Subota 20. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
4
Petak 25.03.2016.
14:00
Vestionline A

Vlada Srbije: Ne damo da upiru prstom u nas zbog Karadžića

"Nikome nećemo dozvoliti da presudu Karadžiću upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodnike", rekao je ministar pravde Nikola Selaković, čitajući saopštenje Vlade povodom presude Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu.

Tanjug
Selaković: Selektivna pravda za Srbe

Haški tribunal osudio je bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na 40 godina zatvora za genocid u Srebrenici, zločine protiv čovečnosti u BiH i kršenje zakona i običaja rata.

Ministar pravde Nikola Selaković izašao je pred novinare i pročitao izjavu Vlade Srbije povodom presude Karadžiću, nakon čega nije bilo dozvoljeno postavljanje pitanja.

U saopštenju Vlade se navodi da Srbija ne želi da reaguje na sadržaj i obrazloženje bilo koje pojedinačne presude, ali da posle mnogo godina rada Tribunala "ostaje gorak ukus".

- Vlada Srbije smatra da je pravda kažnjavanja samo jednog naroda za zločine koji su činili svi selektivna. Dužnost Vlade je da vodi odgovornu politiku. Moramo da sarađujemo sa Haškim tribunalom i ne možemo da menjamo njene presude - rekao Selaković.

U saopštenju Vlade se ističe da Srbija brine o srpskom narodu u Republici Srpskoj.

- Nikome nećemo dozvoliti da presudu Karadžiću upotrebljava kao razlog da prstom upire u nas i naše sunarodnike - rekao je Selaković, čitajući saopštenje.

Jasno je da srpski narod zbog ove presude nije manje vredan, ni manje slobodarski i nema manja prava da živi kao ravnopravan narod, zaključak je Vlade.

- Vlada Sbrije je ponosna što je naš narod umeo da prepozna i tuđe žrtve i da im se dostojanstveno pokloni, ali niko to u regionu nije mogao da učini kada su u pitanju srpske žrtve - rekao je Selaković, i dodao da su Srbi miroljubiv narod koji gleda u budućnost.

"Vlada žali za svim žrtvama"

U saopštenju se dodaje da Vlada republike Srbije izražava žaljenje za svim žrtvama ratnih sukoba.

- Zločini i besmisleno ubijanje događali su se na svim stranima. Osuđujemo i zločine srpskih jedinica, ali i onih koji su učinjeni nad Srbima. Svaki zločin treba da bude kažnjen, kao i pojedinac koji je učestvovao. Ne sme da se svaljuje kolektivna krivica za zločine koje su učinili ljudi sa imenom i prezimenom - rekao je Selaković, čitajući saopštenje Vlade. 

POVEZANE VESTI

Petak 25.03.2016. 16:45
Ni Evropska unija, ni ovaj sud, ni međunarodna zajednica, i posle svega što se desilo u Parizu i Briselu ne shvataju sa čim i sa kim su bili suočeni bosanski Srbi devedesetih. Ovo je katastrofalno i ne mogu da verujem kakva je presuda doneta. Bazira se na improvizaciji, pretpostavkama, spekulacijama, indikacijama, a ne na činjenicama. Ovo je prva reakcija Radovana Karadžića, koju je neposredno posle izricanja presude u Hagu, kojom je osuđen na 40 godina zatvora, podelio sa svojim advokatom Goranom Petronijevićem.
Petak 25.03.2016. 14:46
Тако је Сељаковићу, пулену мој!!! Ја сам се борио под командом господина Караџића али био сам обичан војник и велика кукавица! Сад сам се свега тога одрекао и покајао јер долари су бољи! Само да чујем некога да је писнуо како нисам српски херој!! Само вас чекам!!! Бандо једна незахвална!! Да бре не захваљујете сваки дан што имате оваквог вођу!! Сви су вас мучили, сви су вас кињили, сви су вас на тихој ватри пекли а ја вам доносим брзу и ефикасну смрт!! Па шта виће хоћете???? Бандо над бандама, запамтићете ви ко је Аљека Мулсију!! Оћете!!!
Petak 25.03.2016. 16:48
Nekritičko osuđivanje Srba i Srbije kao krivaca za raspad SFRJ, a posebno NATO bombardovanje naše zemlje započeto 24. 3. 1999. godine — predstavljaju uvod u današnja dešavanja širom Evrope. Napadi u Parizu i Briselu predstavljaju više nego jasan početak oružane pobune radikalnih islamista, a sve to veoma podseća na slične zločine koje su džihadisti i albanski teroristi činili u Bosni i Hercegovini i na Kosovu i Metohiji. Ono što je, takođe, činjenica jeste to da teroristi koji izvode akcije u Zapadnoj Evropi deo svoje logističke baze imaju u mudžahedinskim kampovima u Federaciji BiH, kao i to da u velikoj meri koriste komunikacione kanale koje je uspostavila albanska mafija. Jednom rečju, potpuno je jasno to da postoji akciono jedinstvo terorista na zapadu Evrope i onih terorista kojima je NATO stvorio države na Balkanu. Ovo je posebno važno istaći u danu kada se u Hagu izriče presuda Radovanu Karadžiću, čoveku kome se sudi samo zato što se suprotstavio stvaranju Bosne i Hercegovine po modelu koji je u svojoj knjizi „Islamska deklaracija“ opisao Alija Izetbegović. Ova knjiga svakako spada u osnovnu lektiru terorista koji danas ub,ijaju po Evropi, tako da će za nas biti posebno važno da vidimo kako će presudu obrazložiti rodbini ub,ijenih u terorističkim aktima. Kao predstavnici naroda koji se prvi u Evropi sukobio sa islamističkim terorizmom, a koji tada nije dobio podršku za tu borbu — smatramo da je važno da na dan kada je započeta agresija NATO-a na Srbiju pozovemo sve narode u Evropi da se svi zajedno odupremo zlu koje nas je snašlo, jer ako mi ne pobedimo to zlo — ono će pobediti nas. Mi smo duboko svesni da je samo pitanje dana kada će i u našem regionu teroristički apetiti ponovo početi da rastu, stoga i događaje u Briselu gledamo sa punom pažnjom, a saveznike tražimo čak i u onim zemljama s kojima smo se pre sedamnaest godina sukobili. Naravno, Rusiju doživljavamo kao prirodnog lidera borbe protiv islamističkog terorizma, imajući u vidu činjenicu da je ova zemlja dominatno doprinela tome da se Sirija izbori sa ISIL-om. Zbog svega ovoga, Srbija mora ostati vojno neutralna država i mi ćemo dati sve od sebe da Savet bezbednosti UN podrži našu neutralnost. Istovremeno, Srbija se mora uključiti u borbu protiv islamističkog terorizma, te stoga pod hitno treba realizovati ugovor o nabavci defanzivnog oružja iz Rusije i dati državnim organima RF ista ili veća prava od onih koje uživaju pripadnici NATO struktura.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online