Utorak 16. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
1
Nedelja 27.03.2016.
09:13
Vestionline A

Na današnji dan oboren "nevidljivi" F-117

Na današnji dan, pre 17 godina, jedinice Vojske Jugoslavije srušile su mit o neoborivom američkom "nevidljivom" lovcu bombarderu F-117, oborivši ga iznad sela Buđanovci, tokom NATO agresije na SR Jugoslaviju.

Tanjug
Ostaci "nevidljivog" aviona

Letelicu F-117A oborili su pripadnici 3. diviziona 250. brigade protivvazduhoplovne odbrane 27. marta 1999. godine u 20.42 časa.

Oni su, zahvaljujući sposobnosti jedinice, ispravnoj tehnici i "maloj tehničkoj inovaciji" uspeli da letelicu pogode sa zemlje. Avion je pao u atar sela Buđanovci, pošto je prethodno gađan sa dve rakete tipa "neva", a jedinicom koja ga je oborila komandovao je pukovnik Zoltan Dani.

F-117A - "noćni soko" reputaciju je stekao borbenim letovima nad Irakom u Zalivskom ratu 1991. godine kada je, prema objavljenim podacima, 1.270 puta neprimećen preleteo iračko nebo u 39 borbenih misija.

Taj avion predstavljao je simbol moći zbog savremene tehnologije kojom je opremljen, što mu je omogućavalo da bude "nevidljiv" za sve radarske sisteme.

O tome kako su Srbi uspjeli da nadmudre "Elviru", njujorški list "Njuzvik" je u julu 1999. godine napisao da su "Srbi svaki dan pomerali radare, a uključivali ih samo nakratko, tek koliko je potrebno da se snime maršrute aviona koji dolaze, ali ne dovoljno da bi ih otkrio avion NATO za detektovanje".

Četvrte noći, kako navodi list, dok je F-117A bacao bombe na cilj nedaleko od Beograda, otvor za izbacivanje projektila na avionu na srpskim radarima počeo je da svetli, tako da su Srbi brzo ispalili rakete i pogodili cilj.

Pilota oborenog aviona Dejla Zelka evakuisale su američke snage.

U Srbiji su se kod uličnih prodavaca mogle pronaći razglednice sa fotografijom "nevidljivog" aviona i ironičnim natpisima, a među njima je i snimak ostataka aviona natovarenih na kola sa konjskom zapregom, navode agencije.

POVEZANE VESTI

Nedelja 27.03.2016. 10:08
А због чега су САД почеле да бомбардују Србију ??? Па због тога што је Слободан Милошевић 22 марта 1999.год. одбио амерички ултиматум да НАТО војска уђе на Косово а да после три године буде референдум на Косово .Слободан Милошевић је изговорио НЕЕЕЕ . Спорне одредбе преговора су биле војно присиство НАТО у Југославији и одржавање референдума на Косово после три године.Од Југославије ( Србија и Црна Гора) је тражено да пристане на Устав космета у чијем стварању није учествовала и на који и накнадно не би имала право да утиче односно не би могла да утиче на косовске законе чак и ако су у супротности са југословенским и српским прописима.Слободан Милошевић је изговорио НЕ и Ричард Холбрук је одмах наредио бомбардовање Србије .
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
škorpija24. 10. - 22. 11.
Nečije namere ne zvuče dovoljno iskreno, stoga pažljivije analizirajte osobu koja plasira neobičnu priču. Kada situaciju na poslovnoj sceni posmatrate sa različitih aspekata, biće vam jasnije na koji način treba da rešavate svoje dileme. Komentari koje čujete od bliske osobe deluju pozitivno na vaše samopouzdanje.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
  • 2024 © - vesti online