Četvrtak 18. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2016.
10:08
Vestionline A

"Hag pokušava da se izvuče iz slučaja Šešelj i reši se problema"

Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju sa Haškim tribunalom Rasim Ljajić ocenio je da ovaj sud odlukom da lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj ne mora da prisustvuje izricanju presude pokušava da nađe izlaz iz ovog slučaja na bilo koji način da se više ne bi bavio ovim pitanjem.

Tanjug
I sam Tribunal je svestan grešaka koje je napravio u ovom slučaju: Rasim Ljajić

Ljajić smatra da kako je počeo proces Vojislavu Šešelju pred Haškim tribunalom, tako se i završava - presedanom.

- Odlukom da Šešelj ne mora da prisustvuje izricanju presude napravljen je presedan, to se do sada nije desilo. Kako je proces počeo, tako je i završen, presedanima - rekao je Ljajić za RTS.

Presedani su, kaže, od toga da čovek 12 godina leži u zatvoru bez presude, do toga da mu se sada "omogućuje" da ne bude prisutan prilikom izricanja te presude, te, prema tome, "ništa novo, bar ne što se tiče samog Tribunala i odluka koje je donosio".

Prema njegovim rečima, način na koji je Šešelj bukvalno izbačen iz haškog zatvora sada se nastavlja pokušajem da se slučaj završi na bilo kakav način samo da se stavi tačka na taj problem, koji je izazvao sam Tribunal.

- Vlada nikada nije rekla da neće izručiti Šešlja, vlada je govorila ono što su činjenice. Dakle, ovaj problem nije nastao u Srbiji, time što vlada Srbije nije sarađivala sa Tribunalom. Ovaj problem je nastao greškama Tribunala i oni te greške i priznaju, oni to nikada javno neće reći, ali, sa svakim u Hagu kada razgovarate, reći će da je to predmet gde oni nisu pokazali kao primer dobre prakse - istakao je Ljajić.

On kaže da niko ne može da kažnjava Srbiju, zato što je naša zemlja ispunila sve svoje obaveze i ničim nije doprinela da dođe do ove situacije u predmetu Šešelj.

- Mi smo u ovoj argumentaciji, u poverljivom podnesku rekli o čemu se radi, govoreći i o njegovom zdravstvenom stanju i o presedanima i Hag, nemajući drugi izlaz, doneo je jednu ovakvu odluku. Mi smo sve učinili s naše strane da budemo krajnje profesionalni, korektni i odgovorni i vlada se od početka do kraja ovog predmeta tako i ponašala - ukazao je Ljajić, koji je i potpredsednik vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Podsetio je da inače Tribunal završava s radom 2017, i da, što se Srbije tiče, kraj "njene priče sa Tribunalom" bio je onda kada je izručila poslednjeg optuženog, i istakao da svi ovi problemi sa tim sudom ni na koji način ne mogu da se mere sa onim koje smo imali pre četiri, pet godina, šest kada je od Srbije traženo da izruči 24 optuženika koja su bila na slobodi.

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
strelac23. 11. - 21. 12.
Neko sumnja u vase praktične sposobnosti i poslovni ishod, ali niz prednosti se nalazi na vašoj strani. Ne treba da ubeđujete saradnike u svoje dobre namere ili poslovne sposobnosti, sačekajte na završnicu koja donosi uspešne rezultate. Ukoliko vam je stalo da privučete nečije interesovanje, jako se potrudite.
  • 2024 © - vesti online