Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 03.05.2016.
16:11
Vestionline A

"Neće proći zamisao separatista, idemo na sud"

Prijemom kosovskog fudbalskog saveza u UEFA sport je stavljen u funkciju politike, ocenili su zvaničnici Srbije i najavili tužbu sportskom sudu u Lozani.

M. Karović
Borba svim sredstvima: Marko Đurić

Kako su na zajedničkoj konferenciji rekli direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar sporta Vanja Udovičić, država će "pomoći Fudbalskom savezu, kako ta odluka ne bi prošla glatko i onako kako su zamislili separatisti".

Udovičić i Đurić su ocenili da je odlukom na Kongresu UEFA pogaženo pravo, bačen pod noge Statut UEFA, a sport stavljen u funkciju politike.

Đurić je rekao da bi ta odluka mogla da se ispostavi kao uvod u nove podele u kući evropskog fudbala, da otvori mnoga druga pitanja, budući da već postoji interesovanje saveza drugih teritorija za članstvo u toj organizaciji.

- Ovo otvara Pandorinu kutiju - rekao je Đurić, navodeći da Srbija na svojoj strani ima 24 države koje su direktno bile protiv ulaska Kosova u UEFA i još dve koje su bile uzdržane.

Đurić je naveo da i činjenica da je 11 država koje su priznale Kosovo glasalo protiv odluke UEFA govori da je svest sportista i sportskih saveza na visokom nivou.

Kako je dodao, "protivnička strana je izgubila jer nije uspela u težnjama da se promeni statut UEFA u kome i dalje stoji da samo članice UN mogu da budu članice te organizacije. "

To je glavni argument, uveren je Đurić, zbog koga odluka mora da padne u Lozani.

Đurić je naglasio da će svi naši klubovi sa Kosova i Metohije nastaviti da se takmiče u okviru Fudbalskog saveza Srbije, a najavio je da će država nastaviti da ih pomaže.

- Imaju iluziju ako ikad pomisle da ćemo prestati da se borimo. Nikad nećemo izgubiti dok se borimo - istakao je Đurić.

Udovičić: Otvorena pandorina kutija

Udovičić je naveo da odluka UEFA otvara Pandorinu kutiju, ali i neke nove apetite i ruši sve principe za koje se UEFA borila.

- Iskoristićemo sve, pa i lične kontakte, kako bi se ova odluka opovrgla - rekao je Udovičić, navodeći da se sad očekuju pregovori na visokom nivou po tom pitanju.

Ovom odlukom, prema njegovim rečima, gubi sport i to je konkretna poruka da politika postoji u sportu na medjunarodnom nivou.

Upitan da li će eventualno Srbija bojkotovati takmičenja, Udovičić je rekao da nije ni vreme ni mesto da se takve odluke prejudiciraju.

I za Udovičića je zaustavljanje menjanja Statuta UEFA pokazatelj da je Srbija na dobrom putu i da ima podršku, kao i da je to početak dalje borbe.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online