Petak 29. 3. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Utorak 26.01.2016.
18:00
J. Arsenović - Vesti A

Politika uprljala zlato

Političari nastavljaju staru praksu zloupotrebe uspeha domaćih sportista i reprezentacije, a upravo završeno Evropsko prvenstvo u vaterpolu dodalo je novi ton tradiciji kićenja tuđim perjem.

Tanjug
Naručeni zvižduci predsedniku: Tomislav Nikolić sa vaterpolistima

Kako je i počelo, tako je i završeno, uz zvižduke političarima i spekulacijama da je vladajuća Srpska napredna stranka masovno delila ulaznice za finale svojim pristalicama, ne bi li izbegla negodovanje na tribinama koje je na otvaranju prvenstva toliko pogodilo predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića, da je sutradan praktično najavio vanredne izbore nudeći "dežurnim mrziteljima" da izaberu "bolje i vrednije".

Na kraju je sve "začinjeno" nesvakidašnjim skandalom da se šestorici učenika Matematičke gimnazije koji su osvojili odličja na nedavno završenoj Međunarodnoj olimpijadi uskrati dolazak na balkon Gradske skupštine, iako je prethodno bilo planirano da zajedno sa "zlatnim" vaterpolistima dobiju zaslužene ovacije ponosnih sugrađana.

Slikoviti Ikodinović

"Šta vredi kad su sve karte otišle gde ne treba. Dvanaest godina sam igrao za reprezentaciju, dobio sam k...c, a ne karte", napisao je bivši reprezentativac Danilo Ikodinović na svom Tviter nalogu.
Od portparola vaterpolo reprezentacije Dejana Stevovića smo čuli da je slavni vaterpolista Ikodinović dobio ulaznice za prvi deo takmičenja, ali da za završnicu nije bilo dovoljno ulaznica ni za zahteve aktivnih igrača.

- Zvaničan poziv i obaveštenje da će naši đaci biti svečano dočekani na balkonu primili smo u petak uveče. Deca su bila presrećna. Čini mi se da su bili srećniji zbog ove vesti nego zbog svog uspeha u Kazahstanu. Na to su navikli. Novo im je bilo da ih 'slave - preneo je "atmosferu" Srđan Ognjanović, direktor najuspešnije gimnazije u Srbiji.

Razočaranje među budućim naučnicima i njihovim mentorima iz gimnazije je očekivano, a ponuđeno objašnjenje za njihov izostanak teško da je mogao da ih uteši.

- Matematičari se nisu pojavili na balkonu kako ostali učenici koji su osvajali medalje tokom prošle godine ne bi bili diskriminisani. Više od 50 učenika osnovnih i srednjih škola je osvojilo medalje tokom prošle godine i imali smo najbolju nameru da ih sve pozovemo da dođu na balkon, ali je to bio bezbednosni rizik - ovako je juče gradonačelnik Beograda Siniša Mali objasnio izostanak mladih genijalaca, i pored toga što su prethodno bili pozvani.

Sumnjiva matematika

Generalni sekretar VSS Nemanja Marijan ranije je objasnio zašto nema karata za zainteresovane, iako je povećan kapacitet Beogradske arene na 16.000 mesta. - U prodaju su puštene preostale ulaznice, to je između 4.000 i 5.000. Eventim ima 150 prodajnih mesta, prostom računicom ako je na svakom od njih prvih 6-7 lica u redu kupilo po 4 ulaznice dolazimo do toga da ih više nema! Tako da su karte planule za samo nekoliko minuta. Nažalost, šta da radimo - ovako je Marijan objasnio kako su "planule" ulaznice za finale.

Juče se i u republičkom parlamentu povela polemika o ovim događajima. Polemiku je započeo naprednjak Marjan Rističević, tvrdnjom da je nepristojno šta sve udruženja građana čine povodom finalne utakmice "zabranjujući nama kao političkim predstavnicima ili članovima ili simpatizerima da budemo na jednoj utakmici".

- Nisam mislio danas da pričam o činjenici da vam zvižde i da posle toga ne dozvoljavate građanima Srbije da dođu na utakmicu, a deci matematičarima niste dozvolili da dođu na balkon. To je vaša bruka i sramota i zbog toga postoje izbori - uzvratio je poslanik Pokreta za preokret Janko Veselinović, uz optužbe SNS za politizaciju finala EP jer su pristalicama delili karte za finalnu utakmicu.

Otkazao matematičarima: Siniša Mali sa Vanjom Udovičićem

U ministra kratke noge

Ministar sporta i omladine Vanja Udovičić i juče je iskoristio da istakne zasluge premijera za ulaganje u sport, pa je tako utvrdio da je zahvaljujući ovoj vladi povećan iznos nagrada za osvojena odličja, dodajući da će svaki od "zlatnih delfina" dobiti po 20.000 evra.
Uvidom u Uredbu o nacionalnim priznanjima i nagradama za poseban doprinos razvoju i afirmaciji sporta iz 2009, dakle, kada SNS nije bila na vlasti, može se pročitati da čl. 8. predviđa da za osvojenu zlatnu medalju na EP sledi novčana nagrada od 20.000 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Podsetimo da je na dan otvaranja prvenstva izviždan predsednik Srbije, kao i premijer Vučić i gradonačelnik Siniša Mali, kada im je ministar sporta Vanja Udovičić počeo da zahvaljuje za to što su omogućili da se EP organizuje u Beogradu. Iskustva na biletarnicama mnogih građana da posle prodaje nekoliko karata nekolicini zainteresovanih, bude objavljeno da karata za finale Srbija-Crna Gora, više nema, dodatno je ubedilo ljude da je vladajuća partija podelila ulaznice svojim pristalicama u javnim preduzećima ne bi li izbegla novo zviždanje Vučiću.

Na to je reagovao i lider naprednjaka, primećujući da su se zvižduci čuli (upućeni predsedniku Nikoliću) i na završnoj utakmici, kada bi trebalo da su sve sami naprednjaci na binama.

- Rekli su da je SNS kupio 5.000 karata. SNS nije kupio nijednu kartu, niti bilo ko iz SNS-a i to su slagali. Kad su se opet čuli zvižduci, rekli su: jeste videli kako ih narod mrzi, pa čekajte, jesmo li kupili karte ili nas narod mrzi? Nema veze, jedna laž sustiže drugu - konstatovao je Vučić.

I za to njegovo pitanje ima odgovor, takođe nezvanični i u domenu spekulacija, ali ne i daleko od logike, s obzirom na postojani sukob između premijera i predsednika. Teza je da su pristalice premijera Vučića dobile uputstvo da izvižde predsednika Nikolića koji je, začudo, i pored prethodnog neprijatnog iskustva, pristao da na ceremoniji deli zlatna odličja srpskim "delfinima".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
DNEVNI HOROSKOP
ovan21. 3. - 20. 4.
Susret ili rasprava sa jednom osobom na vas počinje da deluje zamorno. Osećate blagu rezignaciju, jer poslovni događaji ne idu u željenom pravcu. Ipak, nemojte dozvoliti da u vama prevlada nesigurnost i depresivno raspoloženje. Prijaće vam susret sa jednom bliskom ili dragom osobom, koja donosi vesti.
  • 2024 © - vesti online