Četvrtak 25. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
2
Sreda 17.02.2016.
18:00
D. Dekić - Vesti A

Vožd Toma i Vučić veliki

Neumesno je danas, dva veka kasnije, pozivati se na vožda Karađorđa i knjaza Miloša Obrenovića, komentariše poznati srpski etnolog Dragomir Antonić za "Vesti" govor premijera Aleksandra Vučića održan na Sretenje u Kragujevcu.

Tanjug
Bračni par Nikolić i Aleksandar Vučić

- Ako je Karađorđe bio sloboda, Miloš Obrenović je bio država, na Karađorđu smo naučili šta je etika, na Milošu šta je politika - rekao je, pored ostalog Vučić ističući da ne treba dvojicu velikana Prvog i Drugog srpskog ustanka svoditi na crno i belo.

- Zašto niko da se seti Nikole Milićevića Lunjevice, našeg velikog domaćina koji se obogatio zaradivši na hrani 80.000 zlatnika u ratu Austrougarske sa Napoleonom, a kada ga je narod izglasao, rekao je: "Miloš je mudriji i daću mu blago da od Srbije napravi državu" - ukazuje Antonić.

Vožda i knjaza prizivao je uoči izbora 2012. godine i Tomislav Nikolić, tada lider Srpske napredne stranke.

Dok Vučić sada kaže da su Srbi imali veru kada su donosili dve najvažnije odluke u istoriji - 1804. godine da budu slobodni i 1835. da tu slobodu ozakone, Nikolić je narodu obećao da će zemlju voditi poput Karađorđa i Miloša.

- Kao Karađorđe želim da pohapsim sve kriminalce u Srbiji, a kao Obrenović da budem otvoren prema svima kako bih vama omogućio bolji život - rekao je Nikolić, tada predsednički kandidat.

Čim je postao šef države poručio je i da će u spoljnjoj politici biti Miloš, a u unutrašnjoj vožd Karađorđe.

Gde ja stadoh, ti produži

Prethodnik Tomislava Nikolića, Boris Tadić nije srpske velikane koristio u kampanji, ali je podržao inicijativu da beogradski Pionirski park bude preimenovan u Park kneza Pavla. Regent je tokom njegovog predsednikovanja i rehabilitovan. U vreme kada je premijer bio Vojislav Koštunica Karađorđev spomenik otkriven je u voždovom rodnom selu Viševac. Povodom 190. godišnjice Drugog srpskog ustanka 2005. Koštunica je citirao reči kneza Miloša: do sada smo bili bezuslovni podanici samovlastija turskog i robovi, a sad postajemo samobitnim narodom.

Dok takva poređenja sa 19. vekom, Antonić smatra neumesnim jer je mnogo vode proteklo, član Krunskog saveta Dragomir Acović ne vidi ništa loše u stalnom pozivanju na istorijske srpske vođe, ali kako navodi, ono obavezuje i na određeno ponašanje i odgovore.

Autokrata

Premijer reče i da je Miloš Obrenović bio autokrata, ali i da je to nešto u čemu su Srbi uvek dodatno preterivali.
- Pričalo se o strašnom Milošu, čak je i on voleo da se o njemu tako priča, jer je verovao da samo ako se narod drži u stezi može mnogo da se postigne - kazao je Vučić.

- Ne možete se na nekoga pozivati, a da ne košta. Svako ko se na nekoga ili nešto pozivao i obećavao, u jednom momentu će morati da svede račune i objasni i šta je uradio - kaže Acović za "Vesti".

Z. Marjanović
Preci i potomci: Maja Gojković ispred spomenika

Maja Gojković baba Višnjino koleno

U Atomskoj Banji Gornja Trepča podignut je spomenik majci knjaza Miloša, baba Višnji. Spomenik je otkrila predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, a inicijativu za njegovo podizanje dala je Majina majka Savka Gojković.

Prema istraživanju Milorada Gojkovića, Maja Gojković potiče iz porodice Gojković i ona je sedmo ili osmo koleno Višnje Gojković, rodonačelnice dinastije Obrenović koja je Srbiji dala dvojicu vojvoda, jednog knjaza i dva kralja.

Milorad Gojković se poziva na crkvene knjige, porodične zapise i nalaz komisije koju je 1901. kralj Aleksandar Obrenović poslao u Gornju Trepču da utvrdi iz koje je familije baba Višnja. Gojkovići tvrde da je Miloševa majka iz porodice Gojković, a ne iz familije Urošević iz Donje Trepče, kako se dugo tvrdilo.

Gojkovići iz Gornje Trepče nameravaju da na mestu gde se rodila baba Višnja izgrade spomen-kuću.

Z. M.

POVEZANE VESTI

Sreda 17.02.2016. 20:45
Kad vidim ovu maju, dan mi presedne.
Sreda 17.02.2016. 20:37
Ovo je svedočenje Jasmina Šljive, pred istražnim organima Republike Srpske, koje je dao godinu dana posle potpisivanja Dejtonskog sporazuma, u kome otvoreno govori o zverstvima boraca Armije BiH nad Srbima koji su ostali u Sarajevu, te iživljavanjima nad ženama i zarobljenicima. Prema njegovom svedočenju, on i Jusuf Lendo, Suvad Milić i pripadnici 10. Brigade Armije BiH, tokom rata su se zverski iživljavali nad ženama i devojčicama srpske nacionalnosti. Mnoge su tokom monstruoznih silovanja, gde se smenjivalo i više od 20 vojnika, od zadobijenih povreda preminule tokom samog čina. Sakib Puškar, vojno lice koje je bilo u velikoj meri odgovorno za etničko čišćenje Srba iz Sarajeva, takođe je učestvovao u ovim zverstvima.“Krajem februara 1993. godine Jusuf Lendo i Suvad Milić doveli su dvanaest godina staru devojčicu srpske nacionalnosti. Sa devojčice je skinuta sva odeća, a Jusuf Lendo je detetu ruke vezao za krevet. On je prvi izvršio silovanje, a zatim su to isto učinili Suvad Milić, Hodža Amir, Ljaljaj Enver i Kajanija Ferid. Dete je sve vreme plakalo, kada je Kajanija počeo da je siluje, devojčica je umrla. Ja sam, takođe, imao nameru da učestvujem u silovanju ali dete je umrlo. Telo devojčice Jusuf Lendo je stavio u kesu za đubre i odvezao u jamu Kazani” ispričao je Šljivo.
VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
DNEVNI HOROSKOP
vaga24. 9. - 23. 10.
Imate dobro idejno rešenje, ali neko pokušava da ogranici vasu ulogu i uticaj na dalji tok poslovnog dogovora. Nemojte dozvoliti, da se nesporazum negativno odražava na vasu koncentraciju ili da vas neko "ulovi" u svoju zamku. Važno je da se nalazite u pozitivnom okruženju. Pažljivije birajte društvo za grad.
DNEVNI HOROSKOP
bik21. 4. - 21. 5.
Budite promišljeni pred osobom koja vas je zaintrigirala svojom pojavom ili pričom o poslovno finansijskoj saradnji. Konsultujete svoje saradnike, pre nego što donesete neku zvaničnu odluku. Više glava potencijalno može da smisli bolje rešenje. U susretu sa voljenom osobom, trebate uživati u ljubavi.
  • 2024 © - vesti online