Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Petak 03.06.2016.
08:05
Tanjug, Vestionline A

Evo šta Amerika očekuje od Srbije

Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Hojt Brajan Ji smatra da su odnosi Vašingtona i Beograda svakog dana sve bolji. Kako je istakao, SAD imaju svoja očekivanja kada je Srbija u pitanju, a od nove srpske vlade se očekuje da, između ostalog, nastavi da napreduje ka članstvu u Evropskoj uniji.

Tanjug
Pred velikim izazovima: Aleksandar Vučić mora da bude dobar sa onima koji ga vode do EU...

- Očekujemo da će Srbija da nastavi da se kreće u veoma konstruktivnom pravcu, ka članstvu u Evropskoj uniji, što obuhvata i dijalog sa Kosovom o normalizaciji odnosa. Verujemo da Srbija može mnogo da dobije od snažnog partnerstva sa Sjedinjenim Državama, drugim članicama NATO-a - kazao je Ji u intervjuu za Glas Amerike.

On je dodao da Srbija takođe treba da nastavi da jača institucije, ekonomiju i da razvije partnerstvo sa zemljama koje mogu da joj pomognu da dostigne svoj cilj - evropsku integraciju.

- Srbija je prošle godine postigla značajan napredak u ispunjavanju uslova za priključenje Evropskoj uniji, jačanju vladavine prava, odnosa sa susedima, uključujući Bosnu i Hercegovinu, Hrvatsku, Albaniju i Kosovo i nadamo se da će to da se nastavi - naveo je Ji.

On je istakao da veruje da je Srbija na pravom putu, da je rešena da se pridruži Evropskoj uniji, da održava dobre odnose sa SAD.

- Svedoci smo da ti odnosi nastavljaju da jačaju. Imali smo veoma dobre kontakte na visokom nivou. Premijer Aleksandar Vučić se prošle godine susreo sa potpredsednikom Džozefom Bajdenom, državnim sekretarom Džonom Kerijem koji je takođe posetio Srbiju u decembru. Premijer je pre par meseci telefonom razgovarao sa potpredsednikom i državnim sekretarom. Znači imamo veoma snažne odnose, ne samo između političara, već i, što je jako važno, naših vojski - rekao je američki zvaničnik.

- Očekujemo da će ove godine biti oko 60 vojnih vežbi, razmena, konferencija, radionica vojske Srbije i Sjedinjenih Država. Smatramo da je to jodd jedan znak jačanja naših odnosa što je dobro za obe zemlje i dobar signal za narod da je naše prijateljstvo sve snažnije - kazao je on.

Govoreći o trenutnoj situaciji u medijima u Srbiji, Hojt Brajan Ji je rekao da su SAD zabrinute zbog opšteg stanja slobode medija širom zapadnog Balkana, i da u tome ne bi naročito izdvojio Srbiju.

- Sve zemlje mogu da poboljšaju situaciju u toj oblasti, kada je reč o garantovanju slobode govora, medija. Takođe se nadamo da će biti osnažena profesionalizacija i nezavisnost medija u svim balkanskim državama. Ne bih naročito izdvajao Srbiju, da bih poručio da su kod zemalja u tranziciji, snažni, profesionalni i nezavisni mediji među najvažnijim aspektima jačanja demokratije i ljudskih prava - kazao je i dodao da se nada da će taj proces da se nastavi.

POVEZANE VESTI

Petak 03.06.2016. 09:36
Србија је окупирана 5 октобра 2000. год.тада је ушо фашиизам у Србију.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online