Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Utorak 24.05.2016.
15:49
Tanjug, Vestionline A

NATO stiže u Srbiju: Evo šta proverava

Ekspertski tim NATO-a dolazi u Beograd kako proverio kako Srbija primenjuje IPAP sporazum s Alijansom, koji je Srbija prihvatila 15. januara 2015. godine.

Reuters
NATO proverava sporazum: Jens Stoltenberg

- Mi smo bili u obavezi da sačinimo godišnji izveštaj o primeni IPAP-a za prošlu godinu i u martu ove godine smo to dostavili Sekretariju NATO-a. Po meni lično, mislim da su vrlo, vrlo pozitivni rezultati imajući u vidu da je to naš prvi IPAP, da smo početnici u tome - navela je načelnica Odeljenja za NATO i Partnerstvo za mir u Ministarstvu spoljnih poslova Srbije Dijana Ivančić. 

Ona je kazala da je "lično vrlo zadovoljna, jer 63 procenta aktivnosti je završeno". 

- Nekih tri posto nismo uradili, ali tu spadaju projekti poput Južnog toka, tako da je jasno zašto nismo, a ostale aktivnosti su na dobrom putu da budu realizovane. Mi očekujemo narednog meseca tu delegaciju, imaćemo razgovore sa njima, naravno to neće biti samo razgovori sa predstavnicima državnih institucija, oni će razgovarati i sa predstavnicima nevladinog sektora, medijima - rekla je Ivančić. 

To nije pakt, nego partnerstvo za mir

Načelnik Uprave za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Srbije pukovnik Petar Bošković rekao je da ne očekuje nikakve primedbe na primenu IPAP sporazuma i da se "nada daljem produžetku ove izuzetno dobre i plodne saradnje". 

On je na konferenciji posvećenoj strategiji javnog informisanja iz serijala "Otvoreno o IPAP-u" naglasio da se saradnja Srbije sa NATO odvija u okviru Partnerstva za mir što "često u javnosti i javnom mnjenju stvara konfuziju". 

- Onog momenta kada kažete Partnerstvo za mir, oni to povezuju sa NATO-om, direktno sa NATO-om, što nije baš tako, jer se u Partnerstvu za mir nalazi i Rusija, a ona nije u NATO-u - naveo je Bošković. 

20 miliona evra donacija

Predsednik Atlantskog saveza Srbije Vladan Živulović je rekao da su se, nakon što je predsednik Srbije Tomislav Nikolić potpisao sporazum Srbije s organizacijom NATO za podršku i nabavku, "u određenim medijima javile dezinformacije da Srbija time gubi suverenitet, da je maltene okupirana zemlja". 

- Vrlo retko smo u medijima mogli da saznamo pravi cilj i pravi smisao tog sporazuma koji je vrlo koristan za državu Srbiju - rekao je Živulović i dodao da je Srbija od NATO "od 2003. do danas primila 20 miliona evra donacija za uništenje ubojnih sredstava koja nemaju nikakvu svrhu i koja mogu da izazovu veliku opasnost, a za čije uništavanje mi para nemamo". 

POVEZANE VESTI

Utorak 24.05.2016. 15:55
Да ли ће народ Србије изаћи на протест против НАТО ? НЕ .
Utorak 24.05.2016. 17:35
Sada najbolji prijatelji oni,koji bacili 20000 tona bombe na SRJ. Svaka cast blesavom narodu i drzavi,kojima 20 Mio. Dolara vise vredi,nego 3000 izgubljenih zivota... Trebali tada jos da bacaju,da se znalo,da ce sve posle toga biti...
Utorak 24.05.2016. 21:10
IPAP sporazum=sporazum Cvetković-Maček
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online