Četvrtak 28. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Četvrtak 18.02.2016.
18:00
D. Dekić - Vesti A

RUSIJA: Ni korak dalje u NATO!

U ehu ratifikacije Sporazuma sa NATO-om u Skupštini Srbije, oštro je odzvonio glas Rusije koja je ispostavila Beogradu pitanje srpske vojne neutralnosti.

A. Čukić
Moskva Beogradu ne veruje: Vladimir Putin i Tomislav Nikolić

Sporazum overen u parlamentu proteklog vikenda u senci prazničnih dana uoči Sretenja, izazvao je naknadna prepucavanja premijera Aleksandra Vučića sa delom srpske desnice u kojoj je najglasnija Demokratska stranka Srbije. Vučić tvrdi da Srbija ostaje vojno neutralna, ali je NATO potreban kao saveznik da štiti srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Izbegavanje referenduma

- Da li možemo od NATO-a da tražimo da zaštiti Srbe na severu Kosova, a da mu ne dopustimo da dođe na sever Kosova? Nama je NATO potreban kao saveznik i da čuva naš narod na Kosovu, da ga ne bi čuvali ti licemeri (opozicija) - rekao je Vučić.

Što bliže Moskvi

Srpska narodna partija založila se za hitno osnivanje Kancelarije Vlade Srbije za saradnju sa Rusijom. Ukazuju na postojanje desetina kancelarija, agencija i drugih organa za evroatlantske integracije, a da nema nijedne za ekonomsku, političku i vojnu saradnju sa Rusijom, najbližim političkim i ekonomskim partnerom.

Moskva je reagovala preko Marije Zaharove, predstavnice ruskog Ministarstva spoljnih poslova, koja je uočila da Srbija razvija odnose sa NATO-om, ali uz opomenu da Rusija računa da će se vlasti u Beogradu pridržavati vojne neutralnosti.

Prema rečima predsednika Centra za strateške alternative Aleksandra Mitića, usvajanje ovog zakona nije dobra vest za neutralnu Srbiju, jer ponovo pomera klatno ka jačanju saradnje sa NATO-om u odnosu na ostale aktere međunarodne scene, a pre svega Rusiju. On objašnjava da formalno zakon ne znači korak ka članstvu u NATO, ali i da postoji mogućnost da Srbija mimo znanja građana postane deo alijanse.

- Srbija je potpisala IPAP, što je maksimum koji država može da usvoji, a da se formalno ne opredeli za članstvo u NATO-u. Za ulazak je potreban zahtev za Akcioni plan za članstvo (MAP). Međutim, problem je što se odluka o MAP može doneti na osnovu odluke Vlade bez konsultovanja parlamenta i građana - pojašnjava ovaj stručnjak za međunarodne krize kako Srbija može da se nađe u predvorju NATO-a kada za referendum bude prekasno.

Predsednica DSS-a Sanda Rašković-Ivić tvrdi da se zakonom NATO uvodi u Srbiju i bez formalnog ulaska u alijansu, a Srbija svrstava u antiruski vojni savez.

Borbena moć svedena na nulu

- Svo pozadinsko obezbeđenje predaje se u ruke NATO-a i na nulu svodi borbena gotovost Vojske Srbije i ugrožava bezbednost zemlje. Srbija dobrovoljno ustupa teritoriju, vazdušni prostor i infrastrukturu NATO-a, i dopušta pristup državnim i privatnim objektima, uključujući i one u kojima se vrše ispitivanja i probe, omogućava se razmena poverljivih informacija, garantuje diplomatski imunitet i čitav niz drugih privilegija - ukazala je Rašković-Ivić.

Ona je zapitala i zašto je zakon usvojen tajno u Skupštini, ako je tako dobar za Srbiju? Vučić je DSS optužio za političko licemerje, odnosno da se busaju kao zaštitnici Kosova, a da 2008. nisu sačuvali beogradske džamije. Rašković-Ivić mu je poručila da "o paljenju džamija može više da pita svoje prijatelje iz NATO-a". Na navode premijera da je sporazum potpisan za vreme druge vlasti, uzvratila je da Vučić ne može da prebacuje odgovornost na druge, jer je sporazum potpisan marta prošle, a ratifikovan 12. februara ove godine.

Toma zaćutao

U oštroj polemici ne čuje se glas srpskog predsednika Tomislava Nikolića, koga je predsednica DSS-a pozvala da ne potpiše ukaz o proglašenju zakona i spreči štetne posledice. Ruski "Komersant", pozivajući se na neimenovane izvore bliske srpskim vlastima, objavljuje da je malo verovatno da će Nikolić uložiti veto na sporazum, bez obzira na prorusku nastrojenost. List piše da je Srbija napravila krupan korak ka NATO-u, iako je Moskva smatra glavnim saveznikom na Balkanu.

Predsednik Istočne alternative Dragan Todorović smatra da je sporazum sa NATO-om sramniji od Trojnog pakta koji je potpisala Kraljevina Jugoslavija 1941, a posle čega je narod izašao na ulice.

- Ovim sporazumom sa NATO-om Srbija je zvanično okupirana i strana vojska može da se tako i ponaša, čak i da oduzima firmama vozila i druga sredstva, da ulazi u kuće, a da njihovi vojnici po imunitetu ne odgovaraju za bilo koji zločin - ukazuje Todorović za "Vesti".

Preči Brisel od Kosova

- NATO i njegovi lobisti imaju mekši plan o priključenju Srbije koji vodi preko standardizacije učešćem u misijama EU i potpisivanjem sporednih sporazuma poput ovog. Važno je što postoji snažan pritisak javnosti koja je u ogromnoj većini protiv ulaska u NATO. Ali i Rusije koja s pravom postavlja pitanje o tome, s obzirom na neprijateljstvo NATO-a i izuzetnu pomoć Moskve Srbiji i RS u međunarodnim forumima u kojima članice NATO-a podržavaju otcepljenje Kosova i obesmišljavanje Srpske - kaže Aleksandar Nitić, bivši dopisnik Tanjuga iz sedišta NATO-a.





 

POVEZANE VESTI

Četvrtak 18.02.2016. 18:35
Vucic je najveci zlikovac danasnje Srbije . Njemu Tomi i Dacicu se MORA suditi za veleizdaju kad tad . Kako radili tako im Bog pomogao .
Četvrtak 18.02.2016. 20:42
Vučići je ši/ptar po ocu, ne znam šta očekujemo od njega ?
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
vodolija21. 1. - 19. 2.
Nedostaje vam osnovno interesovanje da se posvetite nekim poslovnim temema koje zahtevaju dodatni napor. Nemojte precenjivati svoje profesionalne mogućnosti. Trenutni položaj Meseca u vama podstiče emotivnu nesigurnost, stoga izbegavajte rasparavu ili sumnjivo društvo. Budite iskreni prema svima.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
DNEVNI HOROSKOP
jarac21. 12. - 21. 1.
Od vas se očekuje da ostvarite neku zapaženu ulogu u poslovnim susretima. To što okolina veruje u vaše sposobnosti predstavlja dovoljan povod, da pružite svoj maksimum u onoj oblasti za koju imate najviše interesovanja ili afiniteta. Važno je da vas neko posmatra toplim pogledom i danas ćete biti zadovoljni.
  • 2024 © - vesti online