Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Petak 18.03.2016.
03:43
J. Arsenović - Vesti A

Zadivljeni srpskom dobrodošlicom

Britanski princ Čarls i njegova supruga Kamila, vojvotkinja od Kornvola drugog dana posete Srbiji obišli su Vojvodinu.

Reuters
Bolje nego kod kuće: Princ Čarls u Novom Sadu

Osim gradonačelnika Novog Sada Miloša Vučevića, društvo im je pravila i princeza Jelisaveta Karađorđević koja se sa naslednikom britanske krune zna još iz mladosti. Princ Čarls i vojvotkinja Kamila otkrili su u Novom Sadu i memorijalnu ploču britanskim humanitarnim radnicima iz vremena Prvog svetskog rata. Obišli su i Galeriju Matice srpske.

Nakon Novog Sada, čiji su ih građani srdačno dočekali, prinčevski par je obišao manastir Kovilj, čije se monaštvo, baš kao i princ Čarls, bavi proizvodnjom organske hrane.

Kod Vučića na večeri

Prvi dan zvanične posete okončan je svečanom večerom koju je u Domu garde na Dedinju organizovao premijer Vučić sa suprugom Tamarom. Osim zvaničnika, večeri su prisustvovale i brojne ličnosti iz kulturnog i javnog života Srbije.

Poseta britanskog prestolonaslednika zauzela je centralno mesto u srpskim medijima, što ističu i reči zahvalnosti na zvaničnom Tviter nalogu prinčevskog para: "Srbijo, hvala na divnoj dobrodošlici", uz link na kome su detaljno opisani događaji tokom prvog dana posete u Beogradu, kada su visoki gosti obilazili istorijska i kulturna znamenja srpske prestonice, a princ i na "čaju u pet" kod svog rođaka Aleksandra Karađorđevića.

Privilegiju da im bude svojevrsni turistički vodič, na predlog britanske ambasade, pripalo je profesorki istorije Dubravki Stojanović. Ona kaže da je princ Čarls s pažnjom slušao o istoriji Kalemegdana, a da se neprijatno iznenadio podatkom da je Beograd za nepuna dva veka šest puta bio bombardovan. Bio je pomalo zatečen i podatkom da se preko Save nalazila Austrougarska, a razočaran izgledom novobeogradskih solitera koji su mu "parali" pogled na Ušće sa kalemegdanske tvrđave.

A od mladih - teglice džema

Prinčevski par je obilato darivan, od replika najpoznatijih srpskih ikona, preko narodne nošnje, ogledala, Šekspirovih prevoda na ćirilici pa sve do teglica džema! Medijski ne toliko propraćena poseta princa Čarlsa beogradskoj Savamali, gde je razgovarao sa mladim ljudima koji proizvode džem, završila je sa tri teglice kao poklon britanskom prestolonasledniku.
Princ je uzvratio da će im poslati džem koji pravi njegova firma.

U okviru posete regionu, prinčevski par je pre Srbije posetio Hrvatsku, dok danas odlazi u Crnu Goru, nakon koje će obići i Kosovo. Ovo je tek prva poseta britanskog prestolonaslednika Srbiji, nakon što je kao mladić 1978. posetio tadašnju Jugoslaviju i bio primljen kod Tita. Ovoga puta je jednoj radosnoj Beograđanki koja mu je ispred Hrama Sv. Save poručila da dođe ponovo u Srbiju, uzvratio: "Ako bog da, hoću".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ribe20. 2. - 20. 3.
Imate utisak, da neko ogranicava vaše poslovne mogućnosti ili da vam nameće određena pravila ponašanja. Dobro razmislite na koji način treba da se izborite za bolju poslovnu poziciju, nemojte potcenjivati nečiju ulogu. U emotivnom smislu nije vam dozvoljeno baš sve i nemojte preterivati.
  • 2024 © - vesti online