Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 15.04.2016.
00:45
D. Dekić - Vesti A

Kriminal na izbornim listama

Koliko su i pored zakonski zagarantovane tajnosti potpuno nezaštićeni lični podaci građana Srbije u matici, ali i dijaspori, dokaz je 15.000 falsifikovanih potpisa građana na čak šest izbornih lista partija koje pretenduju da uđu u izbornu trku 24. aprila.

Tanjug
Na tacni podaci građana: Izborne liste "krojene" su iz neke baze podataka

Ovaj nezapamćeni skandal ubacio je u predizborne radnje sistem koji se može podvesti pod organizovani kriminal. Reč je o mahinacijama sa spiskovima podrške partijama na kojima su se našli ne samo oni koji i ne znaju da su na stranačkim spiskovima, već i davno umrla lica, a otkrivene su i lažne overe falsifikovanim i nepostojećim pečatima.

Imena su, prema rečima predsednika RIK Dejana Đurđevića, verovatno skinuta iz neke od baza podataka i upotrebljena u izborne svrhe.

- Možda na listi ima i vašeg imena. To potiče sa jednog mesta i iz jednog centra koji je našao spiskove tih ljudi, njihove matične brojeve i adrese i sve to odštampao tako da to deluje kao organizovani kriminal - kaže on.

Brojni falsifikatori

Osim oko 5.000 falsifikovanih potpisa Jedinstvene ruske stranke koja je povukla listu, sporno je i 900 na dokumentaciji Republikanske stranke koja je prihvaćena. Na izjavama onih koji su navodno podržali Mađarski pokret, Demokratsku zajednicu vojvođanskih Mađara i Demokratsku zajednicu Hrvata pronađeno je 1.611 falsifikovanih pečata Prvog osnovnog suda u Beogradu.
- Zajedno sa Prvim osnovnim sudom utvrđeno je da je pečat Prvog opštinskog suda oštećen pre tri godine i da je zaključan i zapečaćen i nekom sefu, što znači da je neko napravio takav pečat - kaže Đurđević.

Đurđević ističe da se ranijih godina dešavalo da nedostaju potpisi, pa je kod nekih dokumentacija bila neuredna ili je predato zastarelo uverenje o državljanstvu, ali nikada do sada da se pečati štampaju laserskim štampačima u toliko masovnom broju.

Prema Krivičnom zakonu, falsifikovanje izjave je krivično delo, a odgovornost snosi i onaj ko ga je napravio, i onaj ko ga je pribavio.

Kako su posle spornih potpisa otkriveni i falsifikovani pečat suda u Šapcu, pa i lažni iz Beograda, poverenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić ocenio je za naš list da je reč velikom skandalu i do sada neviđenom fenomenu falsifikovanja koji zahteva hitno otkrivanje i kažnjavanje počinilaca. Zamenik poverenika Aleksandar Resanović podseća na osnovni postulat Zakona o zaštiti podataka da se lični podaci nekog lica mogu koristiti ako to zakon kaže ili lice da saglasnost. Ukazuje da ima zloupotreba podataka za koje građani u Srbiji i ne znaju, a kako kaže, još manje naši sunarodnici u dijaspori.

Potpisao za tri partije

Aleksandar Resanović ukazuje ida osim nedozvoljenog falsifikovanja potpisa, ima slučajeva da birač sam potpiše tri izborne liste, a sme samo jednu, pa se njegov potpis računa prvoj stranci za koju je dao.
- Važno je da građani znaju da pri dolasku na kućna vrata stranačkih aktivista sa spiskovima koji sadrže podatke o njima treba da pitaju te ljude ko su i odakle im lični podaci - savetuje Resanović i dodaje da takav slučaj potpada pod krivičnu odgovornost po privatnoj tužbi.

- Treba videti šta se tačno desilo s potpisima na listama. Zakon o zaštiti podataka o ličnosti nosi prekršajnu i krivičnu odgovornost po privatnoj tužbi, a krivični zakonik, krivičnu, sa zaprećenom kaznom do tri godine zatvora - pojašnjava Resanović i dodaje da mora da se utvrdi da li je službeno lice kome su spiskovi s podacima građana dostupni izvršilo kažnjivu zloupotrebu dajući ih stranačkim predstavnicima.

Bojan Klačar iz Centra za slobodne izbore i demokratiju kaže za "Vesti" da policija mora da razreši ove zloupotrebe.

- RIK je konstatovao različite slučajeve, odnosno da su korišćeni laserski štampači i falsifikat pečati - kaže Klačar.

Mađari se žale Oebsu

Predsednik Saveza vojvođanskih Mađara Ištvan Pastor najavio je da će tražiti sastanak sa rukovodiocem misije Oebsa kako bi prezentovao sva raspoloživa dokumenta i informacije o falsifikovanju potpisa za izbornu listu Mađarski pokret - dr Korhec Tamaš, koja je, kako je rekao, uhvaćena u kriminalnoj radnji falsifikovanja javne sudske isprave.
Pastor je dodao da će obavestiti i rukovodstvo naprednjačkog bloka u evropskom parlamentu i šefa Delegacije EU u Srbiji Majkla Devenporta jer, kako je istakao, svi moraju biti upoznati sa onim što se dešava oko "potkopavanja fer i poštenih izbora zakazanih za 24. april".

Komentarišući mogućnost da ovaj skandal dovede u pitanje regularnost predstojećih izbora, Klačar odgovara odrečno.

- To umanjuje kvalitet, ali izbore ne ugrožava. Velika je neprijatnost za RIK jer sada umesto svojim poslom moraju da se bave ovim problemima overa koji su u nadležnosti državne administracije - objašnjava naš sagovornik ukazujući da će se proverom policije tačno utvrditi i mrtva lica na spiskovima, da li su neki građani bili zavedeni da daju potpis, kao i koliko je onih koji i ne znaju da su njihovi podaci zloupotrebljeni.

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
devica24. 8. - 23. 9.
Neko ne razume vaše ideje i to počinje da se odražava na nivo poslovno-finansijske saradnje. Morate imati dovoljno razumevanja za svoju okolinu, stoga izbegavajte varijantu kažnjavanja ili destruktivno ponašanje. Između vas i voljene osobe neke stvari ostaju nedorečene, razmislite dobro o nastavku svađe.
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
  • 2024 © - vesti online