Utorak 23. 4. 2024.
Beograd
160
  • Novi Sad
    170
  • Niš
    140
  • Kikinda
    160
  • Kraljevo
    150
  • Kruševac
    150
  • Leskovac
    150
  • Loznica
    140
  • Negotin
    190
  • Ruma
    170
  • Sjenica
    120
  • Vranje
    130
  • Vršac
    140
  • Zlatibor
    140
  • Zrenjanin
    170
0
Nedelja 17.01.2016.
19:11
Tanjug A

Još nije gotovo: Odluka o sedištu Specijalnog suda ponovo u parlamentu

Nije sve još gotovo u vezi sa početkom rada Specijalnog suda za zločine OVK, piše prištinski "Zeri" i ističe da će taj sud početi da funkcioniše tek nakon što o tome u kosovskom parlamentu bude ratifikovan sporazum, kao i da se prve optužnice mogu očekivati u drugoj polovini ove godine.

Tanjug
Protest opozicije u Prištini: Oni smatraju da je postojanje suda nepotrebno

Priština još nije ispunila sve svoje međunarodne obaveze za funkcionalizaciju Specijalnog suda, piše prištinski list, pozivajući se na upućene izvore, uz napomenu da bi do tada trebalo da budu završena još neka preostala tehnička pitanja.

"Zeri" navodi da se vlast u Prištini još nije oglasila kada će ovaj sporazum biti poslat parlamentu na ratifikaciju.

Opozicija: Sud nepotreban

Advokat Tom Gaši je za prištinski dnevnik rekao da iz formalnih razloga sporazum koji je postignut između EU i Holandije, uz učešće predstvnika kosovskih vlasti, treba "da bude ratifikovan u holandskom kao i u kosovskom parlamentu".

- Tek posle toga taj će se sporazum smatrati važećim, a Specijalni sud će moći da počne sa radom - rekao je Gaši.

Prištinski portal Kosova pres navodi da, za razliku od poslanika vladajuće većine koji su podržali osnivanje Specijalnog suda, na kome će se po prvi put suditi za ratne zločine počinjene na Kosovu, poslanici opozicije smatraju da je ovaj sud nepotreban.

Dodaje se i da opozicija smatra da je formiranje tog suda nepravedno i da predstavlja eksperiment sa Kosovom.

- Opozicija smatra da se sa Kosovom stalno eksperimentiše i da je deo toga i formiranje Specijalnog suda, za koji se sa jedne strane kaže da je domaći, a sa druge ni sudije ni tužioci neće biti kosovski, niti će biti u nadležnosti nijedne kosovske institucije - navodi ovaj prištinski portal.

"Pravedan rat OVK"

Poslanica opozicionog radikalnog pokreta Samoopredeljenje Aljbuljena Hadžiu je za Kosova pres rekla da su ustavni amandmani, koji se odnose na osnivanje Specijalnog suda, ne samo politički nepravedni, nego i da stvaraju paralelni pravosudni sistem.

Ona je dodala da nije trebalo formirati "etnički Specijalni sud" i dodala da je odluka kosovske skupštine o formiranju ovog suda bila štetna, a da će se njene posledice uskoro osetiti i da će za njih biti odgovorni i poslanici opozicije i vlada premijera Ise Mustafe.

- Kažemo da je zaveršena nadgledana nezavisnost, a nastavljamo sa eksperimentima kakav je Specijalni sud - rekla je Hadžiu, koja smatra da za formiranje takvog suda nije bilo potrebe jer je, kako je rekla, "rat OVK bio pravedan".

Ona smatra da je zapravo trebalo "formirati Specijalni sud za genocide koje je sprovodila Srbija na Kosovu, a ne za rat OVK i Albance".

Nepravda za Kosovo

I poslanica Alijanse za budućnost Kosova Time Kadrijaj smatra da je formiranje Specijalnog suda nepotrebno i da on predstavlja veliku nepravdu koja se čini Kosovu.

- Mi svoje momke na tacni serviramo Specijalnom sudu koji je velika nepravda koja se čini Kosovu. Rat OVK je bio čist i to je i dokazano jer je mnogim našim ljudima, među kojima i Ramušu Haradinaju već suđeno u Hagu...Insistirali smo na tome da, ako je neko počinio zločin, treba da mu bude suđeeno na Kosovu, ali sadašnja vlada nije u stanju da stvori funkcionalan oravosudni sistem kako bi se suđenja odvijala na Kosovu - rekla je Kadrijaj za Kosova preš.

I ona smatra da je trebalo formirati Specijalni sud za Srbiju koja je, kako je rekla, "bila pokretač svih ratova na Balkanu".

POVEZANE VESTI

VIDEO VESTI
ŠTAMPANO IZDANJE
DOBITNIK
Sigma Pešić (59)
GUBITNIK
Sonja Biserko (71)
DNEVNI HOROSKOP
lav22. 6. - 23. 8.
Neko ima dobre namere, dogovor sa jednom osobom čini vam se da obećava zajedničku korist ili poslovno-finansijski dobitak. Zadržite samopouzdanje i optimistizam, ponekad je "prvi utisak" od presudnog značaja za dalji tok poslovnih događaja. Osoba koja privlači vašu pažnju deluje nedodirljivo.
DNEVNI HOROSKOP
rak22. 6. - 22. 7.
Ukoliko želite dobro da razrešite poslovni nesporazum sa jednom osobom, budite dovoljno efikasni i odlučni. Preduhitrite saradnike koji računaju na vašu neinformisanost o poslovnim prilikama. Važno je da jasno definisete svoje ciljeve. Imate utisak da vaš ljubavni život lagano stagnira i da nije interesantan.
DNEVNI HOROSKOP
blizanci22. 5. - 21. 6.
Delujete optimistično i očekujete pozitivne odgovore. Međutim, trenutna situacija na poslovnoj sceni ne zavisi prvenstveno od vaše volje ili uticaja. Pravilno procenite redosled poteza i nemojte dozvoliti da vas neko preduhiti. Važno je da pažljivije birate reči koje izgovarate pred svojim partnerom koji je nervozan.
  • 2024 © - vesti online