Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 06.05.2016.
03:00
J. L. Petković - Vesti A

Kosovskim Srbima ostaju vize

Nakon što je Evropska komisija zvanično predložila ukidanje viza za kosovske pasoše, na stotine Albanaca pohrlilo je u opštinske Centre za prikupljanje dokumenta. I Srbi se takođe raspituju za te nove putne isprave jer su oni jedini ostali bez prava da bez viza putuju u Evropu. Odnosno, da bi putovali bez viza moraju ili da uzmu kosovski pasoš ili da promene mesto prebivališta, da se isele sa Kosova.

A. Čukić
Strašna je naša sudbina: Momčilo Trajković

Naime, kada je država Srbija pregovarala za viznu liberalizaciju, iz nje su bili izuzeti građani koji žive na KiM. Za Kosovo je, s druge strane, preporučeno ukidanje viza za njihova dokumenta. Srbima koji žive na Kosovu, u kosovskim pasošima piše da ih izdaje "koordinacioni centar", i oni će i dalje morati da idu po vize, kako bi putovali u države Šengena.

Vlasti u Beogradu ovu temu ne spominju. Redakcija "Vesti" kontaktirala je Kancelariju za Kosovo i Metohiju sa pitanjem da prokomentarišu činjenicu da će samo Srbi koji imaju srpske pasoše, a žive na KiM, ostati bez vizne liberalizacije, ali do zaključenja ovog broja nismo dobili odgovor.

Momčilo Trajković, lider SPOT-a, kaže da vlasti u Beogradu treba da pronađu rešenje.

- Sada postoje samo dve mogućnosti. Ili će Srbija prepustiti kosovskometohijske Srbe da se u potpunosti integrišu u kosovski sistem, dakle da prihvate pasoš Republike Kosovo, što je posledica Briselskog sporazuma, ili će Srbija iznaći mogućnost i izdati im srpske važeće pasoše, što bi bilo protivno Briselskom sporazumu. Tako je kada politiku o Kosovu vode nekompetentni ljudi. Gde je pobeda od 5:0? Ko je "pobedu" pretvorio u poraz? Strašna je naša sudbina - zaključuje Trajković.

Lider DSS-a Marko Jakšić ističe da je "uvek bila nakaradna odluka da Srbi sa KiM imaju drugačiji status u odnosu na ostala područja Srbije".

- Imamo prilike da vidimo da sa ovim viznim liberalizacijama jedino Srbi sa KiM ne mogu da putuju. Na žalost, Srbi plaćaju danak svojoj državi, što veruju u nju i što ne žele da uzimaju kosovsko državljanstvo kako bi uzeli kosovske lične karte i pasoše. Patriote stradaju i nemaju podršku od matične države - tvrdi Jakšić.

Srbija ne priznaje dokumenta Kosova i ako se nešto drastično ne promeni i pored vizne liberalizacije sa kosovskim pasošima neće moći da se prelazi granica Srbije. U vlasti ima komentara da ova odluka nije loša jer će se na ovaj način Srbija rešiti problema sa tražiocima azila u EU, od kojih su većina Albanci sa KiM, koji u EU putuju sa srpskim pasošima. O viznoj liberalizaciji Kosova u narednim mesecima odlučivaće se u Evropskom parlamentu.

Spremaju se za masovnu seobu?

Posle odluke UEFA o prijemu Kosova u ovu organizaciju i vizna liveralizacija je top tema u kosovskim kafanama. Često može da se čuje da će Albanci, pogođeni teškom materijalnom situacijom, masovno krenuti sa Kosova, sa sobom poneti "i kuče i mače", i nikada se neće vratiti. Prema procenama, sa Kosova je zbog loše materijalne situacije prošle godine izbeglo oko 100.000 ljudi.


 

 

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
  • 2024 © - vesti online