Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
24
Četvrtak 09.06.2016.
03:00
Vesti A

Dan kad su Srbima oteli Kosovo

U Kumanovu je 9. juna 1999. godine potpisan sporazum o povlačenju srpske vojske i policije sa Kosova i Metohije, koji je doveo do progona i etničkog čišćenja Srba.

Reuters
Potpis na katastrofu: Generali Vojske SRJ sa Majkom Džeksonom

Potpise na Sporazum stavili su generali Vojske Jugoslavije Svetozar Marjanović i Obrad Stevanović, a u ime "mirovnjaka" general Majk Džekson, koji je predvodio i pratio raspoređivanje motorizovanih i pešadijskih snaga zemalja članica NATO-a.

Sporazumom je bilo predviđeno da snage Kfora na teritoriji Kosova i Metohije prvenstveno nadziru povlačenje srpske vojske i policije, a rok za izvršenje tog naloga bio je 11 dana ili, najkasnije, do 20. juna u ponoć.

Havijer Solana, generalni sekretar NATO-a, izjavio je te noći da je to "veliki dan za NATO i što je još važnije - i za narod Kosova".

Od tada do danas sa Kosova i Metohije zbrisano je više stotina sela nastanjenih isključivo Srbima i Crnogorcima. Ništa bolje nisu prošli ni Hrvati ni Bošnjaci.

Proterano je 250.000 Srba, opljačkano, porušeno i spaljeno nekoliko hiljada srpskih kuća, stotinak crkava i manastira, zatrpana su i oskrnavljena groblja u svim opustošenim srpskim selima. Najveći "uspeh" takozvanih mirovnjaka je progon srpske inteligencije, đaka i profesora iz svih urbanih sredina, progon Prištinskog univerziteta, srpskog zdravstva i nauke i spaljivanje srpskih knjiga u Prištini, Uroševcu, Prizrenu...

Od terorista prave vojsku

Učinak Kfora se ogleda i u stvaranju i naoružavanju Kosovskih bezbednosnih snaga, čijih 95 odsto ljudstva čine bivši pripadnici terorističke OVK.
Te i takve bezbednosne snage poseduju sve vrste lakog naoružanja, čak i helikoptere, dopremljene iz Hrvatske, Nemačke i Turske.
Suprotno odredbama sporazuma iz Kumanova, vojna mirovna misija danas je postala vojna sila koja posredstvom instruktora, oficira iz NATO-a, obučava i sprema pripadnike KBS-a za "oružane snage Kosova".

U prisustvu vojnika iz Velike Britanije u Prištini je srpstvo svedeno na svega desetak starica - štićenica Doma za stare, i nekoliko Srpkinja iz mešovitih brakova. U njihovom prisustvu ubijeno je 14 srpskih žetelaca u Starom Gracku kod Lipljana, podmetnuto deset kilograma razornog TNT eksploziva pod autobus Nišekspresa u selu Livadice, kod Podujeva, ubijeno i kidnapovano više stotina uglednih Srba u Prištini.

Apsurdno danas zvuče Džeksonove reči, izgovorene svega tri meseca posle ulaska NATO-a na Kosmet, da su "Albanci razoružani, a Kosovo i Metohija demilitarizovani".

Danas je na Kosovu, prema zvaničnim policijskim podacima, u privatnom posedu više od 500.000 dugih cevi.

Kosovo je u njihovom prisustvu postalo stecište i uporište mudžahedina, bosova organizovanog kriminala, epicenatar trgovine belim robljem, drogom, oružjem...

POVEZANE VESTI

Subota 11.06.2016. 18:51
Није тачно да је Србија изгубила Косово и Метохију потписивањем Кумановског споразума 9. јуна 1999....већ је Србији КиМ отет много раније а финале је било у фебруару исте те године у Рамбујеу када је делегацији Србије подметнут давно написан споразум ( уобличен у америчкој кухињи!), који ниједан нормалан председник неке државе нити било која делегација не би прихватио ни за живу главу.....!!!
Subota 11.06.2016. 19:06
______ Zašto je odbijen "sporazum" u Rambujeu 1999.______ Ово су одломци из књиге Милована Дрецуна „Рат за Косово“ који одлично објашњавају целу позадину те приче..........Под притиском западних центара моћи и ради отклањања војних претњи НАТО-а, Народна скупштина Републике Србије је 4. фебруара 1999. године прихватила позив за разговоре у Француској, иако је било јасно да се ради о сценарију који треба да оправда већ испланирану војну интервенцију НАТО-а. Сједињене Америчке Државе и НАТО су у Рамбујеу и Паризу поставили ултимативне захтеве које СРЈ није могла да прихвати. Ток конференције, која је почела 6. фебруара, показао је да су западни заштитници ши-птарских сепаратиста и терориста чинили све да се не постигне споразум о мирном политичком решењу на Космету, а да се за то оптужи СРЈ и на њу изврши агресија. О прљавој америчкој игри у Рамбујеу, у којој није постојао пи покушај да се постигне споразум, посведочио је лични секретар тадашњег америчког државног секретара Медлин Олбрајт, Џемс Рубин, који јс априла 2000.-те године, када је све већ било готово, признао: „Наш међународни циљ није био да постигнемо мировни договор у Рамбујеу. Стварна намера САД била је да започне рат који ће увући Европу руководећи ситуацијом на тај начин да се југословенска делегација доведе у такав положај да просто не може да потпише документ. Сви званичници који су радили на овоме, веома јасно су ставили до знања да се Срби морају учинити одговорним, како би се кренуло у војну акцију". Занимљиво је да је у ши-птарској делегацији у Рамбујеу био и виши официр Обавештајне службе Републике Албаније. агент америчке обавештајне службе ЦИА.....
Subota 11.06.2016. 19:09
______ Zašto je odbijen "sporazum" u Rambujeu 1999.______ Како су САД у Рамбујеу започеле рат против СРЈ с циљем војног запоседања Космета ради реализације својих стратешких интереса? Тројица посредника међународне заједнице - Борис Мајорски, Кристофер Хил и Волфганг Петрич су 8. фебруара делегацијама доставили план за Космет који је предвиђао да се на Космету смањи број припадника ВЈ на 1.500 људи и МУП-а Србије на 2.500 и да се наводно рас-формира ОВК. План је садржао многе елементе државности Космета који су ишли у корист ши-птарске на-ционалне заједнице а на штету осталих етничких заједница. Делегација СРЈ, која је била под сталним притиском Контакт-групе, да би отклонила опасност од војне агресије НАТО-а, прихватила је 11. фебруара опште елементе које је утврдила Контакт-група, као основу за проналажење политичког решења за самоуправу на Космету и потписала десет принципа Контакт-групе. Ти принципи су предвиђали висок степен аутономије, односно многе елементе државиости Космета. Ради се о следећим принципима: хитно окончање насиља и поштовање обуставе ватре; мирно решење путем дијалога; прелазни споразум (механизам за коначно решење након прелазног периода од три године); нема једностране промене прелазног статуса, поштовање суверенитета и територијалног интегритета СРЈ и суседних земаља; заштита права припадника свих националних заједница, слободни и поштени избори на Космету под надзором ОЕБС-а; ниједна страна неће кривично гонити никог због кривичних дела у вези са косовским сукобом; амнестија и ослобађање политичких затвореника; међународно учешће и пуна сарадња страна на спровођењу споразума. Такође је било предвиђено „дефинисање јасног и дефинитивног статуса за Косово", „одржавање референдума после трогодишњег прелазног нериода" и „учешће представника НАТО-а на потписивању евентуалног споразума"....
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online