavu odala počast Danu Rusije. Ovaj praznik (12. jun), Rusi već dve i po decenije obeležavaju povodom usvajanja Deklaracije o državnoj suverenosti Rusije, a ovoga puta i 1.154 godine postojanja ruske države.

- Siniša Mali je na prijemu izgledao kao neko ko je na belom hlebu i kome je već izrečena presuda, pa broji poslednje dane - kaže Rašković-Ivić.

Na pitanje "Vesti" otkud onda Vučićeva sugestija da Mali bude u njegovom društvu, u inat svima koji bi da ga uklone s funkcije, naša sagovornica objašnjava karakterom vladanja dosadašnjeg premijera i aktuelnog mandatara za sastav nove Vlade Srbije.

- To vam je ono Vučićevo - država to sam ja. Ako mu Vučić da insignije - onda se niko drugi ništa ne pita. Slično smo već slušali kada je govorio: - Ne dam Gašića i Lončara! - kao da je on i sud i tužilaštvo i policija, a nije ništa od toga. Takav pristup - država to sam ja - obija mu se o glavu - smatra narodna poslanica i predsednica DSS-a.

Tanjug
Dobrodošlica: Tomislav Nikolić sa Aleksandrom Čepurinom

Da li je Vučić dolaskom na prijem kod ruskog ambasadora u društvu Siniše Malog praktično negirao najave pojedinih beogradskih medija da će gradonačelnik zbog rušenja objekata u postizbornoj noći 24. na 25. april podneti ostavku, pitanje je čiji odgovor javnost očekuje u narednih nekoliko dana.

Sam Mali upadljivo je izbegavao novinare, a onima koji su uspeli da ga sustignu samo je kratko odgovorio: "Cenim rad istražnih organa - ali još nije vreme za izjave".

Za Inicijativu Ne da(vi)mo Beograd, koja je pokrenula građanske proteste zbog fantomskog rušenja objekata na uglu Hercegovačke ulice, vreme da odgovorni odu sa svojih pozicija i krivično odgovoraju, odavno je prošlo. Zato ne odustaju ni od današnjeg protesta ispred gradske skupštine.

- Okupljanjem ćemo tražiti ostavke i odgovornost svih umešanih u rušenje u Hercegovačkoj ulici. Bez pritiska javnosti ne bi bilo ni priznanja ovog zločina, a bez dodatnog pritiska neće biti ni kazne za odgovorne - uveren je Radomir Lazović iz Inicijative.

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2016. 11:12
Vučić se uporno trudi da nam objasni da je on kompletna budala . Vidimo i osećamo to debelo na svojoj koži . Mislim da će za njega njegov politički kraj koji je TU biti veoma bolan za njega samog . Teško govedo ...
Subota 11.06.2016. 13:51
Za inat ćemo ti jeebati sve po spisku kad tad .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online