Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
34
Četvrtak 24.03.2016.
08:59
Vestionline A

Srbijo, sećaš li se žrtava NATO bombardovanja? I treba!

U Srbiji je komemorativnim skupovima, polaganjem venaca i cveća na spomenike obeleženo 17 godina od početka napada NATO na SR Jugoslaviju 1999. godine.

Reuters
Posledice NATO bombardovanja osećamo i danas

Povodom 24. marta, Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja, vence na spomenike vojnim i civilnim žrtvama položili su predstavnici državnih institucija, Vojske, lokalnih vlasti, udruženja, građani.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao da su sva mesta stradanja tokom bombardovanja, a najviše KBC "Dragiša Mišović", sramota civilizacije na kraju 20. veka.

Nakon što je položio venac na Spomenik pripadnicima Vojske Jugoslavije i pacijentima te zdravstvene ustanove poginulim u maju 1999. godine, Nikolić je kazao da agresor nije birao koga će ubiti - civile ili vojnike.

- Na današnji datum svake godine pokušavam da odem na neko drugo mesto stradanja, bez obzira da li su poginuli civili ili vojnici. Sva ta mesta, a ovo najviše predstavljaju sramotu jedne civilizacije na kraju 20. veka - rekao je Nikolić. 

Venac je položio i gradonačelnik Beograda Siniša Mali koji je ocenio da je obaveza države da čuva uspomenu na stradale, ali i da vodi odgovornu politiku koja će Srbiju činiti faktorom mira i stabilnosti. Vence su položili i članovi porodica stradalih, kao i predstavnici KBC "Dragiša Mišović". 

U raketnom napadu NATO 20. maja 1999. godine poginulo je sedam pripadnika Gardijske brigade Vojske Jugoslavije i tri pacijenta KBC "Dragiša Mišović".

Vučić u Varvarinu

Premijer Aleksandar Vučić je na centralnoj državnoj ceremoniji obeležavanja Dana sećanja poručio da građanima može da obeća samo život, kolevke i rad, a da za nove rake, bombe i smrt više nema opravdanja.

- Verujemo u život, što pokazujemo time što odajemo počast onima koji su živote dali. Možemo samo život da opravdavamo i obećavamo, i to obećavamo pred žrtvama pred kojima klečimo - poručio je Vučić.

- Ne damo više nijednu Milicu, nijednu Sanju, jer ovoj su zemlji potrebni životi - dodao je premijer i poručio:

- Sutra će svanuti novi dan u kojem ćemo da nastavimo sa životima i da brinemo o Srbiji. Užase prošlosti ne smemo da zaboravimo, ali ne možemo da promenimo i vratimo vreme, možemo da oživljavamo prošlost ili da uzdignemo glavu i da se sećamo i izvučemo pouke.

commons.wikimedia.org
Zgrada Saveznog MUP-a u Beogradu uništena NATO bombama

Ministar odbrane Zoran Đorđević je u Prokuplju odao počast i položio vence na spomenik poginulim Topličanima u ratovima od 1990. do 1999. godine. On je podsetio da je prvi udar u NATO agresiji izveden u 20 časova i pet minuta bombardovanjem centra veze u prokupačkoj kasarni "Ratko Pavlović Cicko" i da je te večeri pala prva žrtva bombardovanja - vojnik Boban Nedeljković.

- Počeo je tada događaj bez presedana u novijoj svetskoj istoriji - 78 dana konstantnog bombardovanja. Vojska Jugoslavije je tokom NATO agresije izgubila 659 pripadnika, od kojih je 628 poginulo, dok se 31 pripadnik vodi kao nestao - rekao je Đorđević.

Ministar je istakao da su vojska i narod pokazali neraskidivu vezu u borbi za svoju domovinu, da je na braniku otadžbine stajala naša hrabrost i mladost, da se na žalost ne mogu vratiti ti životi, ali da sećanjem možemo da produžimo njihovo postojanje među nama. 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali venac je položio na mesto stradanja vojnika Gardijske brigade i pacijenata KBC "Dragiša Mišović".

Na spomen-obeležje Milici Rakić u Tašmajdanskom parku venac je položio gradski menadžer Goran Vesić i pomoćnik ministra u Ministarstvu rada zapošljavanja i socijalne politike Milan Popović.

Predstavnici Komande RV i PVO prisustvovali su polaganju venaca na platou ispred zgrade Komande RV i PVO u Zemunu, gde je odata počast pripadnicima tog roda vojske koji su poginuli tokom agresije 1999. godine.

Godišnjica bombardovanja obeležena je i na brdu Straževica polaganjem venaca na spomen-obeležje poginulim vojnicima. Toj manifestaciji prisustvovali su predstavnici Generalštaba Vojske Srbije, boračkih organizacija, grada Beograda i porodica poginulih vojnika.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović govorio je ispred Vlade Srbije na obeležavanju godišnjice početka bombardovanja, a Srpska radikalna stranka najavila je da će na mitingu u Beogradu podsetiti na godišnjicu "varvarskog NATO bombardovanja Srbije".

commons.wikimedia.org
Beogradska ulica posle NATO napada

"Milosrdni anđeo"

Napadi NATO započeti 24. marta, trajali su 11 nedelja i u njima je, prema procenama različitih izvora, poginulo od 1.200 do 2.500 ljudi. U bombardovanjima koja su bez prekida trajala 78 dana, teško su oštećeni infrastruktura, privredni objekti, škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, spomenici kulture.

Napadi na Jugoslaviju počeli su 24. marta 1999. nešto pre 20 časova na osnovu naređenja tadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Havijera Solane, a jugoslovenska vlada iste noći proglasila je ratno stanje. Bombardovanje NATO-a, koje su Vlada SRJ i brojni svetski stručnjaci nazvali agresijom, usledila je posle neuspešnih pregovora o rešenju krize na Kosovu u Rambujeu i Parizu, februara i marta 1999. godine.

POVEZANE VESTI

Četvrtak 24.03.2016. 12:54
Danas Srbi se secaju na agresiju i zrtve od strane NATO-a. Kako vas nije sramota da danas zalite za agresiju?? Godinu dana posle agresije nosili ste NATO-zastave po ulicama sirom Jugoslavije,okrivili ste Slobodana Milosevica da je odgovoran za agresiju,doveli ste TUTORA Djindjica na vlast,coveka,koji se a vreme agresije zalagao da se SRJ toliko dugo bombarduje,dok god Milosevic ne popusti. Tim potezima ste opravdali agresiju i cilvilne zrtve,ubili ste po drugi put Vojnike i Policajce,koji su dali zivot braneci vas i drzavu, a danas ko bajagi se secate zrtvema. Sram vas bilo Srbi.
Četvrtak 24.03.2016. 13:22
Зашто су САД бомбардовале Србију ??? Зато што је Слободан Милошевић 22 марта изговорио НЕЕЕЕ и одбио амерички ултиматум да НАТО војска уђе у Србију а да после три године шииптари имају право на референдум за одвајање од Србије .Слободан Милошевић је одбио тај ултиматум и зато смо бомбардовани .Спорне одредбе преговора су биле војно присуство НАТО у Југославији ( Србија и Црна Гора ) и одржавање референдума на Косово после три године.Од Југославије је тражено да пристане на Устав Космета у чијем стварању није учествовала и на који и накнадно не би имала право да утиче односно не би могла да утиче на косовске законе чак и ако су у супротности са југословенским и српским прописима .
Četvrtak 24.03.2016. 12:28
Je suis Radovan !!!
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
  • 2024 © - vesti online